Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Duygusal zeka depresyon, kaygı ve çatışmadan koruyor!

Yayınlanma:
ABONE OL

Mantıksal zeka kadar duygusal zeka da önemli. Öyle ki kişinin zorlukları aşmasında ve başa çıkma stratejileri geliştirmesinde çok etkili. Uzmanlar, duygusal zekası yüksek çocuk ve ergenlerin anne-babaları ile daha az çatışma yaşadığının altını çizerken duygusal zekası yüksek erişkinlerin de daha az kaygı ve depresyon yaşadığını belirtiyor.

 

Üsküdar Üniversitesi NPİSTANBUL Nöropsikiyatri Hastanesi Uzman Psikolog Aziz Görkem Çetin, duygusal zekanın mantıksal zeka kadar önemli olduğunu belirterek duygusal zekası yüksek olan çocuk ve ergenlerin gündelik hayatta daha az sorun yaşadıklarını ve başa çıkma stratejileri geliştiklerini söyledi. Çetin, duygusal zeka ile ilgili olarak şöyle konuştu:

“Çoğu kişinin aklına zeka deyince direk mantıksal zeka (IQ) gelir. Oysa zeka türleri vardır. Bu zeka türlerinden birisi de duygusal zekadır (EQ). Duygusal zeka, kişinin kendisine veya başkalarına ait duyguları anlaması, sezinlemesi ve bunu yönetme becerisi olarak tanımlanabilir. Duygusal zekanın en basit ve kısa tanımı duyguların akıllıca kullanılmasıdır.

Duygusal zekayı görmezden gelmeyin

Mantıksal zeka (IQ) önemlidir. Ancak duygusal zeka da en az onun kadar önemlidir. Toplumumuzda çocuklarımızın derslerinde aldıkları notlar ve zeka arasında bir ilişki kurulmaktadır. Oysa ki günlük hayattaki sorunlara çözüm bulabilme, kişiler arası ilişkiler kurabilme ve mutlu bir kişi olabilme gibi beceriler görmezden gelinmiştir. Bu düşünce tarzı, çocukların potansiyellerini değerlendirebilme ve kendilerini yetiştirebilmelerine engel olan bir yaklaşımdır.”

Duygusal zekanın beş temel ilkesi

Duygusal zekanın önemini beş temel ilke ile açıklayan Çetin, bunları da şöyle sıraladı:

Özbilinç dediğimiz kişinin kendisini tanıması, duygularını tanımlaması ve duygularının farkında olmasıdır. Kişinin duygularımızı yönetebilme yani o duyguları ile başa çıkabilme yetisidir. Endişe, kaygı ve olumsuz düşünceler ile baş edebilmesidir. Kişisel motivasyon, duyguları hedefe yönlendirme becerisidir. Empati, kişinin kendini başkasının yerine koyabilme becerisi olarak tanımlanmaktadır. Sosyal beceriler, çevrenizdeki kişilerin duygularını yönetebilme becerisidir.

Duygusal zekanın önemini özetlersek; kişinin kendi duygularını tanıması, farkına varması ve bu duygularını yönetebilme becerisini yapabilmesidir.”

Duygusal zeka sorunlarla başa çıkmada etkili oluyor

Duygusal zekanın ruh sağlığı açısından önemine de dikkat çeken Aziz Görkem Çetin, duygusal zekanın hayattaki zorlukları aşmada önemli katkılar sağladığını belirterek “Duygusal zekası yüksek olan çocuk ve ergenler gündelik hayatta daha az sorun yaşamakta, başa çıkma stratejileri gelişmekte, anne-baba ile daha az çatışma yaşamakta ve kendine güvenleri daha yüksek olmaktadır. Duygusal zekası yüksek olan erişkinlerde ise daha az kaygı ve depresyon görüldüğünü söylemek mümkündür. Ayrıca iyi gelişmiş kişiler arası ilişkiler ve evlilikte uyum sağlayabilme özelliklerinin de duygusal zeka ile bağlantılı olduğu söylenebilir” diye konuştu.

Uzman Psikolog Aziz Görkem Çetin, duygusal zekası yüksek olan kişilerin kendi duygularını tanımlama, farkına varma ve bu duyguları yönetebilme becerilerinin daha fazla olması sebebi ile psikoterapiden faydalanma ihtimalinin yükseldiğini söyledi.

İlgili Haberler

Belediye
16 Nisan 2024
İBB MECLİSİ 9. DÖNEM İLK OTURUMU İMAMOĞLU TARAFINDAN AÇILDI

İBB 9’ncu seçim dönemi ilk oturumu, 31 Mart 2024 yerel seçimlerinden üçüncü kez başarıyla çıkan Başkan Ekrem İmamoğlu tarafından açıldı.  Oturumu açmadan önce, toplam 315 kişiden oluşan İBB Meclis üyelerinin ellerini tek tek sıkan İmamoğlu, “31 Mart 2024 seçimlerinde halkımız, demokratik hakkını kullanmış ve İstanbul’u 5 yıl daha yönetmemiz yönünde bizlere vazife vermiştir. 5 yıl […]

Basında Kadıköy
09 Nisan 2024
KADIKÖY BELEDİYE MECLİSİ, MESUT KÖSEDAĞI BAŞKANLIĞINDA İLK TOPLANTISINI GERÇEKLEŞTİRDİ

Kadıköy Belediyesi’nin 31 Mart yerel seçimler sonucunda oluşan yeni meclisinin ilk toplantısı Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında gerçekleşti. Kadıköy Belediye Meclisi yeni döneminin ilk toplantısını yaptı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı başkanlığında 9 Nisan Salı günü Kozyatağı Kültür Merkezi’nde bulunan Meclis Salonu’nda gerçekleştirilen toplantıya siyasi partilerin ilçe başkanları ve Kadıköylüler katıldı. Meclisin ilk toplantısında Meclis […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
07 Nisan 2024
MABEL MATİZ’DEN SABA TÜMER’E ÇARPICI AÇIKLAMALAR

Saba Tümer’in yapımcılığını Hann Yapım’ın üstlendiği, Peyman’ın sponsorluğunda kendi kanalında yayınlanan “Saba Tümer’le” isimli YouTube programının bu haftaki konuğu Mabel Matiz oldu. Mabel Matiz, Hann Sahne’nin ev sahipliği yaptığı, Saba Tümer’in YouTube programı “Saba Tümer’le” de çarpıcı açıklamalarda bulundu. Aşk Aşeriyorum İLGİLİ HABER Eyüpsultan Belediye Başkanı Dr. Mithat Bülent Özmen görevine başladı Saba Tümer, programının […]