Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

DENKTAŞ İÇİN KARTAL’DA ANIT

Yayınlanma:
ABONE OL

KARTAL BELEDİYESİ RAUF RAİF DENKTAŞ’IN ANISINI KARTAL’DA YAŞATIYOR

Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’nin (KKTC) kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş’ın anısına Kartal Belediyesi tarafından yaptırılan heykelin açılış töreni Kartal Uğur Mumcu Mahallesi’nde yapıldı.
Geçtiğimiz yıl Kartal Belediyesi tarafından yaptırılan ve Kıbrıs’ta gerçekleştirilen devlet töreni ile açılışı yapılan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Dentaş’ın heykelinin bir benzeri de Kartal’da yaptırıldı.

Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, trafik kazasında yaşamını yitiren Esentepe Belediye Başkanı Erdal Barut ile başladıkları projenin bu noktaya gelmesinden büyük mutluluk duyduğunu belirtti. Heykelin bir eşinin önce KKTC’de sonra da Kartal’da yaptırıldığına vurgu yaptı. Açılış törenine Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da bir mesaj yolladı.

Açılış törenine Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş ve kızları Ender Vangöl Denktaş, Değer Denktaş ve ailesi, Kartal Kaymakamı Cemil Aksak, CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, KKTC Türkiye Başkonsolosu Fahri Yönüer, Kıbrıs Türk Dernekleri Başkanı Zehra Bilge Eray,Rauf Raif Denktaş’ın danışmanı ve Denktaş Vakfı’nın kurucu yöneticisi Hilmi Özen, Kartal CHP İlçe Başkanı Erdal Kıskanç, Esentepe Belediye Başkanı Cemal Erdoğan ve Belediye Meclis üyeleri, Türkiye-KKTC İşbirliği Cemiyeti Başkanı Rüşat Aydoğan, Rauf Raif Denktaş Düşüncelerini Yaşatma Derneği Başkanı Latif Akça, Kartal Belediyesi Başkan Yardımcıları Av. Hüsnü Yeşilyurt, Gülcemal Fidan, Ömer Fethi Gürer, Dr. Turgut Mermertaş, Feyyaz Kaynak ve Ali Apaydın, Kartal Belediye Meclis Başkan Vekili Ali Ekber Şahin, Belediye Meclis üyeleri, Kartallı Mahalle Muhtarları, Bilecik Gölpazarı Belediye Başkanı Vedat Kazıcı ve Belediye Meclis üyeleri, Edirne Havsa Belediye Başkanı Oğuz Tekin ve Belediye Meclis üyeleri, Av. Celal Ülgen, gazeteci Mustafa Mutlu, Türk Aydınlar Ocağı Prof. Dr. İbrahim Öztek, Türkiye Harp Malülü Şehit ve Dul Yetimleri Anadolu Yakası Başkanı Gazi Oktay Kaya, Kartallı mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri ve vatandaşlar katıldı.

Merhum Rauf Raif Denktaş’ın eşi Aydın Denktaş, “Eşime gösterdiğiniz saygıdan dolayı hepinize teşekkür ederim, sizleri minnetle anacağım. Sağ olun var olun. Allah kimseye acı göstermesin.” dedi.
rauf-denktas-heykeli1
Suruç’ta yaşanan olaydan dolayı üzüntü duyduğunu belirterek sözlerine başlayan Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Suruçta ölen yurttaşlarımıza Allah’tan rahmet ailelerine sabır diliyorum.” dedi.

