Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Yeni petrol savaşlarına gebe olan bölgemizde; Türkmenlerin güvenliği nasıl sağlanmalıdır?

Yayınlanma:
ABONE OL

Rusya’nın Ukrayna’yı işgal etmesiyle başlayan Rus-Ukrayna savaşının Avrupa (NATO) Coğrafyasına sıçramasıyla ilgili kaygılar gündemdeyken, Rusya Polonya sınırına 20 km yakın olan Ukrayna’ya ait olan askeri tesislerini vurdu.

Konuyla alakalı yine, Kerkük doğumlu Irak Türkmen Cephesi’nin Kurucu Üyesi ve halen Yürütme Kurulu Üyesi de olan Dr. Hicran Kazancı’nın kaleme aldığı dikkat çeken yazısına yer vereceğiz.

Kazancı, “Rusya tarafından gerçekleşen söz konusu askeri operasyonun yapıldığı dönemde, Rusya’nın bilgisi dahilinde İran, Irak’ın Erbil kentindeki bir villayı 12 balistik füze ile vurduğunu açıkladı.  Vukuu bulunan villa, Erbil merkezli Kar Holding’in sahibi olan kişinin villasıdır.

Başka bir ifadeyle, Kuzey Irak’tan yurt dışına ihraç edilen petrol-gaz hisselerinin %40’na sahip olan Kar Holding sahibi olan kişinin evinin vurulması, İran’dan ziyade Rusya’nın verdiği mesaj diye okuması gerekiyor. Bu gelişmeler, Rus-Ukrayna savaşının uzadığı takdirde Avrupa coğrafyasının yanı sıra bölgemize de yayılacağı ihtimali yüksektir.

Ya Türkmenler’in güvenliği?

Hâlihazırdan beri genel güvenlik durumunun kırılgan olduğu Irak’taki Türkmenlerin güvenliği, yok denecek kadar en zayıf bir konumundadır. Diğer tüm Iraklı siyasi oluşum, harekât ve partilerin kendisine ait ve bir şekilde “yasal çerçeve” içerisine oturtulmuş silahlı gücünün olduğu aşikardır.

Iraklı Türkmen siyasi harekatı, 16 Ekim 2017 tarihinde, kendi silahlı gücünü oluşturmak konusunda tarihi fırsatı yakaladı. Kerkük’ün idaresini etinde tutan, kendi güvenliğini koruma altına almak için kendi silahlı gücünü oluşturmak isteyen Türkmenlere izin vermeyen Kürt partilerinin Kerkük üzerindeki hakimiyeti sona erdi. Yani, Erbil tarafında gerçekleşen gayri meşru referandum neticesinde, 16 Ekim 2017 tarihinde, Bağdat hükümetine ait silahlı kuvvetler tarafından Peşmerge ve ona bağlı güvenlik birimleri Kerkük’ten çıkarıldı.

Ancak, Kerkük’teki Arapların uyguladıkları “kendi gücümüzü kendimiz oluşturmak” eyleminin tam tersini, Türkmen siyasi harekâtı uyguladı. Ticari amaç güden güvenlik şirketine, Türkmen toplumu ve siyasi müesseseleri teslim edildi. Gerekçe ise akıllara ziyan, ITC’nin bir önceki başkanı “Irak’ta silahlı milis oluşturmak, Irak’taki kanunlara göre yasaktır” diye bazı mercileri kandırdı.

Böylece, Irak’ta eşi görülmeyen ve benzeri olmayan bir uygulamayı gerçekleştirdiler. Başka bir ifadeyle, Irak’taki hiç bir siyasi parti ve harekat kendi yöneticilerini ve kurumlarının güvenliğini ticari amaç için kurulmuş bir güvenlik şirketine teslim etmez. Eğer öyle bir uygulamayı Irak’ta yaparsanız, gülünç, komik duruma düşersiniz ve kendi güvenliğini koruyamayan bir yönetici nasıl olur da toplumunun güvenliğini koruyacak diye yaklaşımıyla günlük olarak karşı karşıya kalırsınız.

Acilen Yapılması Gerekenler Nelerdir?

Kürt ve Arapların silahlı oluşumları arasında sıkışan Kerkük’teki Türkmenler için acil bir eylem planın oluşturulması ve devreye sokulması gerekmektedir. Plan, Türkmenlerin yoğun olduğu bölgelerde “uyanış konseyleri” veya “gece bekçiler” adı altıda teşkilatlanmaları gerekir.

Teşkilatlanan bu yapılar, Kerkük polis, ordu ve güvenlik teşkilatlarındaki Türkmen subaylarıyla bağlantı içerisinde olmalıdır. Aksi takdirde, Türkmen toplumunun güvenliğini Kürt ve Araplara ticari zihniyet noktasında teslim edenlerin tarihi hatasını, bölgede yaşayan Türkmenler  uzun yıllar boyunca ödemeye mahkum olacaklar.

author avatar
Kenan GÜLERCİ_

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]