Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Fişlemeler Tam Gaz Sürüyor mu?

Yayınlanma:
ABONE OL
Fişlemeler Tam Gaz Sürüyor mu?

 

 

16 Aralık 2013 tarihli Taraf gazetesinde yer alan habere göre Milli Eğitim Bakanlığı’nda öğretmen ve idarecilerin “Sosyal demokrat, F tipi ve MHP’li, görev verilmemeli” şeklinde fişlendiği, ilgili fişleme belgelerinin yayınlanmasından anlaşılmaktadır. Kamuoyunda infial uyanması üzerine Başbakan ve Başbakan Yardımcısı bu haberin doğru olmadığını açıklamışlardı. Ancak AKP İstanbul Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu Başkanı Burhan Kuzu, 31 Aralık’ın son saatlerinde attığı tivitlerde fişlemenin tam gaz sürdüğünü ortaya koymaktadır.

İLGİLİ HABER EZBERCİ EĞİTİM

 

Burhan Kuzu, Başbakan’a sunulan istihbarat raporunda “2 bin rütbeli emniyetçi, akademisyen, bürokrat, hâkim, savcı, basın mensubu ve işadamı olduğunu” belirtmektedir. Bu bilgiler durumun 28 Şubat sürecini aratmayacak daha ileri boyutlara taşındığını göstermektedir. Gerçi on iki yıldan beri devam eden hükümetler başta Milli Eğitim Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Üniversiteler, Diyanet İşleri Başkanlığı ve bütün Bakanlıkların merkez teşkilatı ve taşra teşkilatlarını hercümerç etmişlerdir. Mobing, zulüm, hak gaspları doruğa çıkmış olmasına rağmen, bu yanlışa dur diyecek hükümet içinden ve AKP’den bir sağduyu sahibi sesin şimdiye kadar çıkmaması büyük bir felakete sürüklendiğimizin habercisidir. İşin korkunç tarafı zulme, hak gaspına ve yolsuzluğa meşruluk kazandırılmaya çalışılmasıdır. Bütün ahlaki ve insani değerlerin altüst edildiği bir ortamdan yarınlarımız ve çocuklarımız adına endişeye ve dehşete düşmemek mümkün değildir.

 

2013 yılının Mayıs ve Haziran aylarında basın-yayın organlarında yer alan haberlere göre, Milli İstihbarat Teşkilatı; Milli Eğitim Bakanlığı, Türk Hava Yolları, Devlet Demir Yolları, Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü ve PTT Genel Müdürlüğü ile “çok gizli” veri paylaşımı protokolü imzalanmıştır. Bu protokol ile kamu kurumları arşivlerini, elektronik bilgi işlem merkezlerini ve iletişim altyapısını MİT’in erişimine açmıştır. Hukukçular bu durumu “bireyin en doğal haklarından biri olan kişilik haklarına, genel olarak özgürlüğüne, özel hayatına, kişisel verilerinin sır olarak saklanmasına ve ayrıca gezi özgürlüğüne aykırı” bulmaktadır (bk. 11 Haziran 2013 tarihli Radikal Gazetesi).

 

Milli Eğitim Bakanlığı’nda yapılan fişlemelerde öyle bilgiler yer alıyor ki şaşırmamak, dehşete düşmemek mümkün değil. İşte fişlemelerden bazı örnekler: “MHP’li, kadrosu iptal edilmeli. F tipi, iletişimi zayıf, görev verilmemeli. Cemaatten yararlanır, geçimsiz, çıkarcı, kadro verilmemeli. MHP’li, teknik bilgisi iyi, şahsi çıkarına düşkündür. Olumsuz, mevzuat bilgisinden dolayı görev aldı, kadro iptal edilebilir. Çabuk etkilenen, farklı görüşte, mevzuatçı, bize yakın değil. Eski MHP’li. Fikriyatı farklı, Sosyal Demokrat, Olumsuz, İHL’li kesime bakışı negatif, kesinlikle görev verilmemeli. İHL’li, çalışkan, dürüst, üst kademe yöneticiliğinde değerlendirilebilir. Tecrübesi yok. İnsan ilişkileri zayıf. MHP’li olarak bilinir, güven zayıf, Salih Çelik referanslı. Bakanlık denetçisi, F tipi, mevzuatçı. Yönetim becerisi zayıf, kararsız, olumsuz, MHP’li. Sosyal Demokrat, olumsuz, kesinlikle iptal edilmeli. F tipi, yönetim deneyimi az. Gözden geçirilebilir. Maliye kökenli, sosyal demokrat, olumsuz. Abdurrahman Güzel, Burslar Grup Başkanı, F tipi, iletişimi iyi”.

