Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

AKUT’tan Birleşmiş Milletler Sınavı İçin Enkaz Eğitimi

Yayınlanma:
ABONE OL

AKUT Arama Kurtarma Derneği, Birleşmiş Milletler’in akreditasyonu kapsamında gerçekleştirilecek yenileme sınavına hazırlık çalışmalarını sürdürüyor!

1996 yılında bir avuç dağcı tarafından kurulan AKUT, bugün dünyanın en iyi arama-kurtarma takımlarından biri olarak ülkemizi tüm dünyada başarıyla temsil ediyor.

Geçtiğimiz ay 20. yılını dolduran AKUT, 20 yılda sayısız başarılar elde etti. 1999 yılında Bakanlar Kurulu kararı ile “Kamu Yararına Dernek” statüsüne erişen AKUT, 2011 yılında ise INSARAG (Uluslararası Arama-Kurtarma Danışma Kurulu) tarafından gerçekleştirilen sınavı başarıyla geçerek Birleşmiş Milletler’in Dünya Afetleri ile Müdahale Gücü içerisinde olmaya hak kazanan ilk Türk ekibi ve dünyadaki 7. Sivil Toplum Kuruluşu oldu.

INSARAG tarafından akredite edilmek, o ekibin tümüyle kendi imkân ve kaynakları ile tüm dünyada uluslararası standartlarda arama-kurtarma yapma yeterliliğine sahip olduğu anlamına geliyor.

Bu ekiplerin yine her beş yılda bir yeniden denetimden geçerek başarı grafiğinin devamlılığını ortaya koyması gerekiyor. AKUT, bu kapsamda Ekim ayında gireceği denetime aralıksız olarak çalışıyor.

Gönüllülerine INSARAG Farkındalık, Kişisel Koruyucu Ekipmanlar, Yapısal-İleri Enkaz, Tıbbi Operasyonlar, Tehlikeli Maddelerde Müdahale, Ağır Kaldırma, Kapalı Kısıtlı Alanda Çalışma, İp Teknikleri ve Teknik Kurtarma gibi bir dizi eğitim veren AKUT, her hafta sonunu bir eğitimle geçiriyor.

150 gönüllüsü ile Dünya Afetleri ile Müdahale Gücü içerisinde yer almayı hedefleyen AKUT, 7-8 Mayıs 2016’da AKUT Kocaeli yerleşkesinde Enkazda Çalışma ve Beton Operasyonları-1 eğitimi düzenledi.

AKUT’un uzman eğitmenlerinden Cilasun Bayülgen ve Batuhan Canbolat’ın AKUT İstanbul, Eskişehir, Tekirdağ, Bursa ve Kocaeli ekiplerindeki gönüllülerine verdiği 22 saatlik eğitim süresince gönüllüler Kişisel Koruyucu Ekipmanlar, Enkaz Alanına Yaklaşma, Ana Kamp Kurulumu, Olay Yeri Yönetimi, Enkaz Türleri, Enkazda Çalışma, Enkazda Kazazedenin Yer Tespiti, K9 ile Koordinasyon, Enkazda Kırma, Delme ve Kapak Açma, Enkazda İşaretleme gibi konularda bilgi edindi.

AKUT’un başeğitmeni Cilasun Bayülgen, “AKUT olarak sürdürülebilir insan gücü sağlayabilmek adına belirli aralıklarda gerçekleştirdiğimiz bu eğitimlerle, uluslararası standartlarda arama-kurtarma hizmeti verebilecek gönüllü sayımızı çoğaltıyoruz. AKUT, ülkemizde arama-kurtarmaya adını vermiş, alanında tüm dünyada tanınan çok başarılı bir sivil toplum kuruluşudur. Bu başarı kesinlikle tesadüf değil. Bizim hemen her gönüllümüz yoğun çalışan ya da üniversitede okuyan, sınavları ya da benzer sorumlulukları olan arkadaşlar. Ancak özel yaşamlarındaki tüm yoğun tempoya rağmen, hafta sonlarını hayli yoğun geçen bu eğitime ayırabilecek kadar sosyal sorumluluk bilincine sahipler. AKUT’u ve daha da ötesi bu ülkeyi seviyor ve hiç tanımadıkları bir insana bir gün yardım eli uzatabilmek adına sayısız zorlu eğitimin sorumluluğunu alıyorlar. Bu enerjiyi içinde hisseden bireylerle çalışmak son derece keyifli… ‘Bitse de gitsek’ demiyor, daha fazla ne öğretebilirim diye düşünüyorsunuz çünkü karşınızda öğrenmek için hazır bekleyen, yaşam hakkının kutsiyetine inanan insanlar var. Bir işi disiplinle ve severek yaptığınız, çok çok çalıştığınız zaman başarısız olmanız sanırım imkânsız.” dedi.

Güvenlik Had Safhada

AKUT’un bugüne dek verdiği sayısız eğitim ve çıktığı iki binin üzerindeki operasyonda ciddi bir yaralanmanın olduğu hiçbir kazanın yaşanmadığına dikkat çeken Bayülgen, “Gönüllülerimize taviz vermediğimiz ve asla ama asla esnetemeyeceklerini söylediğimiz ilk konu güvenlik tedbirleridir. Bu işi yapacaksanız önce kendinizin sonra da ekip arkadaşlarınızın, kazazedenin ve orada bulunan vatandaşların can güvenliğini riske edebilecek lüksünüz olmadığını bilmelisiniz. AKUT olarak temel prensiplerimizden biri budur.” Diye konuştu.

Gücünü vatan ve insan sevgisinden alan AKUT, bugüne dek gerçekleştirdiği 2225 operasyonda 2243 kişiyi ve 968 hayvanı kurtarma mutluluğuna erişmiştir.

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI Türkiye’de özellikle son yıllarda […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]