SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

MEKKE’NİN FETHİ İNSANLIĞIN ve GÖNÜLLERİN FETHİDİR…

Yayınlanma:
ABONE OL
MEKKE’NİN FETHİ İNSANLIĞIN ve GÖNÜLLERİN FETHİDİR…

MEKKE’NİN FETHİ İNSANLIĞIN ve GÖNÜLLERİN FETHİDİR…

(HİCRİ 20 RAMAZAN 8, MİLADİ 11 OCAK 630)

AHMET BERHAN YILMAZ

Gelmiş, geçmiş, gelecek tek önderimiz, liderimiz, rehberimiz, mürebbimiz, gönüller fatihi Sevgili Peygamberimiz Hz. Muhammed Mustafa (SAV) Mekke’yi; zekâsı, liderlik, yöneticilik, komutanlık dehası, tevazuu, dost, düşman herkesin güvendiği, saygı duyduğu bir insan, ordusunun en önünde yürüyen cesur bir komutan olarak, Hicri 20 Ramazan 8 günü ( miladi 11 Ocak 630) fethetmiştir.

Allah’a olan imanı, bağlılığı, güveni, teslimiyeti ile fethin nasip edilmesine şükrederek, vakarla ama bir o kadar da tevazuuyla Mekke’ye giren Peygamber Efendimizin ilk işi aradan geçen onca yıla rağmen bugün yeniden hortlattığımız para, makam, mevki, hırs, soy, sop, kibir, kast sistemi gibi bütün putları yıkmak olmuştur.

Kudret anında, güçlüyken, erk elinize geçmişken affetmek insani ve bir Mümin tavrıdır, Allah’ın kullarına emrettiği çok güzel bir haslettir. Hz. Peygamber, fetih sonrası, kudretliyken kin ve intikam duygusuna kapılmayarak bir insanın gösterebileceği asaletin en yükseğini göstermiştir.

Kâbe’nin kapısında duran ve Mübarek yüzünde beliren tatlı tebessümleriyle, boynu bükük, elleri yanlarına düşmüş ve korkuyla kendisini dinleyen, halka bakan Peygamber Efendimiz insanlık değerlerine bağlılığı, insan sevgisi, düşmanlarına bile merhamet ve adalet duygusu ile Mekkelilere;

– “Bilmelisiniz ki, Cahiliye Devrine ait olup, iftihar vesilesi yapılagelen her şey; bugün ayaklarımın altında kalmış, ortadan kaldırılmıştır.”

– “Bugün sizin için bir kınama, korku, ayıplama, sorgulama ve başa kakma yoktur. Allah, sizi affetsin. O, merhamet edenlerin en merhametlisidir. Gidiniz, serbestsiniz.” Diye seslenmiştir.

Ve hepimize, özellikle emaneti ellerinde bulunduran, Allah’ın emri olan liyakate çok dikkat etmeleri gereken yöneticilere müthiş bir ders ve uyarı. Kâbe’nin anahtarı olayı.

Birçok Müslüman bu şerefli vazifeyi beklerken, Efendimiz, zamanında kendisini Kâbe’ye sokmadığı, kendisine karşı kaba, nahoş, saygısız davranışlarda bulunduğu halde Kâbe ile ilgili konularda liyakatli olduğu için müşrik Osman bin Talha’yı çağırarak “Muhakkak ki Allah size emanetleri ehline vermenizi ve insanlar arasında hükmettiğiniz zaman adaletle hükmetmenizi emreder.” (Nisâ, 4/58) ayet-i kerimesini okuduktan sonra, yaptığı kötülükler ve zulüm sonucu belki de öldürülmeyi bekleyen Osman bin Talha’ya “Ey Osman; İşte anahtarın al. Bugün iyilik ve ahde vefa günüdür.” dedi.

Onun böylesine merhametli davranışı, affediciliği, alicenaplığı, sevgi dolu yüreği karşısında Kureyşliler kin ve düşmanlık duygularını terk ederek, İslâm’ın tertemiz, barış dolu saadet deryasına kavuştu. Tarih, böylesine muazzam ruhî, fikrî, insani inkılâba ilk defa şahit oluyordu.

