SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

AY, Karantinada Aileyi Yeniden Keşfederek Fırsata Çevirebiliriz

Yayınlanma:
ABONE OL

Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, Koronavirüs tedbirleri kapsamında uzayan evde kalma süresinin fırsata dönüştürülebileceğini söyledi.

Koronavirüs salgını sebebiyle alınan önlemler çerçevesinde karantina süreleri arttırılırken Temiz Toplum Derneği’nden karantina sürecine dair uyarı ve öneriler geldi. Sürecin fırsat ve riskleri bir arada barındırdığına vurgu yapan Temiz Toplum Derneği Genel Başkanı Bilal Ay, “Evde kalmak, bizi virüsten korurken bazı riskleri de beraberinde getirecek. Öte yandan, hayatın hengamesi için atladığımız ve olumsuz sonuçlarıyla karşılaştığımız pek çok için de bir telafi fırsatı olacak. Eğer doğru değerlendirebilirsek, karantina sürecinde fırsata dönüştürebiliriz” şeklinde konuştu.

3 MİLYON KİŞİ TEKNOLOJİ BAĞIMLISI

Karantina sürecinin en önemli risklerinden birisinin teknoloji bağımlılığı olduğuna dikkat çeken Ay, “Evde kalma süremiz uzadıkça, normal zamanlarda dahi artan teknoloji kullanım süremiz, daha da fazla artacak. Zaten ilk karantina sürecinde yapılan araştırmalarda günlük telefon kullanımının 5-6 saatlerden 10 saatlere çıktığı belirlenmişti. Buna bir de uzaktan eğitimi ve ebeveynlerin çocuklarına daha fazla telefon, tablet vereceklerini ekleyin. Tablo daha kötü olabilir. Teknoloji bağımlılığı asla masum bir şey değil. Özellikle çocuklarda beynin gelişimini, muhakeme yeteneğinin gelişimini engelleyen bir tarafı dahi var. Bugün ülkemizde 3 milyon civarında teknoloji bağımlısı var ve sayının artmasından endişe ediyoruz. 2018 yılında bilgisayar oyunlarına kayıtlı kişi sayısı 30 milyonu buldu. Yine aynı yıl bu oyunlara harcanan rakam 5 milyar lirayı aşıyor! Ailelerin dikkatli olması, çocuklarını da kendilerini de teknolojiden adeta koruması gerekiyor” şeklinde konuştu.

KİMSE BENİM ÇOCUĞUM YAPMAZ DEMESİN

Karantina sürecinin uyuşturucu ile mücadelede olumlu bir yanı olabileceğinin altını çizen Başkan Ay, “Uyuşturucuya erişimde kısmi bir daralma alanı oluşturabilir. Bunu önemsiyoruz. Tek bir insanımız bile çok kıymetli çünkü. Ancak esas vurgu yapmak istediğimiz alan ailelerin çocuklarının uyuşturucu kullanıp kullanmadığını gözlemleyebilmesi. Evet, acı bir şey söylüyoruz. Ancak, tedbiri baştan almamız gerekiyor. Bugün aileler, ortalama olarak söylüyorum, çocuklarının uyuşturucu kullandığını 1,5-2 sene sonra fark edebiliyor. Çünkü birlikte zaman geçirilmiyor. Aileler karantina sürecinde birbirlerine daha fazla vakit ayırsınlar. Çocuklarını gözlemlesinler. Uyuşturucu kullanımı kişide bazı değişikliklere yol açıyor. Fiziksel olarak gözleri kanlanabiliyor ya da dikkat bozukluğu ortaya çıkabiliyor. Yine sosyal olarak alışkanları, arkadaş çevresi değişebiliyor. Para harcama alışkanlıklarında ve okul başarısında gözle görülür farklılıklar yaşanabiliyor. Aileler bunları bir ipucu olarak kullanıp, mevcut durumu izleyebilirler. Elbette ki bunlar tek başına yüzde 100 sonuç vermez ancak daha dikkatli olunması gerektiğini gösterir” diye konuştu.

