Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Tüketiciyi yerli malına teşvik etmek için ‘yüzde100 TÜRKİYE’

Yayınlanma:
ABONE OL

‘yüzde100 TÜRKİYE’ kampanyasını değerlendiren Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Mehmet Bülent Deniz; ‘ülkemiz tüketici hareketinde tarihi bir adım atılıyor’  dedi.

 

Tüketici Birliği Federasyonu Genel Başkanı Av. Mehmet Bülent Deniz konu ile ilgili şu açıklamayı yapmıştır:

 

Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş yıllarından bu güne değin, ulusal sanayinin geliştirilmesi ve ülke ekonomisinin üretken bir yapıya kavuşturulması amacıyla yerli malı kullanımının teşvik edilmesi çalışmaları yapılmış, çoğumuzun buruk bir nostalji ile hatırladığı “yerli malı haftaları” etkinlikleri düzenlenmiştir. Ancak yerli malı kullanımının yaygınlaştırılması için yapılanlar; yerli malı haftalarında okullarımıza götürdüğümüz meyve ve yemişlerin ötesinegeçememiştir.

 

1980 öncesinde cari olan “ithal ikameci” ekonomik yapılanma nedeniyle ürettiğini satın almak zorunda olan tüketiciyi, ‘ne üretirsem, alacak’ anlayışıyla önemsemeyen ve bu süreçte kalite kaygısı taşımayan üretici, tüketicinin bilinçaltında; “yerli malı kalitesizdir” düşüncesinin yerleşmesinde en büyük pay sahibidir.

 

1980 sonrası uygulanan ‘liberal ve dışa açılmacı’ ekonomik politika nedeniyle mal ve hizmetlerin ülkemize ithali serbest bırakılmıştır. Yıllardır kalite kaygısı taşımadan üretilen kalitesiz ve pahalı yerli malından bıkan tüketici, bu dönemde ülkemize ithal edilen mal ve hizmetleri tercih etmeye başlamıştır. Bu tercih ve genel olarak da dünya ekonomisinin küreselleşmesi ve AB. sürecinde Gümrük Birliği, mal ve hizmetlerin serbest dolaşımı aşamaları nedeniyle yerli üreticiler de, ‘kalite’, ‘verimlilik’, ‘ucuzluk’ gibi unsurları içeren bir anlayışla rekabetçi ve üretken bir tutum içine girmişlerdir. Bugün itibariyle yerli üretimimiz birçok mal ve hizmet çeşidinde dünya standartlarında kalite ve fiyatı içermektedir.

yerli-mali-turkiye

 

Ancak tüm bu gelişmeler ülkemizin dış ticaret rakamları bakımından oldukça kötü bir tabloyu ortaya koymaktadır:

 

YIL İTHALAT (bin $) İHRACAT(bin $) İhracatın, ithalatı karşılama oranı
2010 185.544.332 113.883.219 % 61,4
2011 240.841.676 134.906.869 % 56,0
2012 236.545.141 152.461.737 % 64,5
2013 251.661.250 151.802.637 % 60,3
2014 242.177.117 157.610.158 % 65,1
2015 207.234.359 143.838.871 % 69,4
2016/10.ay 163.261.982 117.020.967 % 71,7

 

Dış ticaretimizde ihracat aleyhine oluşan bu tablo ülkemizin cari açığını olumsuz yönde etkilemekte ve sonuçta ‘değeri düşen ulusal para krizi’ yaşanmaktadır.

 

Öte yandan tüketicinin yüksek oranda ithal mal ve hizmetleri tercih etmesiyle yerli mal ve hizmet üretimi gerilemekte, sonuçta ülkemiz istihdam sorunu ile karşı karşıya kalmaktadır.

 

Ulusal sanayimizin gelişmesi, rekabetçi ortamlarda sanayimizin iyi konumda olması, buna bağlı olarak istihdamın artması ve her şeyden önemlisi şu anda ülkemize yapılmak istenen ekonomik darbenin boşa çıkarılmasıamacıyla Tüketici Birliği Federasyonu tarafından bir kampanya başlatılmaktadır: ‘yüzde100 TÜRKİYE’

 

‘yüzde100 TÜRKİYE’, kalitesiz ve pahalı yerli mal ve hizmetlerin satın alınması yerine, kalite ve fiyat bakımından ithal benzeri ile yarışan yerli mal ve hizmetlerin öne çıkarılmasını ve tüketicinin tercih etmesi yönünde farkındalık oluşturmayı amaçlamaktadır.

 

Ekonominin küreselleştiği bu ortamda mal ve hizmetlerin ‘milliyeti’ne ilişkin tartışmalar,Tüketici Birliği Federasyonu tarafından değerlendirilerek; ülkemiz coğrafyasında, insanımızın emekgücünün yoğun olduğu ve nihai katma değerin yüzde 50’sinin ülkemizde eklendiği, tüketici haklarına, çevre ve insan sağlığına duyarlı, ülkemize katma değer bırakan her türlü mal ve hizmetin yerli malı olarak tanımlanması esası kabul edilmiştir.

 

Tüketici Birliği Federasyonu tarafından kabul edilen “yerli malı” tanımına uygun mal ve hizmetlerin ülkemiz tüketicisi tarafından tercih edilmesini sağlamak için ‘sosyal etiketleme’uygulaması başlatılarak, yerli mal ve hizmetlerin kampanyanın logosunu taşıyan etiket ile belirlenmesi ve tüketicinin algısına sunulması sağlanacaktır.

 

 

Sosyal etiketleme sürecinde, kampanyaya katılmak ve kampanya logosunu kullanma isteminde bulunan firmaların tüketiciye sunduğu mal ve hizmetlerin bu tanım kapsamına girip girmediği değerlendirilerek;‘yerli malı’tanımına uygun mal ve hizmetler, yerli malı” olarak ilan edilecek ve etiketlenecektir. Etiketleme sonuçları her türlü iletişim yolu ile kamuoyuna duyurulacaktır.

 

Ulusal üretimin gelişmesi ve sonuçta ülke ekonomisinin sağlam bir yapıya kavuşturulması yönünde atılmış tarihi bir adım olan ‘yüzde100 TÜRKİYE’kampanyasının, küresel ekonomik saldırıya maruz kalan ülkemiz üreticisi-tüketicisi ve kamu erkiylesahiplenileceğine inanıyoruz; şimdi ‘yüzde100 TÜRKİYE’ zamanı…

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]