Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

ORGAN BAĞIŞINDA LİDER BURSA

Yayınlanma:
ABONE OL

BURSA, ORGAN BAĞIŞINDA TÜRKİYE’NİN GURURU OLDU

İL SAĞLIK MÜDÜRÜ DR. ÖZCAN AKAN: “ORGAN BAĞIŞINDA AVRUPA STANDARTLARINI YAKALAYACAĞIZ”
BURSA- Organ bağışında her yıl yükselen bir ivme gösteren Bursa 2014 yılında nüfus başına düşen kadavra donör sayısında 10,35 seviyesine gelerek Türkiye ortalamasının iki katına çıkarken, 2015’in ilk 8 ayı itibariyle 9,4 oranına ulaştı.

Bursa İl Sağlık Müdürü Dr. Özcan Akan, Bursa’da gerçekleştirilen organ bağışı çalışmaları hakkında açıklamalarda bulundu. İyileşmesi mümkün olmayan, son dönem organ yetmezliği gelişen hastaların tedavisinin sadece organ nakli ile mümkün olabileceğini dile getiren Dr. Akan, “Organ yetmezliği, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de önemli sağlık sorunlarının başında gelmektedir” dedi.

Bursa’nın bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısında her yıl yükselen bir grafik çizdiğini belirten Dr. Akan, “2011 yılında 4,6 ile Antalya, İzmir ve Ankara’nın ardından 4. sırada bulunan bölgemiz, 2012 yılında yapılan çalışmalar ile 8,8’e yükselerek birinci sıraya yerleşmiştir. 2013 yılında da milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısı 9’a yükselerek Antalya’nın ardından 2. sırada yer almıştır. Bölgemiz geçtiğimiz yıl ise, kadavradan organ bağışında yeniden birinci sıraya yükselmiş ve 10,35 oranı ile bugüne kadarki Türkiye’de ulaşılan en yüksek orana çıkmıştır. Bu yıl da ilk 8 ayı itibariyle 9,4 oranına ulaştık ve yılsonunda da 15 civarında bir oranı hedefliyoruz ” şeklinde konuştu.

Bursa’da Bin 271 Hasta Nakil Bekliyor

Bursa’da halen bin 271 hastanın nakil için beklediğinin altını çizen Dr. Özcan Akan, “Bu hastalarımızdan bin 95’i böbrek, 141’i karaciğer, 33’ü kornea ve 2’si kalp nakli olabilmek için bekleme listelerinde kayıtlıdır. Bölgemizde bulunan nakil merkezlerine kayıtlı hastalarımız, 2009 yılına göre bugün 6 kat daha fazla organ nakli olma şansına sahiptir. Yine 2014 yılında bölgemizde bulunan hastalarımızın Türkiye geneline göre iki kat daha fazla organ nakli olma şansı vardır” diye konuştu.

3 Yılda 916 Hasta Yaşama Tutundu

2011-2014 yılları arasında Bursa Bölge Koordinasyon Merkezi’ne bağlı nakil merkezlerinde toplam 976 hastaya organ nakli gerçekleştirildiğinin bilgisini veren Dr. Akan, “Merkezlerimizde 209 karaciğer, 541 böbrek ve 226 kornea nakli yapılarak, hastalarımız için yeniden yaşama umudu olundu. Özellikle 2012 yılında faaliyete başlayan Kornea Bankası’nın başarılı çalışmaları ile ülkemizde kornea bekleyen birçok hastaya umut olunurken, bölgemizdeki kornea bekleyen hasta sayısı yok denecek kadar aza inmiştir. Yeni gelen her hastaya en fazla bir ay içerisinde kornea nakli yapılarak sağlıklarına kavuşmalarına vesile olunmaktadır” ifadelerini kullandı.

Avrupa Standartlarını Yakalıyoruz

Bir milyon nüfus başına düşen kadavra verici sayısının 2012 yılında Avrupa ülkelerinde ortalama 15-25 arası olduğunu belirten Akan, “Bölgemiz Türkiye’de organ bağışında liderliğini korumakta iken, yılın ilk sekiz ayında elde ettiği 9,4 oranla neredeyse geçtiğimiz yılların rakamlarına ulaşmış bulunmaktadır. Avrupa ortalamalarına hızla yaklaşan bölgemizde vatandaşlarımızın organ bağışı konuşunda göstermiş oldukları duyarlılık sayesinde daha fazla hastamıza organ nakli ile hayat vereceğimize inanıyoruz” dedi.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]