MENÜ ☰
Volimax
Esentepe Avrupa Konutları
Kadıköy Gazetesi » Basında Kadıköy, Genel, Manşet, Politika, Toplum » Kadıköy’ün Sembolü Tarihi Boğa, Kurtuluyor!

Kadıköy’ün Sembolü Tarihi Boğa, Kurtuluyor!



Kadıköy Gazetesi olarak defalarca dile getirdiğimiz ve son olarak Ocak ayında kaleme aldığımız “Tarihi Boğa Heykeli’nin çilesi nihayet sona eriyor.  Magandalar artık 150 yıllık tarihi esere lunapark oyuncağı muamelesi yapamayacak, üstüne çıkıp Kadıköylülük değerlerini çiğneyemeyecek!

Kadıköylü İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclis Üyesi Ömer Şahan’ın girişimleriyle Tarihi Boğa Heykeli ve Çevresi Koruma Planı, meclis toplantısında kabul edildi. Böylece bundan sonra Altıyol’da boğa heykeli ile bir arada bulunmak, dolu dolu fotoğraflar çektirmek yine mümkün olacak ancak kimse üzerine çıkıp çirkin görüntüler sergileyemeyecek, boynuzlarını delemeyecek, üzerine sprey boyalar sıkamayacak, etiketler yapıştıramayacak.

ÖMER ŞAHAN’DAN KADIKÖY GAZETESİ’NE ÖZEL AÇIKLAMALAR...

Kadıköy’ün sorunları ve eksiklerini sık sık meclislere taşıyarak ilçenin gündeminde etkili olan Ömer Şahan şunları ifade etti;

Kadıköy deyince ilk akla gelenler arasındadır Boğa Heykeli. Günün her saatinde etrafında birilerini bulabileceğiniz, her yaştan insanın fotoğraf çektirdiği, uzun uzun izlediği bir ‘değişik güzel’ heykeldir. Pusuladır Boğa…  “Boğa’dan sola dön,”  “boğa’yı arkana al”dır ve gidilecek yer neresiyse mutlaka bulunur. Cep telefonlarına rağmen hala buluşma noktasıdır. “Dörtte Boğa’nın önünde” kucaklaşılır. Eylem yeridir. Bazen öfkeli, bazen neşeli ama hep kararlı kalabalıklar etrafında toplanır. Takım ruhudur. Her maç öncesinde çekilip formalar önünde totem yapılır. Uğraktır, duraktır Boğa, farkında olmadan geçene, kanıksayana, umursayana, umursamayana, boynuna sarılana, yanında fotoğraf çektirene selamdır. Yanında soluklanacak, ardına yaslanılacak, kulağına fısıldanılacak arkadaştır. Boğa Kadıköy’de akıp giden hayattır  Moda’ya uzanan tramvay, otobüslere doluşan insanlar, hayat gailesinin kalbidir ve tanıktır. Ayrılmaların, buluşmalarının, gözyaşlarının ve kahkahaların, yalnızlığın ve çoğalmaların, dertlerin ve umutların, ekmeğin, düşerin tanığı…

Kaç söz verilmiştir orada, kaç sevda yemini edilip kaç kez bozulmuştur. Kaç dost orada kucaklaşıp özlem gidermiştir. Kaç küskün barışmış, kaç arkadaş darılmıştır kimbilir.

Hayatın 150 yıllık Kadıköy’ün 43, Altıyol’un ise 27 yıllık tanığı…

Yol tarif ederken, randevu için, tezahurat için, soluklanmak için ve fotoğraf çektirmek için. İstanbul’un en bilinen heykellerinden biri olan Boğa 150 yaşında…

1864 Yılında Sultan Abdülaziz tarafından Jules Bonheur’a yaptırılan ve orijinal adı “Dövüşen Boğa” olan hani bizim Altıyoldaki Boğa’dan bahsediyoruz. Ülkeye geldiğinden beri oradan oraya gönderilen bir anlamda itilip kakılan ve en sonunda Altıyolda yerini bulan. 150 yaşına rağmen hala gelip geçene  selam ediyor.

ADEM GİDEN’İN TESPİTLERİ DE KATKI SAĞLADI…

Boğa Heykeli’nin karşı karşıya kaldığı içler acısı manzaraya sık sık Kadıköylü Gazeteci Adem Giden’in çarpıcı kareleri ve haberleri ile de şahit olduk. Artık bu üzüntü veren görüntülerin yaşanmasına “dur” diyoruz, İBB meclis kararımız, inancımızın en büyük göstergesidir. Kadıköy’ümüze hayırlı olmasını diliyoruz…

KADIKÖY GAZETESİ SON HABERİNİ ŞÖYLE VERMİŞTİ…

……….. http://m.kadikoygazetesi.com/60415-lunapark-oyuncagi-degil-tarihi-boga

Galeri
📆 17 Şubat 2018 Cumartesi 15:41   ·   💬 0 yorum   ·  
ABS Kör Kalıp

KADIKÖY'DE HAVA

İSTANBUL

BLOG

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR

Kadıköy Gazetesi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.