Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Memura Zam

Yayınlanma:
ABONE OL
Memura Zam

Hükümet ile memur masada. Sebep 2010 memur zammı.

Memur: maaş karşılığı devlet hizmetinde çalışan kişi. Maaş: memura yaptığı görev karşılığı verilen paradır. Tartışma da bu paranın ne kadar arttırılacağı üzerine. Hükümet: bütçe dengeleri, memursa: asgari yaşam standardı diyor.

Türk İş, verilerine göre ise 2009 Temmuzunda açlık sınırı: 738 lira, yoksulluk sınırı ise: 2.404 liradır. Bu verilere göre de memur maaşı en az 2.500 lira olmalıdır.

İLGİLİ HABER YAŞAM VE ÖLÜM

Çünkü memurun başını sokacak eve, beslenmek için gıdaya, örtünmek için de giysiye ihtiyacı var. Memur, aydınlanmak için elektrik, temizlik için su kullanıyor. Doğalgazla ısınıyor, telefonla haberleşip internetle dünyaya bağlanıyor. Arabayla işe giden memurun çocuklarıysa ayrı bir masraf.

En büyük harcama kalemi de gıda. Ne diyor sağlıkçılar: “Dengeli ve sağlıklı besleneceksiniz. Karbonhidrat, protein, yağ, vitamin, mineral ve su alacaksınız” Bunun için tahıl, et, süt, sebze ve meyve yiyeceksiniz.

Yalnız yaşamak için değil, doğru düşünmek ve doğru karar vermek için de dengeli ve sağlıklı beslenmelisiniz. Memursa, doğru düşünmek zorundadır. Çünkü memur: sınırda vatanı bekleyen asker, camide gönülleri işleyen din adamı, okulda geleceği inşa eden öğretmendir. Memur, hastanede şifa dağıtır. Maliyede bütçeyi dengeler. Adalette terazi olur.

O halde memur sağlıklı, dengeli ve yeter ölçüde beslenmelidir. Bu da 1200’ler civarındaki maaşla olmaz. Ev kiralarının 600–800 olduğu büyük kentlerde 1200 lira maaşla simit bile yiyemezsiniz. İşte hesap! Bir simit kaç lira? 75 kuruş. Bir bardak çay, kaç lira? O da 75 kuruş. Ne eder? 150 kuruş. İki simit, iki çay 3 lira. Üç öğünde 9 lira, bir ayda 270 lira. Peki, bu adam bir kişi mi? Hayır, dört kişi. Çarp dörtle. 1080 lira?

Koy üzerine 500 lira ev kirasını. Etti 1580 lira. Ekle 100’er lira elektrik, su ve doğalgaz parasını 1880. Hani eğitim? Hani sağlık? Ya yol parası? Bunlar çıplak mı yaşayacak? Bunun elbisesi, ayakkabısı yok mu? Var. Yoksulluk sınırı 2404 lira ise memur maaşı da en az 2.500 lira olmalı.

Ne diyor Şeyh Edibali “İnsanı yaşat ki devlet yaşasın” İşçisini, memurunu ve emeklisini düşünmeyen bir devlet nasıl yaşar? İkinci bir iş arayan “Akşam eve ne götüreceğim?” diye düşünen memurla ülke işleri nasıl yürür? Ülke nasıl kalkınır?

Hükümet mazeret üretme yeri değil, çözüm üretme yeridir. Ülkede 4 bin, 6 bin hatta 10 bin lira maaş alan varsa memur da yoksulluk sınırının üzerinde maaş almalıdır. Bu maaş da Türk İş verilerine göre 2.500 liradır. Çünkü ekmek sana da bana da 85 kuruştur.

Bu parayı istemek ve almak için de grev, toplu sözleşme ve siyaset hakkı içeren memur sendikalarına ihtiyaç vardır. Memurun öncelikli talebi de budur. Bu talep elde edilmedikçe memur 1200 liraya, emekli de 700 liraya yaşamaya mahkûmdur.

M. Nazım Telli

author avatar
M. Nazım TELLİ

İlgili Haberler

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]