Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Son Osmanlı terzisi

Yayınlanma:
ABONE OL

Tarihi nakış nakış işleyerek dönem kostümleri hazırlayan 70 yaşındaki Ali Görmüşler, bugün televizyon ve sinemanın vazgeçilmez ismi oldu. Tezgahtar olarak başladığı mesleğinde Seddülbahir, Topal Osman, Dersimiz Atatürk ve Vatanım Sensin gibi önemli projelere imza atan Görmüşler Osmanlı Haftası’nda şimdilerde başrolünü Bülent İnal’ın üstlendiği “Payitaht Abdülhamid” dizisi için mesai harcıyor. Yaptığı işi ise “nöbetçi eczane” olarak tanımlıyor.

“İyi ki Osmanlı torunuyuz”
27 Ocak 1299’da temelleri atılan Osmanlı Devleti’nin, 718’inci kuruluş yıl dönümünde dönemsel eserlere imza atan Ali Görmüşler, “ Biz Osmanlı Haftası’nı uzun zamandır yaşıyoruz. Çünkü Osmanlı dönemi kostümlerini çalışıyoruz. Osmanlının dokusu çok farklı. İyi ki Osmanlı torunuyuz ”dedi.

Tabloları inceliyor sahafları dolaşıyor
Sahaf sahaf dolaşıp dönem kostümlerine dair yazılmış kitapları tarayarak ve ressamların tablolarını inceleyerek kostümleri hazırladığını söyleyen Görmüşler, Kurtlar Vadisi Irak filmi ile başlayan serüveninde bugün Kıvanç Tatlıtuğ, Halit Ergenç, Okan Yalabık gibi ünlü isimleri giydiren Ali Görmüşler aynı zamanda Atatürk’ün şapkalarını diken Recep Ustanın da çırağı.

Türkiye’de tek
Görmüşler dev fabrikalar, teknolojik makinelere inatla el emeği göz nuru olarak hazırladığı kostümlerle kalmıyor aksesuarlarını da kendisi yapıyor. Türkiye’de bu alanda tek olduğunu ifade eden Görmüşler; “A’dan Z’ye üniformaya ne gerekiyorsa yapıyoruz. Üniformadan başlıyorum akabinde şapkası rütbesi bütün aksesuarları çizmesi postalı her şeyini yapıyorum. Metal aksesuarları kendim döktürüyorum. Osmanlı’da paşaların rütbeleri madalyaları nakış ve işlemeleri hepsi çok farklı. Hepsinin bir dili var. Nakışı birebir yapmaya çalışıyoruz. Biraz sıkıntı yaşıyoruz. Bazılarını tam net göremiyoruz okuyamıyoruz. Yakalarda kollarda dirseğe kadar nakış oluyor. Bizim bütün sıkıntımız nakışta. Biz makinada yapmamıza rağmen saatlerce sürüyor. Mesela 50 bin vuruş 100 bin vuruşla yapılıyor. Bir de tek tek elde iğne ile o nakışın örüldüğünü düşünün. Bir de altın sırma ip ile yapıyorlar ama mükemmel çalışılıyor” dedi.

Şapkalar Atatürk’ün şapkacısından
Senelerdir aynı atölyelerle çalışan Görmüşler’in değerli bir de şapkacısı var. Görmüşler şapkacı Recep Usta’yı şu sözlerle anlatıyor; “Çok iyi bir şapkacım var. Eskişehir’de Atatürk’e şapka diken ustanın yanında yetişmiş. Biz ona Recep Usta deriz. Çok iyi bir sanatkardır.”

Kıvanç Tatlıtuğ için çok çalıştık
Ali Görmüşler’in deyim yerindeyse mutfağından çıkan ve ekranlara taşınan kostümlerinin yer aldığı yapıtlar ise şu şekilde: Türkan, Deli Saraylı , Önce Vatan, Nefes ,Filinta, Kurt Seyit Şura , Atatürk’ün Fedaisi Topal Osman, Dersimiz Atatürk, Kelebeğin Rüyası , Seddülbahir, Çanakkale ,Karayılan dizi ve filmlerinde askeri kostüm yapmış. Dersimiz Atatürk filminde Halit Ergenç’i giydirdiğini belirten Görmüşler, Kurt Seyit Şura’da Kıvanç Tatlıtuğ ‘un kostümleri için çok çalıştıklarını söyledi.

Nöbetçi eczane benzetmesi
Kostümcülerin yoğun çalışma sürecini Görmüşler nöbetçi eczane benzetmesi yaparak şunları söyledi: “Biz resmen nöbetçi eczane gibiyiz. Gece de bizim çok çalıştığımız oluyor. Gece sete götürüp mal verdiğimiz oluyor. Telefonumu 7/ 24 açık tutarım. Dolayısıyla emek isteyen zorlu ve bir o kadar da zevkli bir iş. Senelerdir aynı atölyelerle çalışıyorum. Hiç değiştirmedim.”

İlgili Haberler

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
7. İSTANBUL ÇOCUK VE GENÇLİK SANAT BİENALİ BAŞLADI

12 ülkeden 5.250 çocuk ve genç ‘umut’ için İstanbul’da buluşuyor   İstanbul Çocuk ve Gençlik Sanat Bienali başladı. İki yılda bir düzenlenen bienalin bu yılki konsepti ‘Umut’ olarak belirlendi. Bienal kapsamında 5 bin 250 çocuk ve gencin 579 projesi bir ay boyunca İstanbul’un farklı merkezlerinde sergilenecek. 2010 yılından bu yana 31 ülkeden katılımın olduğu 7. İstanbul […]