Slot Giriş

Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

E-Bordro Nedir, Nasıl Alınır?

Yayınlanma:
ABONE OL
E-Bordro Nedir, Nasıl Alınır?

Günümüzde birçok işlem artık internet üzerinden yapılabiliyor. Özellikle devlet kurumlarına gidilmesi gereken işlemler, e-devlet sistemi sayesinde uzaktan kolay bir şekilde halledilebiliyor. Bu işlemlerden birisi de maaş bordrosu sorgulamasıdır. Maaş bordrosu, işverenlerin çalışanlarına ödedikleri ücreti, vergileri ve kesintileri detaylı olarak gösteren belgedir. Elektronik ortamda alındığı zaman adına e-bordro denilmektedir. Kağıt bordro gibi e-bordro da aynı yasal geçerliliğe sahiptir. Maaş bordrosu almayı kolaylaştıran e-bordro e-devlet üzerinden alınabilir.

E-Bordro Sorgulama e-Devlet ile Nasıl Yapılır?

E-Devlet bordro alma konusunda başvurabileceğiniz bir yöntemdir. Bu sayede maliye e-bordro sorgulama konusunda tercih edilen bir yöntem olmaktan çıkıyor. Kişiler, e-bordro almak için öncelikle e-devlete giriş yapmalıdır. Buradan Maliye Bakanlığı e-bordro sorgulaması yapılabilir. E-Devlete giriş için kimlik numaranız ve PTT aracılığı ile aldığınız e-devlet şifresi yeterli olacaktır.

Sisteme giriş yaptıktan sonra Maliye Bakanlığı sayfasına giderek e-bordro sorgulama seçeneğine tıklamalısınız. Çıkan ekrandaki bilgilendirme yazılarını okuyarak “Devam Et” seçeneğine tıklayın. Sonraki adımda e-bordro görüntüleme için istediğiniz dönemi seçerek “Barkodlu Belge Oluştur” seçeneğine tıklamalısınız. Çıkan belgeyi indirerek çıktısını alabilir ve kullanabilirsiniz. Kolay erişim için internet tarayıcınızda e-bordro sorgulama yazarak arama yapabilir ve aynı işlemleri tekrarlayabilirsiniz.

E-Bordro Nasıl Alınır?

Devlet memuru olan kişiler e-devlet sistemi üzerinden e-bordrolarını alabilir. Ancak e-devlet e-bordro sistemini yalnızca devlet memurlarına sunar. Özel sektör çalışanları bordrolarını insan kaynakları ya da muhasebe birimlerinden talep edebilirler. Ancak gelişen yazılım seçenekleri sayesinde özel sektörde de e-bordro alınabiliyor. Üstelik bu seçenekler firmalara kolaylık ve avantaj da sağlıyor.

NetBT Danışmanlık’ın sunduğu e-bordro hesaplama sistemi sayesinde firma işçilerinin maaş dökümleri hızlı bir biçimde görüntülenebilir ve çalışanlara gönderilebilir. Ayrıca firma ihtiyaçlarına uygun şekilde en iyi sistemi sunmaları, her türden şirket tarafından kullanılabilmesini sağlar. E-Bordro öğrenme oldukça ciddi bir işlem olduğundan güven veren bir firmayla çalışmak gerekir.

Maaş Bordrosunda Hangi Bilgiler Yazar?

E-Bordro öğrenme konusunda alacakların mutlaka bordro üzerinde yazan bilgilere dikkat etmesi gerekir. Herhangi bir eksiklik olması durumunda belge yasal geçerliliğini kaybeder. Bu yüzden maaş bordrosunda yazan bilgiler bilinmelidir. İş Kanunu’na göre bordroda bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • İşçi adı soyadı
  • Ödeme günü ve ilişkili olduğu dönem
  • Mesai, hafta tatilleri, bayram gibi genel tatil ücretleri gibi yapılan eklemelerin tutarı
  • Sigorta primleri, vergiler, avanslar ve nafaka kesintilerinin tutarı
  • İşverenin imzası

