Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

50 Yaş Üstü İki Kişiden Biri Hipertansiyon Hastası!

Yayınlanma:
ABONE OL

Dünya Hipertansiyon Günü her yıl tüm dünyada 17 Mayıs’ta kutlanıyor. Ancak Mayıs Ayı 2.haftası küresel farkındalık kapsamına alındı ve etkinlikler yapılmakta. Biz de İstanbul’un ve Türkiye’nin tanınmış Kardiyoloji Uzmanı Dr Emre Ertürk’e mikrofon uzattık.

Bugünün amacı,yüksek tansiyon olarak da bilinen hipertansiyon konusunda farkındalığı artırmaktır. Her yıl bir tema belirlenen etkinliğin 2022 yılının teması “Kan Basıncınızı Doğru Ölçün;Daha Uzun Yaşayın!”

· Hipertansiyon, dünya çapında yaklaşık 1,13 milyar insanı  etkileyen, genellikle asemptomatik olduğu için sessiz katil olarak kabul edilir.

•Hipertansiyon tüm dünyada her yıl 7.6 milyon kişinin ölümüne neden olmakta ve tüm koroner arter hastalığı ve inme olgularının yaklaşık yarısından sorumlu olduğu hesaplandığı için tüm diğer risk faktörlerinden daha çok hastalığa ve ölüme neden oluyor.

•Her yaşta görülebilmekle birlikte, toplumdaki sıklığı yaş ilerledikçe artar. Türkiye’de 50 yaş civarındaki her 2 insandan biri hipertansiyon hastasıdır.

•Hipertansiyon, felç, kalp krizi ve böbrek hastalığı gibi bir dizi sağlık sorununun önemli bir nedenidir ve bunamaya da katkıda bulunabilir.

•Hipertansiyondan mustarip birçok kişi, herhangi bir semptom olamayacağından, hipertansiyona sahip olduklarının farkında değildir, çoğu zaman insanlar ancak kalp krizi veya felç geçirdikten sonra öğrenirler.

•Dünya çapında bir milyardan fazla insan, kardiyovasküler hastalıkların ve erken ölümün önemli bir nedeni olan hipertansiyon (yüksek tansiyon) ile yaşamaktadır.

•Hipertansiyon yükü, vakaların üçte ikisinin bulunduğu düşük ve orta gelirli ülkelerde, büyük ölçüde son yıllarda bu popülasyonlarda artan risk faktörlerine bağlı olarak orantısız bir şekilde hissedilmektedir. Dahası, hipertansiyonla yaşayan insanların yaklaşık yarısı durumlarının farkında değil ve bu da onları önlenebilir tıbbi komplikasyonlar ve ölüm riskiyle karşı karşıya bırakıyor.

Hipertansiyon, kan damarlarından akan kanın yüksek kalıcı kuvveti olarak tanımlanır. Kan basıncındaki dalgalanmalar normaldir, bu nedenle sadece birkaç kez yüksek kaldığında veya bir kez tehlikeli derecede yüksek olduğunda teşhis konur.Hipertansiyonun patofizyolojisini anlamak önemlidir çünkü bu, onu ele almak için uygun eylemin aciliyetini kanıtlayacaktır.

Yüksek tuz tüketimi yüksek kan basıncıyla bağlantılı olduğundan, bu özellikle hipertansiyon tedavisi sırasında azaltılması önem kazanır. Dünya Sağlık Örgütü (WHO), günde tüm kaynaklardan yani toplam tuz tüketiminizi 5 gramdan (1 çay kaşığı) az  olmasını öneriyor.

Diğer önemli davranış değişiklikleri arasında fiziksel olarak aktif olmak, tütün içmemek ikincil dumanı teneffüs etmemek, psikolojik stresi yönetmek ve alkol alımını sınırlamak yer alır.

İnsanları, hipertansiyonu önlemeye ve hipertansif hastaları sağlıklı durumda tutmaya yardımcı olabilecek basit sağlık arayan davranış değişikliklerini benimsemeye teşvik ediyoruz.  Hipertansif olsanız bile daha uzun yaşamak için tansiyonunuzu doğru ölçmek ve tansiyon  durumunuzu bilmek ve ilaçlarınızı alarak   kontrol altına  almak önemlidir.

