Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Çözüm Annelerde

Yayınlanma:
ABONE OL
Çözüm Annelerde

Toplum, sürekli değişiyor. Değişiyor, fakat gelişmiyor. Gelişmenin önündeki engellerden biri de çocuklarını kavanoz içinde el bebek, gül bebek büyüten anneler.
 
Bir anne düşünün ki 6 yaşındaki çocuğun ağzına kaşıkla yemek veriyor, 10 yaşındaki çocuğun ödevini sınıfın içine girip, tahtadan kendi yazıyor. Bir anne düşünün ki 14 yaşındaki lise öğrencisinin ev ödevini 5 liraya internet kafeden satın alıp, öğretmene ödev diye veriyor.
 
Oysa uzmanlara göre çocuklar, 3 yaşında kendi kendilerine yemek yemeğe başlar. 6 yaşındaki öğrenci, karatahtadaki ödevi defterine kendi yazar. 7 yaşında ise kendi ödevini kendine yapar. Yalnız bu kadar mı? Hayır. Çocuğun arkadaşını, anne seçiyor. Oyun oynayacağı sokağı, anne tespit ediyor. Oyun saatlerini, anne belirliyor. Okuyacağı kitabı, anne alıyor. Giyeceği ayakkabıyı anne beğeniyor.
 
Bu çocuktan ne olur? Mesela bu çocuk iyiyi kötüden ayırt edebilir mi? Dostu, düşmanı tanır mı? Hayatını planlamayı, düzene sokmayı becerebilir mi? Bu çocuk paylaşmayı, dayanışmayı, yardımlaşmayı bilir mi?  Bu çocuk sever ya da sevilir mi?
 
Çocuklarını kavanoz içinde büyüterek küçülten anneler sözüm size. El bebek gül bebek yetişen çocuklar, kendi ayakları üzerinde duramaz. Toplum içinde yaşayamaz. Topluma yeni bir değer üretemez. Dalından kopan yaprak, gibi rüzgârla birlikte sağa, sola savrulur. Bir çobanın peşinden koşan koyun misali kendine hep bir çoban arar. Sormayan, sorgulamayan, doğru ile yanlışı bir birinden ayıramayan bir nesil. Vermeğe değil, almağa talip bir nesil. Çalışmak yok, emek yok, üretim yok. Nasılsa annem verecek, nasılsa babam getirecek.
 
Oysa bilgi ve beceri sahibi değilseniz, bir şey üretemiyorsanız yok olmağa mahkûmsunuz demektir. O bilgi de yaparak, yaşayarak düşe kalka öğrenilen bilgidir. Kavanozsa; süs balıkları içindir. Yiyecek için; yeme, oksijen için; hava pompasına, büyük balıklara yem olmamak içinde sığınaklara ihtiyacı vardır ve ancak birkaç ay yaşarlar.
 
Biz ise çocuklarımızın sonsuza kadar başarılı ve mutlu yaşamasını istiyoruz. Bu da annelerin, çocuklarını kendi ayakları üzerinde tutup, yürütmesiyle yakından ilgilidir. Başarı da buradadır. Ya annenin himayesi ile yaşayıp ömür boyu anneye köle olacak ya da kendi ayaklarınız üzerinde durup kendi düzenini kendi kuracak.
 
Üzülerek söyleyelim hep almağa alışkın olan bu çocukların sayısı her geçen gün biraz daha artıyor ve toplum giderek tembelleşiyor. Doğru karar veremeyen, verdiği kararı uygulayamayan, uyguladığı kararı takip edemeyen, nemelazımcı, boş vermişçi, bana neci bir toplum oluşuyor. Bu tembelliğin en önemli sorumlusu da çocuklarını kavanoz içinde; el bebek, gül bebek büyüten annelerdir ve toplum giderek tembelleşmektedir.
 
Bu da okulda başarısız, iş hayatında başarısız, evlilikte başarısız bir çocuk demektir.
Bu tespit, doğruysa; kendi ayakları üzerinde duran, soran, sorgulayan, çalışan bir çocuk yetiştirmek için aşırı himayeden derhal vazgeçmeliyiz.
 
Çocukları köreltmek ya da ayakları üstünde tutmak. Köle ya da efendi olmak tercih sizin
 
Mustafa Nazım Telli

author avatar
M. Nazım TELLİ

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]