 

Kişilerin karşısına bu tür notların düşülmesi ve bu notlara göre kişilerin ilerlemesi ve yükselmesi veya hak ettiği halde görevde yükselmesinin engellenmesi Türk Ceza Kanunun “Ayrımcılık” başlıklı 122. maddesinin açıkça ihlali anlamına gelmektedir. Bu madde uyarınca “Kişiler arasında… siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım yaparak… hizmetten yararlanılmasını engelleyen veya kişinin işe alınmasını veya alınmamasını yukarıda sayılan hallerden birine bağlayan,” kişilerin cezalandırılması gerekmektedir. Söz konusu fişleme Türk Ceza Kanununda “Kişisel verilerin kaydedilmesi” başlıklı 135. maddesinin de ihlalidir. Bu madde uyarınca “Hukuka aykırı olarak kişisel verileri kaydeden kimseye altı aydan üç yıla kadar hapis cezası verilir. Kişilerin siyasi, felsefi veya dini görüşlerine, ırki kökenlerine; hukuka aykırı olarak ahlaki eğilimlerine, cinsel yaşamlarına, sağlık durumlarına veya sendikal bağlantılarına ilişkin bilgileri kişisel veri olarak kaydeden kimse, yukarıdaki fıkra hükmüne göre cezalandırılır”. 135. madde hükmü “ a) Kamu görevlisi tarafından ve görevinin verdiği yetki kötüye kullanılmak suretiyle”, işlenmesi halinde nitelikli hal oluşmakta ve ceza yarı oranında arttırılmaktadır. Keza 139. madde uyarınca da kişisel verilerin kaydedilmesi suçu, şikâyete bağlı bir suç değildir.

 

Milli Eğitim Bakanlığı, fişlediği eğitim çalışanlarını görevden alarak ya da sürgüne tabi tutarak tasfiye ettiği basında yer alan haberlerden ortaya çıkmaktadır. On iki yıldan beri bu suçu işleyen Bakanlıklara bir yaptırım yapılmaması, kamu çalışanlarını patlama noktasına getirmiştir. Cumhurbaşkanının devreye girerek kamu kurumlarında yaşanan ayrımcılığa, haksızlıklara ve zulme son verdirmesi gerekmektedir. “Basra harap olduktan sonra” harekete geçmenin çok fazla bir anlamı olmayacaktır.

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

 

İstanbul İl Başkanı

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!
Yazarlar
23 Mart 2024
25 – 31 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 26 Mart (Ay Tutulmasından 1 gün sonrası) Haftanın En Yoğun Günü!

Ay Tutulmasından tam 1 gün sonrası yani 26 Mart haftanın en yoğun günü olup bugünde olumsuz hava şartları ve kazaları çoğalabilir. 31 Martta da zayıf fay hatlarında şiddetli depremler artabilir. 31 Martta depremlerin haricinde şiddet ve terör olayları da artabilir. 25 Marttaki Ay Tutulması Terazi burcunda -1 katsayısında olup en çok Natal Güneşi İkizler ve […]

Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”
Belediye
22 Mart 2024
Mimar Dr. Nihat Şen, “İstanbul’da 5 yılda 1,5 milyon konut yenilenebilirdi”

İstanbul’u bekleyen deprem riski için atılan adımları ve kentsel dönüşüm tartışmalarını işin uzmanı değerlendirdi. Türkiye, deprem kuşağında olduğu gerçeğiyle yüz yüze kalmaya devam ederken deprem uzmanlarında sık aralıklarla uyarılar gelmeye devam ediyor. Özellikle de İstanbul’da beklenen olası deprem riski milyonlarca kişi açısından korkuya neden oluyor. 31 Mart 2024 yerel seçimlerine günler kala belediye başkan adaylarının da gündemi deprem. Mevcut İstanbul Büyükşehir Belediyesi yönetiminden şikâyetçi olan İstanbullunun […]

HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR
Yazarlar
19 Mart 2024
HER YASAL HAK HELAL DEĞİLDİR

Alev Alatlı:  “İmar ruhsatı olan bir müteahhit şehrin ırzına tecavüz ederken yasal olarak suçsuzdur ama yaptığı iş helal değildir. Keza raf ömrünü uzatmak için ekmeğin içine kanserojen madde koyan fırıncının yaptığı ambalajın üzerine koyduğu sürece yasal dolayısıyla suçsuzdur, ama helal değildir. Bir kalem darbesiyle atar ergenleri sokağa döken yazar, alevler afakı sardığında suç mahallinde değilse, olayları […]

18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!
Yazarlar
16 Mart 2024
18 – 24 Mart 2024 Astroloji haftalık yorum: 22 Mart (Ay Tutulmasından 3 gün önce) Haftanın EN Yoğun Günü!

22 Mart Ay Tutulmasından 3 gün öncesi haftanın en yoğun günü olup bu günde Ay, Merkür, Mars, Uranüs ve Plüto düşük katsayıda olacaktır. Bilhassa Mars Transiti İkizler ve Yay burcunu olumsuz etkileyebilir. İkizler burcu her türlü iletişim ve ulaşımı sembolize ettiğinden 22 Martta iletişim kazaları ve olumsuz hava şartları oluşabilir. Uranüs Transiti de yer altını […]