Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Yangın Bölgesinde Görev Yapan Orman Personeli “Feryadımızı Duyun!

Yayınlanma:
ABONE OL

Türkiye’nin çeşitli bölgelerinde çıkan yangınlarda görev yapan orman işçileri, personel sıkıntısı sebebiyle, 3-4 kişinin çalışması gereken ekipte bir yada iki kişi 7/24 uykusuz yorgun çalıştığını, bu sebeple de yangına müdahale de yetersiz kalındığını söylediler.

EMEKLİ OLAN NİTELİKLİ PERSONELİN YERİNE PERSONEL ALINMADI!

İşçiler olayı şöyle anlattı. Normalde yangın bölgesinde her ekipte 1 Arazöz şoförü 3-4 personel bulunması gerekiyor. Ama burada bazen arazöz şoförü ve yanında bir işçi, bazen de yalnız arazöz şoförü tek başına her işi yapıyor.

Bizim hortumların her birinin uzunluğu 25 metre, işçi bunu alıp 25 metre uzağa gidiyor, yetmiyor yanına bir 25 metre daha takıyor, biraz daha ilerlemesi lazım hortum yetmiyor, koşarak araca geliyor bir hortum daha alıyor geri gidiyor takıyor. Bir süre sonra sağ tarafa gitmesi gerekiyor, tekrar araca koşarak gidiyor bir hortum daha alıp geri dönüyor aparatı var onu takıp sağ tarafa doğru gidip oraya müdahale ediyor.

Bazen iki arazöz yan yana gelip su takviyesi yapılması gerekiyor, iki kişi tüm bunları nasıl yapacak. 4 gün aç susuz çalışan biri karar verme yeteneğini kaybeder, şuursuzlaşır fiziki olarak da bitmiştir.

Oysa yanında iki kişi daha olsa biri sağa biri sola biri de ortadan müdahale etse hem işçi yorulmayacak, hemde yangın büyümeden müdahale edilecek. Bu şekilde çalışan bir işçi daha kaç sefer o dağlarda tepelerde bu şekilde hem yangına müdahale edip hem araca gidip hortum taşıyabilir? Bir süre sonra enerjisi bitiyor yerinden kalkamaz duruma geliyor.

YANGINLAR HAZİRAN – EYLÜL ARASI MEYDANA GELMEKTEDİR

Orman yangınları genellikle yaz aylarında yani Haziran ve Eylül arası meydana gelmektedir. Biz Orman Personeli bu Haziran – Eylül arası dönemde sürekli ormanlarda yani arazide ailemizden uzak görev yapmaktayız. Bizler orman personeli olarak genelde yangın söndürme konusunda yangın anında en önde görev yaparız fakat personel sayısı son yıllarda azalması sebebiyle personel sıkıntısı yaşanmaktadır.

YETERLİ PERSONEL OLSAYDI, YANGIN BU KADAR BÜYÜMEZDİ

Önemli bir konuya da değinen işçiler, personelin yeterli olması durumunda yangın söndürme konusundaki başarı oranının yüzde 99 farklı olacağını ifade ederek “hiçbir yangın 10 kat büyüklükte başlamaz, kibrit kutusu kadar başlar, personel olsa anında müdahale eder bastırırdı. Yangın bu kadar büyümezdi. Personel yetersiz olunca da yangına müdahale de yetersiz kalınıyor”

“UÇAK DEĞİL,  HELİKOPTER VE KARADAN MÜDAHALE ÖNEMLİ”

Yangınlarla ilgili çarpıcı bilgiler de veren işçiler, kamuoyunda uçakların ön plana çıktığını ancak, yangınlarda helikopterlerin daha etkili olduğunu, ama asıl önemli müdahalenin karadan ve insan gücü ile olduğuna dikkat çekerek, “eğer yangında yeteri kadar personel olsaydı yüzde 99 sonuç farklı olurdu” diyen işçiler “fidan yerine adam alın” dedi

YANGINLARIN YÜZDE 75’İ KUNDAKLAMA

İşçiler, yangınların yüzde 75’inin kundaklama sebebiyle, yüzde 25’inin ise, ihmalkârlık ve diğer sebeplerle meydana geldiğini söyledi.

İlgili Haberler

Genel
30 Nisan 2024
Kuğu Gölü Balesi İzmir’de izleyiciyle buluştu

İzmir Devlet Opera ve Balesi, klasik bale repertuvarının en ikonik eserlerinden biri olan Kuğu Gölü balesini bu akşam Bornova Necdet Aydın Sahnesinde İzmirli izleyicilerle ilk kez buluşturmanın heyecanını yaşadı. Pyotr Ilyich Tchaikovsky’nin ilk bale çalışması olarak bilinen Kuğu Gölü, 1877 yılında Bolshoi Tiyatrosu’nda sahnelendiğinde karmaşık müziği ve hatırlanamaz koreografisiyle eleştirilse de zaman içinde bale denince […]

Dünyadan
30 Nisan 2024
Türk Yunan Ortak Yapımı Romeo & Juliet’ i 2 Ülkenin Bakanı Birlikte İzledi

Devlet Tiyatroları ve Yunanistan’dan Atina Konser Salonu Megaron ve Lykofos ortak yapımı William Shakespeare’in ölümsüz eseri Romeo ve Juliet, 26 Nisan Perşembe günü, Atatürk Kültür Merkezi Tiyatro Salonunda, saat 20.00’de seyirci ile buluştu. Temsil öncesi Devlet Tiyatroları Genel Müdürü Tamer Karadağlı, oyunun yönetmeni Lefteris Giovanidis ile oyunun yapımcılarından Lykofos Genel Sanat Yönetmeni Yiorgos Lykiardopoulas Yunanistan […]

Çocuk
30 Nisan 2024
AKUT VAKFI, 23 Nisan Şenliği’nde çocuklarla buluştu

AKUT VAKFI, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların yanındaydı. Nesin Vakfı’nın Çatalca’daki 23 Nisan Şenliği’ne destek veren AKUT VAKFI, çocuklarla doğanın bir parçası olabilecekleri eğlenceli etkinlikler gerçekleştirdi. Vakfın Hatay’da eğitime kazandırdığı okullarda ve kuaförlerde de 23 Nisan sevinci vardı. Ülkemizde deprem bilincinin yaygınlaştırılması için yaptığı çalışmalar yanında insani yardım projeleri ve eğitime verdiği […]

Belediye
29 Nisan 2024
Şile Şakayık Şenliği 10. Yaşında Doğa Severlerle Buluştu

10 Yıl önce Şile Çevre Gönülleri Derneği tarafından başlanan ve Şile Belediye Başkanlığının da organizasyona dahil olan 10.Şile Şakayık Şenliği geçtiğimiz hafta sonu Şile Hasanlı Mahallesi Sarıkavak Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği İşbirliğinde Gerçekleştirildi Zaman Yağan Yağmura Rağmen Yoğun Katılımla Gerçekleşti. Şakayık Şenliği, Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği işbirliğindeki […]