Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

TÜKODER, Beton duvarlar arasında çölleşmiş bir Türkiye’de yaşamak istemiyoruz

Yayınlanma:
ABONE OL

Dünya Çevre Günü dolayısıyla TükoDer Merkez Yönetim Kurulu “Beton duvarlar arasında çölleşmiş bir Türkiye’de yaşamak istemiyoruz” diyerek bir açıklama yaptı.     

Yapılan açıklama da, “1972 yılından bu yana, Dünyada ve ülkemizde 5 Haziran tarihi “Dünya Çevre Günü”, ayrıca ülkemizde ise 5-11 Haziran tarihleri arası “Çevre Haftası” olarak kutlanmaktadır.

Çevre, doğa, yılda sadece bu günlerde birkaç süslü sözlerle anılamaz. Yıllardır ülkemizde süre gelen çevre ve doğa katliamlarına karşı verilen mücadelelere yetkililer kulaklarını tıkamaya devam etmektedir ve hatta bu mücadeleleri bizzat engellemektedir.

Bugün 5 Haziran çevre günü olması nedeniyle Biz Tüketiciyi Koruma Derneği (TÜKODER) olarak, 5 Temmuz 1986 Tarihinde Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen Evrensel Tüketici haklarından olan “Sağlıklı Çevrede Yaşam Hakkı” ve “Sağlık ve Güvenliğin Korunması Hakkı”nı tüketicilerin vazgeçilmez haklarından olduğunu yetkililere hatırlatmak istiyoruz.

Sağlık şartlarına uygun, ekolojik dengenin bozulmadığı, temiz hava, yeterli ve temiz su, daha çok yeşil alan, sağlıklı ve kaliteli alt yapı hizmetlerinin bulunduğu yaşama alanlarımızın olduğu, sağlıklı çevrede yaşama hakkımızı kullanarak sağlık ve güvenliğimizin korunmasını istiyoruz. Her tüketicinin bu temel ihtiyaçlarının giderilmesi hükümetlerin görevi olduğu Anayasamızın 172. Maddesinde güvence altına alınmıştır.

Doğayı ve yaşam alanlarını katleden projeler, şehirlerin, ormanların, koruların, parkların, yaşam alanlarının talan eden faaliyetler, sürekli artmakta olan çevre kirliliği, koruma alanların koruma statülerinin kaldırılması, meralar, milli parklar, ormanlar, tarım alanları, sulak alanlar, zeytinlikler, doğanın ve çevrenin korunması ruhundan uzak çeşitli gerekçeler ve kararlar ile ranta, talana, yağmaya kurban edilerek nefes alınamaz beton yığınlarına dönüştürülmek istenmesi,  ÇED  yönetmeliği ve Kentsel Dönüşüm Yönetmeliği’nde yapılan değişiklikler doğanın ve çevrenin idam fermanının imzalanması ve Türkiye’nin ekolojik geleceğinin ipotek altına alınması demektir. Sağlıklı çevrede yaşam hakkımızın yok edilmesi demektir, çocuklarımızın geleceğinin yok edilmesi demektir.

Bugün meralardan hayvan başına para alınmakta, hayvancılık çiftçilik artık iyice bitirilmektedir. Doğa bu şekilde parayla satılamaz. Yoksa artık meraya dışkısını bırakan hayvanlardan tuvalet ücreti alınacaktır.

Biz tüketiciler çevresi ile doğası ile tarihi ve kültürel değerleri ile yaşanabilir bir Türkiye’de yaşamak istiyoruz. Evrensel Tüketici haklarından doğan haklarımızı yaşamak istiyoruz. Beton duvarlar arasında çölleşmiş bir Türkiye’de yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle kamuoyunu ve yetkilileri duyarlı olmaya çağırıyoruz.

Son ırmak kurumadan, son ağaç yok olmadan, son balık ölmeden, yeşilimiz yok olmadan, derelerimiz kurumadan, endemik bitkilerimiz yok olmadan, sağlığımızda önlenemez hastalıklara yol açmadan; paranın (rantın) yenmeyen bir şey olduğunu 5 Haziran Çevre Günü nedeniyle bir kez daha hatırlanmasını ve doğamızın atalarımızdan miras ve gelecek kuşaklara iletilmek üzere emanet olduğunun bilinmesi istiyoruz.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. Türkiye’de özellikle son yıllarda konutlardaki arz yetersizliği ve enflasyondaki hızlı yükseliş, kira fiyatlarının katlanarak artmasına […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]