Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Uyku terörüne dikkat!

Yayınlanma:
ABONE OL

Terör olaylarının ve Suriye’de savaş koşullarının yaşandığı şu günlerde Türk Uyku Tıbbı Derneği (TUTD) “gece terörü” de denilen hastalığa karşı uyardı.

“Uyku terörüne dikkat ”…

Terör olaylarının ve Suriye’de savaş koşullarının yaşandığı şu günlerde Türk Uyku Tıbbı Derneği(TUTD) toplumsal stresin, ayrıca bireylerde “uyku terörü” hastalığını da tetikleyebileceği yönünde uyardı.
Türk Uyku Tıbbı Derneği(TUTD) Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen, 4-12 yaş arasındaki çocukların ve özellikle psikolojik rahatsızlıkları bulunan yetişkinlerin uyku terörü hastalığının risk grubunda olduğunu belirtti.
uyku-terorune-dikkat
TUTD Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Fuat Özgen tarafından yapılan yazılı açıklamada; tıbbi ismi “pavornokturnus” olan ve “gece terörü” de denen “uyku terörü”hastalığının, terör; şiddet ve korku dolu günlerde tetiklenebileceği ve çocuklarda daha etkili olduğu uyarısında bulundu.

“Hastalık tehlikeli sonuçlar doğurabilir”
Özgen, uyku terörü hastalığının, uykunun genellikle ilk 15–20 dakikasında başladığını ve derin uyku sırasında ortaya çıktığını belirterek, şöyle devam etti;

“Hastalık, çığlık atma ve ağlamanın eşlik ettiği; yoğun korku ile birlikte otonomik (çarpıntı, sık nefes alma, derinin kızarması, terleme, göz bebeğinin büyümesi, artmış kas tonusu) ve davranışsal değişikliklerle karakterize bir bozukluktur. Hasta yatakta oturur, dış uyaranlara yanıtsızdır, eğer uyanıksa şaşkın görünür ve çevresine oryante olamaz. Uyku terörü epizotlarının çoğu, uykunun ilk 90 dakikası içinde ortaya çıkar. Olaydan sonra genellikle hatırlanmaz. Erişkinlerde şiddet içerebilir, yataktan fırlama veya koşma olabilir.”

Uyku terörünün şimdiye kadar çocuklar arasında yüzde 1–6 arasında, erişkinlerde ise yüzde 2.2 olarak rapor edildiğini belirten Özgen, çocuklardagenellikle 4–12 yaşlarında başladığını ve normal seyirde adolesan döneminde çoğunlukla kendiliğinden düzeldiğini kaydetti.

Erişkinlerde psikiyatrik hastalıkları olanlar risk grubunda
Prof. Dr. Fuat özgen, erişkinlerde ise alkol, sedatif kullanımı, uyku yoksunluğu, yorgunluk, ateş, santral sinir sistemini baskılayan ilaçlar ve stresin, hastalığın epizotlarının ortaya çıkma olasılığını arttırdığını kaydederek şunları söyledi:

“Psikiyatrik hastalıklar ile çocuklardaki uyku terörü epizotları arasında bir ilişki bulunmazken, yetişkinlerde tipik olarak ilişki vardır. Çalışmalarda uyku terörü olan hastaların öykülerinde baskın olarak,
• bipolar bozukluk;
• kişilik bozukluğu;
• depresyon;
• anksiyete bozuklukları
tespit edilmiştir. Uyku çalışmalarında uyku terörü epizotlarının çoğunun ilk 90 dakika içinde ortaya çıktığı gözlenir. Uykuda derin uyku süresinin, uyanmaların fazla olması ve uyku terörü epizotlarının fazlalığı, bozukluğun şiddetini gösterir.”

“Yatak odanızın güvenliğini sağlayın”
Prof. Dr. Fuat Özgen, tedavide ilk basamağın, önlem olarak, yatak odasının güvenliğinin sağlanması; herhangi bir yaralanmaya sebep olabilecek mobilyalar ve diğer eşyaların ortamdan uzaklaştırılması; pencere ve kapılara özel kilit monte edilmesi gibi tedbirler alınması olduğunu kaydetti.

Özgen, “Epizotlar adölesan çağa dek sebat ederse, psikolojik nedenler akla getirilmeli ve gerekli ise psikiyatrik tedavi uygulanmalıdır. Adölesan dönemin sonlarında ve yetişkin hastalarda bazı ilaçlar kullanılabilir” şeklinde konuştu.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]