KARANTİNADA AİLEYİ YENİDEN KEŞFEDEBİLİRİZ

Karantinada geçirilecek zamanlarla aile için iletişimin önemli olduğuna da değinen Bilal Ay, “Aile kavramını tabiri caizse tam kaybedecekken yeniden keşfettik ediyoruz. Aslında ihtiyacımız olmayan birçok şeyin de hem ruhumuza hem de bedenimize yük olduğunun farkına vardık varıyoruz. Öte yandan kuşaklar arasındaki kopukluğun giderilmesi, Z kuşağının hiç farkında olmadığı değerleri kavrayabilmesi açısından da karantina süreçleri olukça verimli oldu diye düşünüyorum. Madde planında kamburlarımızdan kurtulabileceğimiz bir süreci yaşadığımızı ve yaşayacağımızı görebiliyorum. Bu süreç, bir yenilenme bir öze dönüş süreci olacak ve 83 milyon için umut olacak” dedi.

EVLERİNİZDE “SOFRA HEREKETİ” BAŞLATIN

Temiz Toplum Derneği olarak “Sofra Hareketi” başlattıklarını belirten Genel Başkan Bilal Ay, “Bununla aileyi en azından akşam yemeklerinde tekrar bir araya getirebilmeyi, aile içi iletişimi yeniden kuvvetlendirmeyi hedeflemiştir. Şimdi karantina süreci bunun içinde bir fırsat olabilir. Herkesten ricam, yemekler birlikte yensin. Yeniden sanal olandan samimi olana ilişkilerimiz evrilsin” ifadelerini kullandı.

ŞANS OYUNLARI MASUM DEĞİL

Şans oyunu adı verilen kumarın artık internet üzerinden çok daha rahat oynanabildiğini ifade eden Ay, “Bu oyunlar asla masum değil. Adına ne denirse densin bunlar kumar. Evde kalma süresince bu oyunlara daha fazla ilgi gösterilmemesi için de herkes dikkatli olmalı. Şimdi reklamlarını görüyoruz. Temassız, QR kod ile oynanabildiğini söylüyorlar. Emin olan şans oyunları ile temas da, sanılanın aksine çok zararlı” diyerek sözlerini tamamladı.

İlgili Haberler

Usta sanatçı Müjdat Gezen, 71. sanat yılını Kadıköy’de kutlayacak

Müjdat Gezen Belgeseli ve Söyleşisi 14 Mart’ta Caddebostan Kültür Merkezi’nde Kadıköy Belediyesi, usta sanatçı Müjdat Gezen’in 71. sanat yılını özel bir programla kutlayacak. Müjdat Gezen Belgeseli gösterimi ve söyleşisinin gerçekleştirileceği etkinlikte usta sanatçının ailesi, arkadaşları, öğrencileri de yer alacak. Ücretsiz etkinlik 14 Mart Perşembe günü saat 20.00’de Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçekleştirilecek. 10 yaşında çıktığı sahneye […]

Eğitim
14 Mart 2024
Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler

TEHLİKENİN EŞİĞİNDE BİR FOTOĞRAF Selfi Çekmenin Fiziki ve Sanal Tehlikeleri: Görünmeyen Riskler Günümüzde sosyal medyanın ve çevrimiçi platformların popülaritesiyle birlikte selfie çekmek, sadece bir eğlence aracı olmaktan çıkıp adeta bir yaşam tarzı haline geldi. Ancak, bu popüler eğilim sadece güzellik ve özgüvenle dolu pozlarla sınırlı değil; aynı zamanda fiziki ve sanal olarak bir dizi tehlike […]

Genel
12 Mart 2024
Ramazan ayında egzersiz yapılır mı?

Ramazan ayında egzersiz yapılır mı? Ramazan ayının, soğuk havalara denk gelmesi ve viral enfeksiyonlardaki artış hepimizin kapalı ortamlarda vakit geçirmesine neden oluyor. Bu durum ise düzenli egzersiz yapan vatandaşlarımızı düşündürüyor. Spor eğitmeni ve milli sporcu Yavuz Aktunç, ramazan ayında bilinçli beslenerek ve doğru egzersizler yaparak metabolizmanın dengesini bozmadan, kilo artışı veya kilo kaybının önüne geçerek […]

Belediye
08 Mart 2024
Çekmeköy CHP Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, Seccade Dağıtmak çok dikkat çekti

İstanbul Gazete ve Haberciler Federasyonu’nun başlattığı ‘ADAYLAR KONUŞUYOR’ kampanyasının bu seferki durağı Çekmeköy oldu. Federasyon üyesi haberciler CHP İstanbul Çekmeköy Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez ile kahvaltıda bir araya geldi. Belediye Başkan Adayı Orhan Çerkez, başkan seçildiği taktirde uygulayacağı ve hayata geçireceği proje ve yatırımlar hakkında basın mensuplarına bilgi verdi. Çerkez, ‘Dünya Kadınlar Günü’ dolayısıyla […]