Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Yoksulluk Sınırı 3500 TL’ yi Aştı!

Yayınlanma:
ABONE OL
Yoksulluk Sınırı 3500 TL’ yi Aştı!

Sendikamızın Araştırma Geliştirme Merkezi, Türkiye İstatistik Kurumu’ndan alınan Kasım 2012 fiyatlarına göre yaptığı araştırmada çalışan tek kişinin yoksulluk sınırı 1.751,85 TL olarak hesaplandı. Dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi  (Yoksulluk Sınırı) ise 3.505,35 Lira olarak belirlendi.

 

Buna göre dört kişilik bir ailenin asgari geçim haddi Kasım ayında % 0,38 oranında arttı. Çalışan tek kişinin açlık sınırı ise % 0,30 yükseldi ve 1.357,20 Lira olarak hesaplandı. Türkiye’de 4 kişilik bir ailenin ortalama gıda ve barınma harcamaları toplamı ise Kasım ayı için 1.304,22 Lira olarak tahmin edildi.

İLGİLİ HABER EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

 

AYLIK GIDA HARCAMASI “765,09 TL”

 

Yapılan araştırmada, 4 kişilik bir ailenin sağlık kuruluşlarının belirlediği gibi sağlıklı bir biçimde beslenebilmesi için gerekli harcamanın Kasım 2012 verilerine göre günlük 25,503 TL olduğu belirtildi. Ailenin aylık gıda harcaması toplamı ise 765,09 TL oldu.  Kasım 2012 itibarı ile ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memurun ailesi için yaptığı gıda harcaması, maaşının %41’ini oluşturdu. Türkiye İstatistik Kurumu verilerinde bulunan konut gideri ise Kasım 2012 ortalama maaşının %28,9’una denk geldi. Böylece geçtiğimiz ay bir memur, ortalama maaşının %69,9’unu yalnızca gıda ve barınma harcamalarına ayırmak zorunda kaldı. Diğer ihtiyaçlarını karşılamak için ise maaşından geriye %30,1’i kaldı. Ortalama ücretle geçinen bir memur ailesinin ulaşım, sağlık, eğitim, haberleşme, giyim gibi diğer zorunlu ihtiyaçlarını karşılaması için Kasım 2012 maaşından geriye yalnızca 561,6 TL kaldı.

 

ZORUNLU TÜKETİM HARCAMALARINDAKİ ARTIŞ ENFLASYONU KATLADI

 

Kasım ayı rakamları baz alındığında son bir yılda TÜFE %6,37 olurken; aynı dönemde yoksulluk sınırı %9; refah sınırı %8,3 ve açlık sınırı ise %10,2 arttı. TÜİK tarafından açıklanan enflasyon düşmesine rağmen fiyatlardaki azalma, vatandaşların tüketmek zorunda oldukları gıda, barınma, ısınma, ulaşım, elektrik, sağlık, su, temizlik gibi harcamalara yansımadı. Böyle olunca da enflasyon geçen yıla göre görünürde düştü ama vatandaşın cebinden çıkan para artmaya devam etti.

 

SON BİR YILDA MEMURUN ALIM GÜCÜ %3,83 AZALDI

 

TÜİK tarafından açıklanan yıllık enflasyon oranı %6,37 olmasına rağmen, zorunlu tüketim harcamalarındaki yıllık artış yüzde 10 olmuştur. Kasım ayları baz alındığında açlık sınırı son bir yılda %10,2 artmıştır. Buna göre memurlarımızın zorunlu harcama kalemleri karşısında alım gücü %3,83 azaldı. Alım gücündeki erime her geçen ay daha da artıyor. Dört kişilik bir ailenin insanca yaşaması için gereken miktar 3505 TL. Oysa bugün memurlar bu ücretin ancak yarısını alabiliyorlar. Aldıkları ücretle nasıl geçinecekleri ise meçhul… Asgari ücretin 749 TL olduğu bir ülkede çalışanların ne denli zor durumda olduğunu tahmin etmek hiç de zor değil.

 

Araştırma, memurun zorunlu harcama kalemlerinden arta kalan maaşla geçinmesinin mümkün olmadığını ortaya koyuyor. Ortalama 1.865,92 TL ücret alan bir memur, ek ders ücreti hariç ortalama 1782 TL alan bir öğretmen, 2067-2116 TL alan bir araştırma görevlisi, 2200-2350 TL alan bir okutman ve öğretim görevlisi, 2300-2500 TL arasında maaş alan bir yardımcı doçent geçimini nasıl sağlayacağı yetkililer tarafından düşünülmediğini ortaya koymaktadır. Üniversite reformunun konuşulduğu günümüzde bu çarpıklığın dikkatten kaçmaması üniversite camiası tarafından istenmektedir.

 

 

 

           Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

İstanbul İl Başkanı

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]