Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

PLASTİK SEKTÖRÜNÜN İLK YARI İHRACAT ŞAMPİYONU “KAPAK” OLDU

Yayınlanma:
ABONE OL

6 aylık plastik üretimi 4,3 milyon tona ulaştı.

Türk plastik sektörü 2015 yılının ilk yarısını üretimde miktar bazında artışla kapattı. Petrol fiyatlarında yaşanan düşüş ve euro/dolar paritesi ise değer bazında kayıplara neden oldu. Sektör, 2015 yılının ilk 6 ayında miktar bazında 4,3 milyon ton, değer bazında 16,4 milyar dolarlık plastik mamul üretimi gerçekleştirdi. Plastik sektörü ilk yarıda yüzde 1,4 büyüdü. PAGEV’in hazırladığı rapora göre, aynı dönemde iç pazardaki plastik mamul tüketimi yüzde 2,6 oranında artış gösterdi.

Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), 2015 yılının Ocak-Haziran döneminde sektörün ulaştığı noktayı ortaya koyan kapsamlı bir değerlendirme raporu hazırladı. Bu rapora göre; 14 bin firmanın faaliyet gösterdiği ve yaklaşık 250 bin kişiye istihdam sağlayan plastik sektörü, ilk yarıyı yüzde 1,4 büyüme ile kapattı. Aynı dönemde toplam kimya ihracatının da yüzde 32’sini gerçekleştirdi ve ilk sırada yer aldı. Söz konusu dönemde plastik hammadde ve mamul ihracatı; miktar bazında 1,1 milyon ton, değer bazında ise 2,6 milyar dolara ulaştı.

Plastik tüketimi yüzde 2,6 arttı, büyüme iç pazardan geldi…

Büyümeyi üretimde yakalayan plastik sektörünün 2015 yılının ilk yarısında mamul üretimi bir önceki yıla göre miktar bazında yüzde 1,4 artış ile 4,3 bin tona, değer bazında ise yüzde 10,5 azalış ile 16,4 milyar dolara yükseldi. Değer bazındaki azalma, petrol fiyatlarındaki düşüşten ve euro/dolar paritesinden kaynaklandı.

2015 yılının ilk 6 aylık döneminde 4,3 milyon tonluk toplam plastik mamul üretimi içinde 1,7 milyon ton ile plastik ambalaj malzemeler ilk sırada yer alırken; bu ürünü 945 bin tonla plastik inşaat malzemeleri izledi.

Plastik sektörü söz konusu üretimle kapasitesini yüzde 72 oranında kullandı. Sektörün ilk altı ayda iç pazardaki tüketimi bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 2,6 oranında artarak 3,8 milyon tona yükseldi.

Büyüme ile birlikte sektördeki makine yatırımları da artış trendi gösteriyor. 2015’in 6 aylık döneminde 394 milyon dolarlık makine yatırımı yapıldı. Plastik sektörünün 2003-2015 yılları arasında gerçekleşen toplam makine ve teçhizat yatırımı, yüzde 79’u ithalatla olmak üzere toplam 8 milyar dolara yükseldi.

Petrol fiyatları gerilerken, plastik sektörünün ihracatı azalıyor…

Türk plastik sektörünün mamul ihracatı 2015 yılının ilk altı ayında geçtiğimizin yılın aynı dönemine kıyasla miktar ve değer bazında geriledi. Miktar bazında ihracat yüzde 2,4 gerileme ile 779 bin ton, değer bazında ihracat yüzde 13 düşüşle 2,17 milyar dolar olarak gerçekleşti. Ocak-Haziran dönemin plastik sektörünün en çok plastik mamul ihracatı yaptığı ülkeler ise; Irak, Almanya ve İngiltere olarak sıralandı.

Plastik sektörü, direkt ihracatının yanında otomotiv, beyaz eşya, elektronik, inşaat gibi sektörler aracılığıyla önemli oranda dolaylı ihracat gerçekleştiriyor. Dolaylı ihracat da göz önüne alındığında yılın 6 ayında toplam plastik ihracatı 4,5 milyar dolara yükseldi.