Rauf Denktaş ismi Uğur Mumcu ile özdeşleşti

Açılış törenine katılan konuklara tek tek teşekkür eden Kartal Belediye Başkanı Op. Dr. Altınok Öz, “Bu anlamlı günde bizleri yalnız bırakmadınız. Bugün değerli Uğur Mumcu halkımızla yanımızda oldunuz. Heykeltıraş arkadaşımız Niyazi Dedeoğlu ile bir Denktaş heykeli yapmak üzerine konuşma yaptığımızda şunları söylemiştim.- Rauf Denktaş heykeli Kıbrıs’ta olmalı ama bu fikrin temelinde Kıbrıs Esentepe kardeş Belediye Başkanımız rahmetli Erdal Barut vardı. Rahmetli o kadar Denktaş hayranı ve seveniydi ki ağzını açar baba Denktaş ağzını kapatır baba Denktaş derdi. Bir gün şuna karar verdik. Esentepe’de bir Rauf Denktaş Parkı yapalım, heykelini dikelim yüzü de hep Türkiye’ye baksın. Heykeltıraş arkadaşımızı yolladık yerini tespit ettik. Fakat sonrasında trafik kazasında Erdal Barut’u kaybettik. Erdal 2 yaşındayken Trabzon’dan yola çıkmış bir ailenin orada büyüyen bir ferdi. Karadeniz şivesiyle değil, Kıbrıs şivesiyle konuşan Kıbrıslaşmış, Kıbrıs’ı seven Denktaş’ı da ondan biraz daha seven bir belediye başkanımızdı. Yine aynı yerden yola çıkan çocukluk arkadaşı onun yerine belediye başkanı oldu. Bir türlü dikilemeyen Kıbrıs’taki heykeli dikme fırsatımız oldu. Ona söz vermiştik. Kıbrıs’taki heykelin bir benzerini de Kartal’a dikeceğiz diye. Kartal’da nereye yakışırdı? Hayatını tam bağımsızlıkla emperyalizme karşı mücadeleyle insan haklarıyla hukukçu kimliğiyle hukukun üstünlüğüne değer veren bir liderin herhalde adı bu semte ismini veren Uğur Mumcu’yla çok özdeşleşecekti. Çok yan yana gelecekti. O nedenle Uğur Mumcu’da Uğur Mumcu girişine koyduk.
Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü silemeyecekler

Şu üç ismi düşünebiliyor musunuz? Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Rauf Denktaş, Uğur Mumcu… Uğur Mumcu’nun aydın insanları ve o aydın insanların aydın geleceği olan gençler her semte adını veren Uğur Mumcu’yu ve hem de aynı kategoriye gönül veren Rauf Denktaş’ı birlikte kafalarına gönüllerine yazmalarını istedik. Türk milletinin gönlünden ve ruhundan hiçbir şekilde tüm emperyalizme tüm herkesin çok uğraşmasına rağmen Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü zaten silemiyorlar ve silemeyecekler. Rauf Denktaş hayvanı seviyordu, doğayı seviyordu, insanı seviyordu. İşte bütün bunlar burayla sanıyorum çok özleşti. 1963’te bir ortaokul öğrencisiyken Kıbrıs’ta tanıştık. Kıbrıs için Çorum’un sokaklarında yürümeye başladık. Ya istiklal ya ölüm dedik ve bizim yaştakilerin hepsi yaşadılar. Onlarla öldük onlarla dirildik. Hele bir meslektaşımızın çocuklarının banyoda katledilmesi içimizden hiç çıkmadı. (Emekli Tabip Tuğgeneral Nihat İlhan) İşte bu mücadelede kendisine ana topraklardan gelen -bir avuç toprağa bir avuç toprağın kıymetini bilin- diyebilecek kadar; sevin diyebilecek bir insanı hatırlamak unutmamak üzere yine rehberimiz olan Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün bizlere söylediği -Mazide muktedirken bütün gücüyle çalışmış olanlara minnet duygusu duymayan milletin ayakta kalma şansı yoktur. – İşte o minnet duygusuyla buradayız Sayın Denktaş’ın vermiş olduğu mücadeleden dolayı önünde saygıyla eğliyoruz. Seni kalbimizde yaşatacağız diyoruz. Emeği geçen tüm arkadaşlarıma teşekkür ediyorum, sevgiler saygılar sunuyorum.” diye konuştu.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’ndan mesaj

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’da açılışa hem çelenk hem de mesaj gönderdi. CHP Halk Partisi Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu gönderdiği mesajında “Kıbrıs ile özdeş özgürlük mücadelesinin simge ismi Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı merhum Rauf Raif Denktaş anıtının açılış törenine davetiniz için çok teşekkür ederim. Törene katılan tüm vatandaşlarımızı sevgiyle selamlıyorum. Rauf Denktaş Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti’ne uzun yıllar hizmet etmiş kurucu devlet başkanıdır. Rauf Denktaş Kıbrıs’ın özgürlük ve bağımsızlık mücadelesinin lideriydi. Denktaş özgürlük ve bağımsızlık mücadelesini verirken hukukçu kimliğiyle beraber yola çıktı. Birleşmiş Milletler başta olmak üzere Kıbrıs’taki haklı davasını Uluslar arası arenada yüreklilikle savundu. Biz verdiği bu mücadele dolayısıyla Rauf Denktaş’ı her zaman saygıyla anacağız. Bu anlamlı açılışa katkı sağlayanları yürekten kutluyorum. Bu vesile ile size törene katılan tüm konuklara sevgiler saygılar sunuyorum” dedi.