RAKAMLARLA KONUŞALIM

•Her yıl, hipertansiyon dünya çapında yaklaşık 9,4 milyon ölümden sorumludur.

•İnmelerin %62’sinden sorumlu olduğu düşünülmektedir.

•2025 yılında yetişkin nüfusun tahminen %29,2’sinin bu durumdan muzdarip olması bekleniyor, bu da 1,56 milyar insanı ve 25 yılda %60’lık bir artışı temsil ediyor.

HABERİNİZ OLMAZ!

Vücudumuzda akmaya devam eden kanımızı hissetmiyoruz. Ayrıca, tansiyon yükseldiğinde, yine de herhangi bir semptom yaşamıyoruz – en azından başlangıçta değil – bu yüzden düzenli tansiyon kontrolleri önemlidir. Hızlıdırlar, ağrısızdırlar ve sonuç hemen verilir. Ayrıca portatif bir tansiyon aleti kullanarak kendi tansiyonunuzu ölçme ve ölçümleri doktorunuzla görüşme seçeneğiniz de vardır.

ÇOKLU RİSK FAKTÖRLERİ

Kan basıncını etkileyen faktörler farklılık gösterse de sonuçları aynıdır. Çok yüksek kan basıncı, arterleri zayıflatır ve sertleştirir, plak (arter duvarlarında kolesterol birikintileri) oluşumunu teşvik eder. Bu faktörlerin yakınsaması, kan akışının serbest dolaşımını azaltır ve arteriyel dirençle savaşan kalp kasının çalışmasını artırır. Hipertansif hastalarda arterler kırılgandır ve kalp ekstra baskı altındadır.Bazı risk faktörleri için hiçbir şey yapılamaz. Bunlara örnek olarak yaş verilebilir: 65 yaşındakilerin %40’ı ve 85 yaşındakilerin %90’ı hipertansiyondan muzdariptir; aile öyküsü – bu, hipertansiyon riskini iki katına çıkarır ve daha genç hastaları da etkileyebilir; ve böbrek yetmezliği veya hipertiroidizm gibi dolaylı olarak hipertansiyona yol açan bazı hastalıklardandır.

Sağlıksız yaşam alışkanlıkları sürdüren kişilerin vücutlarında meydana gelen tahribatların uzun yıllar boyunca birikmesi neticesinde ortaya çıktığından yüksek tansiyon kronik bir hastalıktır yani ilaç kullanarak tamamen ortadan kaldırılabilecek mucizevi bir tedavisi yoktur.

Hastalığın ortaya çıkmasına engel olmanın yolu da, devası da insanın kendi iradesi ile hastalığı ortaya çıkartan sağlıksız yaşam alışkanlıklarını terkedip sağlıklı alışkanlıklar kazanmasına bağlıdır.

Bu nedenle mümkün olan en erken yaştan itibaren erken yatıp erken kalktığınız, fiziksel olarak aktif bir yaşam sürdürdüğünüz, güneş gördüğünüz, temiz hava soluduğunuz, bol su içtiğiniz, taze meyve sebze ağırlıklı beslendiğiniz, normal kilonuzu muhafaza ettiğiniz, tuz tüketimini azalttığınız, sigara içmediğiniz, alkolü kestiğiniz ya da azaltabildiğiniz kadar azalttığınız, stresten kaçındığınız sağlıklı bir yaşam şekli benimsemenizi öneriyorum.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   Türkiye Kayak Federasyonu’nca düzenlenen 2023-2024 Sezonu Snowboard Alpine […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]

Etkinlikler
14 Mart 2024
AHMET ŞAFAK İMZA GÜNÜNDE OKURLARIYLA BULUŞTU

Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla buluştu. Turkuaz İsem Akademi tarafından düzenlenen etkinlikte Ahmet Şafak, imza gününe yoğun ilgi gösteren sevenleriyle bol bol sohbet etti. Sanatçı ve Yazar Ahmet Şafak, son iki romanı Araf Oteli ve Mefkure için düzenlenen imza gününde okurlarıyla bir araya […]