Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Doktorlar, Hastalar, Performans Gerçeği veya Kanuni’den Hakkın Alır Karınca!

Yayınlanma:
ABONE OL
Doktorlar, Hastalar, Performans Gerçeği veya Kanuni’den Hakkın Alır Karınca!

Yazıma Sayın Başbakan’ın bu hafta sonu okuduğu Kanuni’nin Ebu Suud Efendi ile arasında geçen şiirsel soru – cevabıyla başlayarak yazımın bu bağlamda okunmasını ve bu gibi söylemlerin lafta kalmamasını dileyerek başlıyorum.

Soru (Kanuni Sultan Süleyman)

Meyve dalına konsa bir karınca,

Vebali olur mu karıncayı kırınca?

Cevap (Ebu Suud Efendi)

Yarın Hak divanını kurunca,

Kanuni’den hakkın alır karınca.

Bir meyve dalındaki karıncanın bile hakkını kendinden alacağını bilen Sayın Başbakana ve onun emrinde çalışan yetkililere bütün iyi niyetimizle sesleniyoruz.

Her bir insan gibi bizler de iyi niyetli ve toplum yararına yapılan her hizmetin arkasındayız, fakat iyi niyetle başlasa bile amacından saptırılan sistem arızalarını dile getirmek boynumuzun borcudur.

Bildiğimiz gibi “Allah’ın hatırından daha önemlisi yoktur ve de milletin hakkını korumak veya haksızlıkların önüne geçebilmek için doğru bildiğini, gördüğünü söylemek de her mümin için Allah’ın emridir”

Bu sebeple, yapılan haklı ve yapıcı eleştirilere Allah rızası için teşekkür edeceği yerde düşmanca, kişisel veya siyasi olarak yaklaşanları Allah’ın adaletine havale ediyorum.

Eğer ahirette bizi Allah’ın değil de bu dünyada peşinden koştuklarımızın sorgulayacağına, kıyamet günü cezamızı onların vereceğine, cennete veya cehenneme onların koyacağına inanıyorsanız diyecek bir şey yok, siz bildiğiniz yoldan gidiniz.

Bizler gördüğümüz, düşündüğümüz, yazdığımız her şey doğrudur iddiasında değiliz ama birileri de artık bu seslere kulak vermeli, dürüstçe çalışmak isteyen insanları dinlemelidir.

Şimdi soruyorum;

Biz doktorlar ve özellikle sağlıkçı öğretim üyeleri;

Ne yapalım?

Öğrencilerimizin iyi birer insan, iyi birer hekim olabilmeleri için gösterdiğimiz çabayı bir kenara atarak puan peşine mi koşturalım?

Puan alamayacağız diye öğrenci derslerine girmeyelim mi?

Doktora ve uzmanlık yapan araştırma görevlilerini yetiştirmeyi bırakıp puan mı kovalayalım?

Araştırma yapmayalım mı?

Yayın ve de proje hazırlamayalım mı?

Dünyada olan gelişmeleri takip etmeyelim mi?

Sadece birileri böyle istiyor diye bizler de günde 150 – 200 hasta muayene ederek sırf puan için hastaları ve kendimizi mi kandıralım?

Sadece üç beş kuruş daha fazla para kazanacağız diye yukarıda yazdığım kandırmacayı yaşamak istemeyenler haksız mıdır?

Bu ülkenin doktorları ve sağlık çalışanları adına soruyorum.

Ne yapalım?

Hastaları sadece ve sadece performans puanı olarak mı görelim?

Sırf puan için gereksiz tanı ve tedavi metotları mı uygulayalım?

Hastalarımıza, sırf puan alabilmek adına, gereksiz müdahalelerde mi bulunalım?

Şimdi soruyoruz, Neden?

Sağlık hizmetlerinde, verilen hizmetin kalitesine ve tedavi başarısına değil de halkın sağlığına zarar verilse bile sadece muayene edilen hasta sayısına bakılıyor?

Neden?

Ben başarısız tedavilerim sonrası sorgulanmıyorum da, sırf kaliteyi korumak, ahlaklı çalışmak ve hastalarıma faydalı olabilmek adına dürüstçe çalıştığımda “birilerine göre daha az hasta baktığım için” bir şekilde cezalandırılıyorum?

Dünyanın bütün ülkelerinde sağlık uygulamalarında bilinir ki;

– Sağlık hizmetlerinde performansa göre ücretlendirme hastalara ve devlete zarar vermektedir.

– Hasta sayısına, ameliyat sayısına, işlem sayısına göre yapılan ödeme yanlıştır. Çünkü gerek ülkemizdeki, gerekse dünyadaki uygulamalar göstermiştir ki;

Ne kadar hasta o kadar para (Performans Sistemi) sisteminde;

– Hizmetin kalitesi değil, sadece sayısı önemli hale gelmektedir,

– Her bir hastaya ayrılan zaman azalmaktadır.

– Performansa göre ücret sağlık harcamalarını artırmaktadır.

– Puan için; tanı ve tedavi adına yapılan gereksiz girişimlerin sayısı artmaktadır.

– Puanı az olan, fazla vakit alan, riskli uygulamalardan kaçınılmaktadır ve bu hastalar hemen sevk edilerek açıkça baştan savılmaktadır.

– Hatalı tanı ve tedaviler sebebiyle hastaların hastanede kalma süresi ve doktora gitme sayısı artmaktadır.

– Bu sistem koruyucu hekimliği yok saydığı veya gerekli önemi vermediği için genel toplum sağlığı kötüye gitmektedir.

Bu konuda dünyada ve ülkemizde yapılan istatistiklere diğer yazılarımda yer vereceğim ve görülecek ki iyi niyetle başlatılan performans sistemi artık hem hastalara, hem doktorlara, hem diğer sağlık personeline hem de devlete zarar vermektedir.

Şu iyi bilinmeli ki performans sistemi; Adaletten, haktan, hukuktan tamamen uzak olmasının yanı sıra Sayın Başbakanın da haklı olarak karşı olduğu ve sıkça dile getirdiği; vatandaşı soyan, eli vatandaşın cebinde olan, vatandaşı kapıdan kovan, vatandaşı köle ve para kaynağı gibi gören hekimlerin önünü açmış, onların yıllardır zaten yaptıklarını legalleştirmiştir.

Kısaca sağlıkta hepimizi memnun eden doğru ve büyük değişimler performans sisteminin verdiği zararlar nedeniyle kısır kalmış ve anlamını yitirmiştir.

Prof. Dr. AHMET BERHAN YILMAZ

 

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]