Denktaş ailesi adına konuşan Denktaş’ın danışmanı ve Denktaş Vakfı Kurucu yöneticisi Hilmi Özen, “Önce bu vefa borcunu öne çıkarmam gerekiyor. Sayın kurucu cumhurbaşkanımıza her zaman destek olan her zaman yanında olan en büyük güvencesini ve gücünü Türk halkından alan Türkiye sevdalısı ve sevgileri bayrak sevgisiyle donanan vatan sevgisiyle yücelen ve Atatürkçü bir liderdi. Ona karşı onun yazdığı tarih bizleri taşıdığı ve getirdiği özgürlük noktası devlet kurması ve şimdi de bu devleti yaşatmak için en büyük güvencesinin yine Türk halkı olduğunu son nefesini verene kadar da altını çizerek söylemiştir. Denktaş beyin ailesi her zaman onun içinde bir yara uhde olarak kalmıştır. O da ailesine yeterince zaman ayıramamanın ilgi gösterememenin ezikliğini, burukluğunu yaşıyordu. Ama sonuçta da ailesine söylediği bir cümle vardı; -siz benim eşim siz benim kızım oğlum olabilirsiniz. Ama unutmayın ki milyonlarca Türk insanı aynı duyguyu aynı heyecanı aynı ilgiyi onlarda beklemektedir.- Halkımızın ona verdiği destek son nefesini verinceye kadar KKTC’ni yaşatmak tek amacınız olsun. Devletsiz olmak çıplak kalmak demektir. Devletsiz olmanın örneklerini sayarak hasta yatağında ölümünden önce kameralara söylediği ve hiç nefes almadan vasiyet etti. Siz gerçekten Kartal Belediyesi’ne, Denktaş Vakfı adına ve tüm aile adına sonsuz teşekkürlerimizi sunar, ayrıca Esentepe Belediyesi’yle yapmış oldukları işbirliği ve birlikte gerçekleştirdikleri etkinlikler bizleri mutlu etmektedir. Hepinize çok teşekkür eder, saygılarımızı sunarız.” dedi.

 

Açılış töreninde konuşan KKTC Türkiye Başkonsolosu Fahri Yönüer, “Türk halkının milli mücadele tarihinin unutulmaz kahramanı ulusal davamızın lideri yaşamını Kıbrıs davasına adamış önderimiz Sayın Rauf Raif Denktaş’ın hatırasının yaşatılması için Kartal Belediyesi tarafından yaptırılan anıtın açılış vesilesiyle aranızda bulunmaktan onur duymaktayım. Böyle anlamlı bir eserin yapımında önemi geçen başta Belediye Başkanımız Sayın Altınok Öz olmak üzere herkese minnetlerimi sunar. hepinize teşekkürü bir borç bilirim. Kıbrıs Türkünün adım adım yükselişine en önemli katkıyı koyan ismini Kıbrıs Türk halkının kalbine adını altın harflerle yazdırmış Sayın merhum Rauf Raif Denktaş’ı sevgi, saygı, özlem ve minnetle anıyorum. Kıbrıs Türklerinin refahı ve yaşama hakkını ancak Türk bayrağının gölgesinde olabileceğine inanan Sayın Denktaş Türk varlığını yaşatmak ve güçlendirmek adına vermiş olduğu bu mücadele Cumhuriyetimizin temellerine konulmuş ilk taştır. Sayın Denktaş ve mücadele arkadaşlarının en karanlık ve en zor dönemlerinde günlerinde Kıbrıs Türk halkının yok edilme sürecinde ve zulmden kurtuluş ve yeniden var oluş mücadelesi vermesi yönünde yaktığı özgürlük ateşi yıllar içerisinde Cumhuriyet meşalesine dönüşmüştür. Kıbrıs Türk tarihi ile birlikte anılan var oluş mücadelemizin simgesi Kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş tarafından yakılan bağımsızlık meşalesi bugün KKTC’nin çatısı altında bağımsızlık özgürlük içerisinde yaşayan halkımıza ve geleceğimize ışık doğrultmaktadır. Ömrünü mücadele ile geçirmiş bu uğurda birçok fedakarlık yaparak birçok zorluğa göğüs germiş ve Sayın Denktaş’ı yalnız siyasi yaşamıyla değil sosyal hayatı ve insani duruşuyla da özellikle Kıbrıs Türk halkı genelde Türk dünyasında eşşiz önder olarak hatırlamakta ve örnek alınmaya devam edilmektedir.