Şimdi bu davranışları, mesajları gören hepimizin kendimizi, hayatımızı, imanımızı, itikadımızı, itaatimizi, yaptıklarımızı gözden geçirmemiz gerekmiyor mu?

Bugün; Müslüman olan olmayan bütün insanlığa Mekke’nin Fethi anlatılırken Peygamber Efendimizin insanlığa verdiği mesaj anlatılmalıdır. Çünkü Mekke’nin fethi yalnızca bir şehrin fethi değil, İslam’ın barışçıl, hoşgörülü, sevgi, saygı dolu, insani yönlerini göstermesiyle gönüllerin fethidir.

Fetih sonrası ortaya konan adaletli, hakkaniyetli, barışçıl uygulamalarla insanlara verilen mesajlar çok değerlidir.

Allah’ın insanlardan istediği, Peygamber Efendimizin kalbinde barındırmadığı gibi hiçbir Müslüman’da da olmaması gereken kin, nefret, düşmanlık, kibir yerine sevgi, hoşgörü, vakar, tevazuu hepimizde olması gereken ve bütün dünyanın İslam’ın ne olduğunu anlaması açısından önemli özelliklerdir.

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

11 – 17 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 12 Mart Dikkat, 15 Mart Güneş ve Ay Süper!
Yazarlar
09 Mart 2024
11 – 17 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 12 Mart Dikkat, 15 Mart Güneş ve Ay Süper!

12 Mart Haftanın En yoğun günü olup bu günde zayıf fay hatlarında şiddetli depremlere dikkat etmek gerekebilir. 12 Martta en çok Kova burcu evimize dikkat etmemiz gerekebilir. Yengeç ve Oğlak burcu evlerimiz ise hafta boyu emin ellerde olabilir. Hafta boyu Mars Transiti düşük katsayıda olacağından Natal Güneşi Koç olanların keyfi kaçabilir. Natal Marsı Koç olanlar […]

YAŞAR KEMAL
Yazarlar
05 Mart 2024
YAŞAR KEMAL

İnsanlık yolculuğunda kimler geldi, kimler geçti. Adları yazılacak olsa kitaplara sığmaz. Kimler, kimler… Hepsi çok büyük insanlar… Her birisi insanlığa büyük hizmetler etmişler… Kimi bir şeyler icat etmiş, kimi bir şeyler bulmuş, kimi sanatla uğraşmış, kimi yazmış, çizmiş… Yaşar Kemal, o büyük insanlardan birisidir. Edebiyatta bir çığır açmıştır. O kadar ki eserleri tüm dünyaya yayılmıştır. […]

04 – 10 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 05 Mart Ayın EN Tehlikeli Günü!
Yazarlar
02 Mart 2024
04 – 10 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 05 Mart Ayın EN Tehlikeli Günü!

05 Mart Ayın en olumsuz ve tehlikeli günü olup Venüs ve Mars hafta boyu ve bilhassa 05 Martta son derece düşük katsayıda olacaktır. Yükselen burçlarına göre Natal Güneşi Koç, Boğa ve Terazi olanların keyfi son derece kaçabilir. Natal Marsı Koç, Boğa, Terazi olanlar ise hırçınlıklarıyla, talepkarlıklarıyla başkalarının keyfini kaçırabilirler.   İşte Hafta boyu en çok […]

Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”
Eğitim
27 Şubat 2024
Satır arası “Yeşil Mavi Hayat”

Meltem Soğuk Stropoli, Destek Yayınları’ndan çıkan Yeşil Mavi Hayat isimli kitabıyla çiçeği burnunda bir yazar. Şu an İsviçre’de yaşayan Stropoli ile bir Türkiye ziyaretinde Büyükada’da bir araya geldik ve hem kitabını, hem de kişisel edebiyat macerasını konuştuk. Keyifli okumalar! Biraz sizden kendinizi dinleyelim mi? Bugün sizi bulunduğunuz noktaya getiren neler oldu? Şu an burada yazar […]