Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

CUMHURİYET KİMİN CUMHURİYETİ?

Yayınlanma:
ABONE OL
CUMHURİYET KİMİN CUMHURİYETİ?

Cumhuriyet Bayramı ile ilgili köşe yazılarını, haberleri okuyorum ve bir yazarın Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Cumhuriyet herkesindir” sözüne karşı çıkıyor olması çok garibime gidiyor. Ne yani cumhuriyet hepimizin değil mi?

Üstelik yazarımız bunu bu yıl katıldığı bir Cumhuriyet Balosunda katılımcıları ve yaşananları anlatırken söylüyor ve “Başbakan burada olsaydı Cumhuriyet kimin Cumhuriyetidir anlardı” diyor.

Önceleri çok zorlanmama rağmen artık bu zihniyeti çok iyi anlıyorum. Bunlar; halkla halay çekmeyen ama her türlü batı kökenli dansı iyi kıvıran, ninelerin elleriyle çalkaladığı ayranın tadını bilmeyen ama şarabın kaç türünün olduğunu, hangi kadehle hangi içkinin içileceğini çok iyi bilen, Bach, Beethoven ile kendinden geçen ama bir tane türküyü sonuna kadar dinleyemeyen kişilerdir. Bunlar kendi milletinin dini ve milli değerleri dâhil bütün değerlerini önemsememekle de bir iş yaptıklarını sanırlar.

İLGİLİ HABER EZBERCİ EĞİTİM

Yine bunlar Cumhuriyet balolarının laikliğin teminatı olduğunu iddia eden, Senfoni orkestrasını dinledikten sonra işte Çağdaş Türkiye diye haykıran, köylüye, kentliye bırakın demokrasiyi, cumhuriyeti bile çok gören insanlardır ki bunlar kendileri gibi olmayan, kendileri gibi düşünmeyen, kendileri gibi yaşamayan herkesi “öteki” ilan eden, bir bakıma topluma asıl bölücülüğü yerleştiren zihniyetlerdir.

Onlara göre bu Cumhuriyet bu halkın, işçinin, fakirin, işsizin, doktorun, mühendisin, öğrencinin cumhuriyeti değil kendilerine göre belirledikleri elit bir tabakanın ve ne yazık ki bürokrasiye göre de şehrin ileri gelenlerinin cumhuriyetidir.

Bu zihniyeti ve bakış açısını anlayabilmek için Erzurum’da birkaç yıl önce yaşanan bir olaydan bahsedelim; Birkaç yıl önce Erzurum’da bir dernek tarafından verilen bir Cumhuriyet Balosuna hemen hiç kimsenin katılmamasını Erzurum’da Cumhuriyet aleyhtarlığı gibi göstermeye çalışanlar yine bu kişilerdi. Hâlbuki bu akli evveller düşünemediler ki; Erzurum Atatürk’ü milletvekili yapmış, Cumhuriyetin temellerini atmış hatta cumhuriyeti kurmuş, vatanın kurtulması için kanımızın son damlasına kadar savaş vermiştir.

Mesele baloya gelince; Erzurum veya Anadolu’nun hemen her şehri, yabancı elçilikler, konsolosluklar aracılığıyla ülkemize dayatılan, başka bir kültürün değeri olarak ülkemize giren ve adına balo denen olayı kendisine yabancı görmüştür. Mesela Erzurum’a da balo kültürünü getirmeye çalışan, ilk baloyu yapan o dönemlerde Mahallebaşı semtinde bulunan bir Amerikan okuludur dolayısıyla Amerikan Konsolosluğudur. Bu sebeple Erzurumlu bunu sömürgecilik gibi görmüş ve bu sebeple balo denince aklına hiç hoş şeyler gelmemiştir.

Burada acı olan ve hepimizi üzmesi ve düşündürmesi gereken; Cumhuriyet denince akla ilk gelen şeyin huzur, mutluluk, eşitlik adalet, halkın kendi kendini yönetmesi değil balo, resepsiyon ve özellikle Erzurum’da bir caddenin akla gelmesidir.

Bu arada şunu da hiç kimse unutmasın ki Cumhuriyet elden gidiyor, laiklik elden gidiyor diyenlerin, demokrasinin her ikisinden de önemli olduğunu hiç dile getirmemeleri ve demokrasiye laiklik kadar bile sahip çıkmamaları manidardır. Çünkü gerçek demokrasi gelirse bu tabakanın rantı, gücü ve saltanatı sona erecektir.

En iyisi bizler Cumhuriyet Caddesinde yürüyelim, onlar Cumhuriyet Balolarında kadeh tokuştursun, eğlensin, bir diğerleri Cumhuriyet resepsiyonlarında kendilerince elit ve değerli kabul ettiklerini ağırlasın.

Yok, daha neler halk egemen olacakmış, kendini yönetecekmiş komik hem de çok komik.

Bu arada; Cumhuriyet Caddesi’nde yürüyenler, siz hiç Cumhuriyet balosuna veya resepsiyonuna davet aldınız mı?

AHMET BERHAN YILMAZ

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!
Yazarlar
23 Mart 2024
25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!

Ay Tutulmasından tam 1 gün sonrası yani 26 Mart haftanın en yoğun günü olup bugünde olumsuz hava şartları ve kazaları çoğalabilir. 31 Martta da zayıf fay hatlarında şiddetli depremler artabilir. 31 Martta depremlerin haricinde şiddet ve terör olayları da artabilir. 25 Marttaki Ay Tutulması Terazi burcunda -1 katsayısında olup en çok Natal Güneşi İkizler ve […]

Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”
Belediye
22 Mart 2024
Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını işin uzmanı değerlendirdi. Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun […]

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR
Yazarlar
19 Mart 2024
HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Alev Alatlı:  “İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ırzına tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir. Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuzdur, ama helal değildir. Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları […]

18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!
Yazarlar
16 Mart 2024
18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!

22 Mart Ay Tutulmasından 3 gün öncesi haftanın en yoğun günü olup bu günde Ay, Merkür, Mars, Uranüs ve Plüto düşük katsayıda olacaktır. Bilhassa Mars Transiti İkizler ve Yay burcunu olumsuz etkileyebilir. İkizler burcu her türlü iletişim ve ulaşımı sembolize ettiğinden 22 Martta iletişim kazaları ve olumsuz hava şartları oluşabilir. Uranüs Transiti de yer altını […]