Plastik sektörünün ilk yarı ihracat şampiyonu “kapak” oldu…

Genel plastik sektörü ihracatında yüzde 2,4 gerileme olsa dahi plastikten kapaklar, plastik mutfak eşyaları, plastik esnek filmeler ve levhalar alt sektörleri ortalama yüzde 7 ihracat artışı ile ilk 6 ayı geri bıraktı. İhracat şampiyonu ise yüzde 17,2’lik artışla plastik kapaklar oldu.

Aynı dönemde plastik hammadde ihracatı ise miktarda yüzde 1 düşüşle 341 milyon ton, değerde yüzde 20 azalışla 471 milyon dolar oldu. Ocak-Haziran döneminde plastik sektörünün en çok hammadde ihracatı yaptığı ilk üç ülke; Almanya, Mısır ve Rusya olarak sıralandı.

“Dış ticaret fazlası veren plastik sektörünün başarısını petrokimya sektörüne de yaymak için katalizör olabiliriz”

Sektörün ilk yarı sonuçlarını değerlendiren PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Geçen senenin ikinci yarısından bu yana süren petrol fiyatlarındaki düşüş plastik sektörü hammadde fiyatlarına da yansıdı. İlk yarıda hem üretim hem de ihracatta değer bazında gerilemeler yaşadık. Bu dönemde firmalarımızın verimlilik çalışmaları ile karlılıklarını koruma gayretinde oldular. Fiyat bazındaki bu düşüşleri zaten bekliyorduk, bizler için şaşırtıcı olmadı. Yine euro/dolar paritesinde değişimde ihracat rakamlarında gerilemeye sebep oldu. Şu anki verilere göre 2015 sene sonunda üretimde miktar bazında yüzde 3,4’lük bir artış yakalamamız güzel ancak son 10 yılda her yıl ortalama yüzde 10 büyüyen sektörümüz için bu rakamlar maalesef tatmin edici seviyede değil. Daha hızlı büyümemiz gerekiyor. Plastik sektörü Türkiye’nin gururu olmaya ve dış ticaret fazlası vermeye devam ederken, petrokimya sanayi dış ticaret açığı vermeye devam ediyor. Petrokimya sektörünün sorunu özellikle hemen yanı başımızdaki komşu Körfez Ülkeleri ve İran gibi ülkelerle uluslararası kümelenme modellerinin geliştirilmesi ile çözeceğini düşünüyoruz. Biz plastik sektörü olarak gerek projelerle gerekse de katalizör olarak petrokimya sektörü sorunun çözümünde yer almaya hazırız” dedi.

Tüm olumsuzluklara rağmen ilk yarıda yüzde 1,4 büyüme kapattıklarını belirten Yavuz Eroğlu, “Türk plastik sektörü olarak büyümeye paralel verimliliğimizi de artırmaya devam ediyoruz. Sektörümüz, 2014 İSO İkinci 500 listesinde, personel başına üretilen üretimden satış cirosu hacminde tüm sektörlere öncülük etti. 2014 yılında personel başına, yıllık üretimden satış cirosu 2013 yılına oranla yüzde 114 artarak 716 bin TL’ye yükseldi. Yani aynı çalışanımız artık 2 katı ciro üretiyor. Bütün bu gelişmeler oldukça memnun edici ancak yine de büyüme ve verimlilik artışının sürdürülebilirliği için acil yapılması gerekenler var. Bu konuda ilk olarak istikrarın çok önemli olduğunu vurgulamak istiyorum. İkinci olarak ise tüm dünyada yaşanan ve özellikle komşularımızdaki siyasi ve ekonomik olumsuzlukların bir an evvel sona ermesi gerekiyor. Önümüzdeki dönemde en büyük ithalatçı Çin’in yaptığı devalüasyonunda etkisiyle hammadde fiyatlarında bir miktar daha düşüş bekliyoruz. Bu da cirolarımızı azaltsa da sektör karlılığına olumlu etki yapacaktır. Plastik sektörü dünyada oluşan bu türbülansı, fırsata dönüştürecek projelerle Türkiye’nin dünyadaki gururu olmaya devam edecektir” diye konuştu.

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]