Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Akademisyenlerin Düşük Maaşlarını Düzeltmek İçin Maliye Bakanı Harekete Geç

Yayınlanma:
ABONE OL
Akademisyenlerin Düşük Maaşlarını Düzeltmek İçin  Maliye Bakanı Harekete Geç

Akademisyenlerin Düşük Maaşlarını Düzeltmek İçin

Maliye Bakanı Harekete Geç

 

İLGİLİ HABER EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

          30 Ekim – 1 Kasım 2013 tarihlerinde yapılan 5. İzmir İktisat Kongresi’nde Maliye Bakanı Mehmet Şimşek yönettiği panelde katılımcılardan gelen sorulara verdiği cevapta; “Öğretim görevlilerimizin ücret skalasında bir iyileştirme olması gerektiği açık. Reel bazda ücretler ciddi biçimde arttı. Bununla birlikte öğretim görevlilerimizin durumu iyileştirilmeli” dedi. Maliye Bakanı Sayın Mehmet Şimşek’in öğretim üyelerinin ücretlerinin düşük olduğu yolundaki açıklamasına katılmakla birlikte, sorunun çözümünün de Sayın Bakan’ın inisiyatifinde olduğunu hatırlatmakta fayda görüyoruz.

 

          Öğretim üyeleri, özellikle 666 sayılı Kanun Hükmünde Kararname ile getirilen ek ödeme uygulamasının dışında tutularak büyük bir mağduriyet yaşamışlardır. O dönemde yaklaşık 1,5 milyon kamu görevlisinin ek ödeme oranları artırılırken öğretmenler ve öğretim üyeleri adeta unutulmuş; çocuklarımızı emanet ettiğimiz, geleceğimizi ellerine teslim ettiğimiz, bilim ve teknolojimizin ilerlemesine en büyük katkıyı sunan eğitim-öğretim camiası, kamuda en düşük maaşı alan kesimlerden biri haline getirilmiştir.

 

2002-2013 döneminde öğretim üyeleriyle devlet memurlarının, özellikle mühendis, fizikçi ve hukukçuların maaşları arasındaki fark hem göreceli hem de mutlak açıdan akademisyenler aleyhine daralmıştır. Bu dönemde diğer kamu çalışanlarının ortalama maaşı, reel olarak yüzde 61 artarken, öğretim üyelerinin maaşı ortalama yüzde 6’lık bir artış göstermiştir.

 

          Başta öğretim görevlileri olmak üzere eğitim-öğretim çalışanlarımız geçim sıkıntısıyla, borç yüküyle mücadele etmek zorunda kalmaktadır. Bu yıl gerçekleştirilen toplu sözleşme görüşmelerinde 2014 yılı için öğretmenlerimize 75 + 75 TL’lik bir iyileştirme kararı çıkmıştır. Bu miktarın öğretmenlerimizin ekonomik sorunlarını çözmekten uzak olduğu açıktır ama buna rağmen öğretim üyeleri bu ödemeden dahi mahrum bırakılmış ve adeta unutulmuşlardır. Dünyanın hemen her ülkesinde öğretmenler ve akademik personel en yüksek maaş alan çalışan kesimini oluşturmaktadır. Bu nedenle söz konusu personelin ücretlerinin bir an önce düzeltilmesi ve eğitim-öğretim camiasının sorunlarına çözüm getirilmesi öncelikli konudur.

Yine Hükümet, 666. Kanun Hükmünde Kararname ile kamuda mesai ücretleri ile üniversitelerde memur, araştırma görevlisi ve uzmanların aldığı ikinci öğretim ücretlerini kaldırmıştı. Anayasa Mahkemesi haklı olarak bu hükmü bozdu. Bunun üzerine Hükümet, 29 Mayıs 2013 tarihli Resmi Gazetede yayımlanan düzenlemeyle, fazla çalışma ücretini yeniden geri getirdi. Ancak bu yeni düzenlemede fazla çalışma ücretini belirleme yetkisi Bakanlar Kuruluna verildiğinden ve Bakanlar Kurulu da altı aydan beri ilgili belirlemeyi yapmadığından ikinci öğretimde görev alarak fazla çalışma yapan memur, araştırma görevlisi ve uzmanlar ücretlerini alamamaktadır. Araştırma görevlileri ve uzmanlar laboratuar derslerinde ve sınav haftalarında gece ve hafta sonu sınavlarında görev yapmak zorunda olduklarından mağduriyetleri iki katına çıkmaktadır.

          Sayın Bakan’ın sorunu kabul etmesi önemli bir gelişmedir. Ancak çözüm de Sayın Mehmet Şimşek’in iki dudağı arasındadır. Bu bakımdan Sayın Bakan öğretim üyelerinin maaşını seviyelerine uygun hale getirilmesi için acilen bir çalışma başlatmalı ve bir talimatla öğretmenlerimizin ek ödemelerini artırmalı, öğretmen ve akademisyenlerle bu çerçevede ek ders veren tüm personelin ek ders ücretlerinin iki katına çıkarılması sağlanmalıdır.  Bununla birlikte Sayın Bakan, ülkemizdeki ücret sorununun yalnızca rakamsal büyüklük olmadığını bilmeli; adil bir gelir dağılımının, alt gelir gruplarının ülkedeki ekonomik büyümeden mutlak surette pay almasıyla gerçekleşeceğinin farkına varmalıdır. 2014 yılında enflasyon oranının, memur maaşlarına yapılacak artışları geçmesi durumunda,  kamu görevlilerinin enflasyon farkı alamayacak olmasının, ücretleri reel olarak gerileteceğini ve gelir dağılımı üzerinde olumsuz etki yaratacağını göz önünde bulundurmalıdır.  Böyle bir ihtimal karşısında sosyal devletin birinci görevi, dar ve sabit gelirlileri her türlü olumsuzluktan korumak olmalıyken; toplu sözleşme metninde enflasyon farkının yer almaması sözde yetkili konfederasyon adına affedilmez bir art niyet, Maliye Bakanlığı için ise büyük bir eksiklik ve hatadır.

 

          Hiçbir hükümet ve devlet, çalışanlarının enflasyon karşısında ezilmesine göz yummaz, eğitim-öğretim neferlerini en düşük maaş alan kesimlerden biri haline getirmez. Hal böyleyken Maliye Bakanı Mehmet Şimşek’in sorunların bilincinde olduğu görülmektedir. Bu durumda Sayın Bakan’a düşen durumu tespit etmek değil, sorunlara çözüm üretmektir. 

     

 

            Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul İl Başkanı

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]