Vergi Usul Kanunu’na göre bordroda bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Çalışan adı soyadı ve ücreti aldığını gösteren imzası
  • Vergi karnesi (tarihi ve numarasıyla birlikte)
  • Çalışanın aldığı ücretin detayları
  • Çalışılan süre ve süre içindeki maaş değeri
  • Maaşın tabi olduğu vergilerin detayı

Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre bordroda bulunması gereken bilgiler aşağıdaki gibidir:

  • Ödeme yapan işletmenin sicil numarası
  • Bordronun ait olduğu dönem bilgileri
  • Sigortalının Adı Soyadı ve sosyal güvenlik sicil numarası
  • Maaş ödemesi yapılan gün sayısı
  • Maaş olarak alınan ücret miktarı
  • İşverenin ödediği ücret miktarı
  • Sigortalının ücreti aldığını gösteren imzası

Tüm bu bilgilerin eksiksiz ve doğru şekilde, bordro üzerinde yer alması gerekir.

Özel Sektörde Maaş Bordrosu Çıkarma İşlemi

Devlette olduğu gibi özel sektörde de bordro çıkarma işlemi işveren ve çalışandan yapılan kesintilerin hepsini içerecek şekilde hesaplanır. SGK prim ödemesinden ve işsizlik sigortasından işçiye düşen pay, gelir vergisi miktarı ve matrahı gibi birçok kesinti işçi e-bordro hesaplamasında kullanılır. Anlaşılacağı gibi birçok etken e-bordro çıkarma işlemi için gereklidir. Bütün bu bilgilerin doğru bir şekilde düzenlenmesi işveren ve işçiyi güvence altına alır.

Bu güvencenin sağlanması için maaş bordrolarının düzenlenmesi ve hesaplanması doğru olmalıdır. Böylece herhangi hukuki bir durum söz konusu olduğunda kanıt olarak kullanılabilir. Özel sektörde bu işlemler için güvenli yazılımlar kullanmak firmalara zamandan tasarruf sağlarken hesaplamaların da daha doğru bir şekilde yapılmasını sağlar. Bu noktada NetBT Danışmanlık’ın sunduğu e-bordro hizmetleri tercih edilebilir.  

Ayrıca daha detaylı bilgi sahibi olmak isterseniz sayfamızı inceleyebilirsiniz;

İlgili Haberler

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]

Türkiye’nin En İyi Sanal Sunucu Sağlayıcıları: Size Uygun Olanı Bulun

Güvenilir ve hızlı bir sanal sunucu (VPS) çözümüne mi ihtiyacınız var? Türkiye’de hizmet veren birçok harika sanal sunucu sağlayıcısı bulunmaktadır, ancak ihtiyaçlarınız için en uygun olanı seçmek zor olabilir. İster küçük bir işletmeyi yönetiyor olun, ister yüksek trafikli bir web sitesine ev sahipliği yapıyor olun, dikkate alınması gereken birçok önemli faktör vardır. Bu blog yazısında, […]

KMSpico kullanarak Excel dünyasına dalın

Kimya dönem ödevi yazma yolculuğumun başında, derinlemesine veri analizi ve etkili sunum ihtiyacı ile karşı karşıya kaldım. Kimya bana her zaman karmaşık formüllerin ve reaksiyonların büyülere benzediği heyecan verici bir şey gibi geldi. Ancak konu veri işleme ve analiz olunca profesyonel bir asistan olmadan baş edemeyeceğimi fark ettim. Seçimim, yetenekleri hakkında çok hevesli eleştiriler duyduğum […]

EFSANEVİ BAROK ORKESTRASI ACCADEMIA BIZANTINA, İSTANBUL VE ANKARA’DA 40.YILINI KUTLAYACAK!

Barok müziğin öncüsü Accademia Bizantina, 40 yıllık bir müzikal yolculuğunun gururunu özel konserlerle kutluyor. Grammy adaylığı ve sayısız prestijli ödülle taçlanmış uluslararası efsanevi topluluk, İstanbul ve Ankara’daki müzikseverleri unutulmaz bir geceye davet ediyor. Barok müzik geleneğine bağlı kalarak eski enstrümanların orijinal seslerine vurgu yapan dünyaca ünlü barok orkestrası Accademia Bizantina, Mart ayında İstanbul ve Ankara’da […]