Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Sağlık bakanına açık mektup…

Yayınlanma:
ABONE OL
Sağlık bakanına açık mektup…

Sağlıkta dönüşüm adı altında uygulamaya konan, ülkemiz sağlık hizmetlerinin ve sağlık emekçilerinin kalbine zehirli ok gibi saplanmış olan, sağlık hizmetlerini canavara dönüştürerek hekimi hekime, hastayı hekime, sağlık personelini hekime ve hepsini birbirine düşüren, hastaların ve hastalıkların para, puan olarak görülmesine yol açan performans sistemi değiştirilmezse sağlık sistemimiz iflas edecektir.

Hastalar performans sistemi geldiğinden beri tedavi olamadan sanki marifetmiş gibi gitmediğim doktor kalmadı yakınmalarıyla doktor doktor, hastane hastane gezmekte ama yeterli tedaviye ulaşamamaktadır. Performans sistemi aşırı tetkike, aşırı teşhise, aşırı tedaviye, aşırı israfa yol açarak hastaların doğru tedaviye ulaşmasının önüne set çekmekte, gerçek ve acil hastaların tetkik, tedavi önceliğini de ortadan kaldırmaktadır.

Performans sistemi dâhil şu an uygulanan sağlık sistemi sağlık harcamalarını içinden çıkılmaz bir batağa götürmekte ve çok büyük bir kaynak israfına yol açmaktadır.

İLGİLİ HABER YAŞAM VE ÖLÜM

Sağlıkta başarı koca koca hastaneler yapmakla değil öncelikle ehliyetli, becerikli, işini iyi bilen sağlık personeli yetiştirmekle olur. Fakat sistem bu haliyle sağlık eğitimini de bitirmiştir. Öğrenci, uzman yetiştirmesi gereken hocalar performans sistemi sebebiyle, evine ekmek götürebilmek için, eğitimi bırakmış mecburen ameliyathanelere, polikliniklere yönelmiş, para, puan derdine düşmüştür.

Sağlık Bakanlığı dünyanın ileri ülkelerinde olduğu gibi acilen koruyucu, önleyici hekimliğe dönmeli, tedavi edici hekimliğin olması gerektiği doğru yerine oturmasını sağlamalıdır.

Sağlıkta şiddetin bir an evvel son bulması, hekimlik mesleğinin doğru, güvenli ve kaliteli icra edilmesinin sağlanması için hekimlik mesleğinin itibarının, saygınlığının, kalitesinin, güvenirliğinin iade edilmesi ve bunun halk tarafından fark edilmesi sağlanmalıdır.

Sağlık eğitiminin iflas etmemesi, milletimizin ileriki yıllarda fakülte bitirmiş ama doktor olamamış kişilerin eline düşmemesi için her şehre, her üniversiteye tıp, diş hekimliği ve sağlıkla ilgili fakültelerin açılmasına son verilmeli, hatta açılan birçok fakülte vatanın, milletin, ülkenin hayrı için kapatılmalıdır.  Burada yapılması gereken eğitim kadrosu güçlü, oturmuş ve kaliteli olan fakültelere her türlü desteğin verilerek sağlık ordusunun güçlendirilmesi ve kalitesinin artırılmasıdır.

SUT (Sağlık Uygulama Tebliği) fiyatlarında, hastanelerin giderleri çok ciddi bir biçimde artmasına rağmen, son on yılda yeterli artış yapılmamıştır. Eğer SUT fiyatlarında piyasaya uygun artış yapılmazsa hastaneler iflas edecek ve hasta tedavileri imkânsız hale gelecektir.

Sayın Bakan; bu ülkenin iyi eğitilmiş, iyi yetişmiş, mesleğine tutkun, insan sevgisi dolu, kalbi insanlara yardım hisleri ile çarpan nitelikli, becerikli ve şu an yaşatıldığı üzere hastalarını para, puan olarak görmeyen hekimlere ihtiyacı var. Fakat bu sistem içinde çalışan hekimler olağanüstü boyutlarda hem insani, hem de mesleki olarak yıpranmış, tükenmiş durumda.

Herkes iyi bilsin ki; kıymetini bilinmeyen, değer verilmeyen, saygı gösterilmeyen, hor görülen, hor kullanılan iyi hekimlik ve iyi hekimler diğer değer verilmeyen her şeyle birlikte gitti. Şimdilerde meydan o sövüp saydığınız, eskiden şöyleydi böyleydi dediğiniz günlerden çok daha beter fırsatçılara, tüccar sağlıkçılara, cüretli ama bilgisiz, ağzı bol laf yapan, niteliksiz, beceriksiz ve hastaları sadece ve sadece para, puan üzerinden değerlendiren kişilere kaldı. Yeni sisteme hoş geldin derken sizleri de sakın hasta olmayın diye uyarmak istiyorum.

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]