 
Sözlerimi tamamlamadan önce bir kez daha söylemek isterim ki; aramızdan ayrılırken Kıbrıs Türk halkına mücadele ruhu, Türklük bilinci ve anavatan sevgisini miras bırakmış olan kurucu Cumhurbaşkanımız Rauf Raif Denktaş bizlere bu sevgi ve bilinç üzerine kurmuş olduğu KKTC’ni emanet etmiştir. Bu kutsal emanet ilelebet yaşayacaktır. Kıbrıs Türk halkı sahip olmakla her zaman gurur duyduğu liderinin ilke ülke ve düşüncelerinin ışığında aradaki varlığını güçlendirerek sürdürecektir. Kıbrıs Türk halkının özgürlük mücadelesinin liderinin ve Cumhuriyetimizin kurucusu Sayın Rauf Raif Denktaş ve bu uğurda hayatını feda etmiş tüm dava arkadaşlarını ve şehitlerimizi bir kez daha rahmetle anıyorum ruhları şad olsun.” dedi.

KKTC Esentepe Kardeş Belediye Başkanı Sayın Cemal Erdoğan; “6-7 ay önce KKTC’de aynı heykelin açılışını yaptık. Sayın Belediye Başkanımız Altınok Öz çok büyük uğraşlarla Kıbrıs’ta heykelin açılmasını sağladı. Beraber orada heykelin açılışını sağladık. Bugün de burada heykelin açılısını yapmaktan mutluluk duyuyorum. Değerli belediye başkanımız bize burada ev sahipliği, kardeş belediyecilik adına büyük katkılarda bulundu. Atatürkçü ve Denktaşçı düşünceyi yaşatma adına Kıbrıslılardan daha çok Denktaşçı olduğundan dolayı kendisine teşekkür ederim. Denktaş beyin manevi huzurunda saygıyla eğiliyorum” dedi.

Denktaş heykelinin yapımı 3 ay 10 gün sürdü

Kıbrıs ile özdeş, özgürlük mücadelesinin simge ismi Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti kurucu Cumhurbaşkanı Rauf Raif Dentaş heykeli, heykeltıraş Niyazi Dedeoğlu tarafından tasarlanarak yapıldı. Yapımı 3 ay 10 gün süren Rauf Raif Denktaş’ın heykeli, 6 milimetre kalınlığında bronzdan inşa edildi. Ağırlığı 780 kilo olan, 3 metre 25 santimetre yüksekliğindeki heykel, üzerine yerleştirileceği kaide ile birlikte yaklaşık 7 metre boyunda olacak. Heykelin kaidesinin etrafındaki parçalar Rauf Raif Denktaş’ın mücadelesini ve Cumhurbaşkanlığına yükselişini anlatıyor.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
24 Nisan 2024
KADIKÖY’DE 23 NİSAN, 5 AYRI PARKTA YÜZLERCE ETKİNLİKLE KUTLANDI

Kadıköy Belediyesi, 23 Nisan Ulusal Egemenlik Bayramı’nı çocuklar için 5 ayrı parkta gerçekleştirdiği birbirinden renkli ve eğitici onlarca etkinlikle kutladı. Kadıköy’de 4 gün süren kutlamalarda her yaştan çocuk 23 Nisan coşkusunu doyasıya yaşadı. Kadıköy Belediyesi, her yıl olduğu gibi bu yıl da 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’na özel gerçekleştirdiği konserler, tiyatrolar, oyunlar, yarışmalar, […]

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de! Türkiye’de özellikle […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]