Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Hayırlı Ramazanlar

Yayınlanma:
ABONE OL
Hayırlı Ramazanlar

Ramazan geldi hoş geldi – Ramazan Hepimize mübarek olsun

 

 

Ramazan ayı mübarek bir aydır, bunu tüm İslam âlemi bilir. Ramazanın her günü, her saati saadetlerle doludur. Diğer günlerden farklıdır. Evinize, çevrenize kendinize bir arınma getirir. Bir bilirkişi şöyle demiş:

 

  • “Oruçlu iken çirkin konuşmayın! Birisi size sataşırsa, Ben oruçluyum deyin!”

 

Bakın güzelliğe çirkin konuşmayın, konuşana da aldırmayın.

Ramazan ayı ahlak temizliği ayıdır. Her şeyden arınıyorsunuz. Kötü konuşmuyor, kötü düşünmüyor, kötü konuşanlarla muhatap olmuyor, kalp kırmamaya çalışıyorsunuz. Sizi bir anlamda arındırıyor. Ramazan ayı ile ilgili bazı yerlerdeki yazıları sizlere alıntı olarak aktarıyorum.

 

İslamiyet‘te Ramazan, oruç tutma ayıdır ve kutsal kabul edilir.

Peygamber efendimiz, Ramazan-ı şerifin fazileti hakkında buyuruyor ki:

 

  • “Ramazan ayı mübarek bir aydır. Allahü Teâlâ, size Ramazan orucunu farz kıldı. O ayda rahmet kapıları açılır, Cehennem kapıları kapanır, şeytanlar bağlanır. O ayda bir gece vardır ki, bin aydan daha kıymetlidir. O gecenin ‘Kadir gecesinin’ hayrından mahrum kalan, her hayırdan mahrum kalmış sayılır.”

İslam‘ın şartlarından ve beş temelinden biri Ramazan ayında oruç tutmaktır. Oruç da namaz gibi bir farz-ı ayındır. Hicret’in ikinci senesinde Medine’de farz kılınmıştır.

 

İslam dininin kutsal kitabı olan Kuran‘daki Bakara Suresi‘nde Kuran‘ın Hz. Muhammed‘e gönderilmesi Ramazan ayında başlamıştır ve bu ay içinde ‘oruç’ tutmak Müslümanlara emredilmiştir. İlgili ayet şöyledir:

 

“O Ramazan ayı ki, insanları irşad için, hak ile batılı ayırt eden, hidayet ve deliller halinde bulunan Kur’an onda indirildi. Onun için sizden her kim bu aya erişirse oruç tutsun. Kim de hasta veya yolculukta ise tutamadığı günler sayısınca diğer günlerde kaza etsin. Allah size kolaylık diliyor, zorluk dilemiyor. Bir de o sayıyı tamamlamanızı ve size gösterdiği doğru yol üzere kendisini yüceltmenizi istiyor. Umulur ki, şükredesiniz!’ (Bakara suresi 185. ayet)

 

  • Ramazan bereket ayıdır. Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder.
  • Ramazan gelince, Allahü Teâlâ meleklere, müminlere istiğfar etmelerini emreder.
  • İslam, kelime-i şahadet getirmek, namaz kılmak, zekât vermek, Ramazan orucunu tutmak ve haccetmektir.
  • Bu ayda, her gece, Cehenneme girmesi gereken, binlerce Müslüman affolur, azat olur.
  • Allah bu ayda, günahları bağışlar, duaları kabul eder. Bu ayın hakkını gözetin! Ancak Cehenneme gidecek olan, bu ayda rahmetten mahrum kalır. (alıntı)

 

Bu güzel sözler, bu güzel bilgileri yazanlardan Allah razı olsun.

 

Ramazan ayı her insanın çocukluğundan itibaren kutsal aydır. Benim çocukluğumda babam küçük yaştan itibaren bizleri oruca alıştırmak için tekne orucu dediği orucu tuttururdu. Yarım gün tuttuğumuz orucu ona satardık. Bunun karşılığı para alırdık. Allah Rahmet Eylesin, Nur içinde yatsın babam. Birde sırtına alır dolaştırırdı, orucunu satıyor diye bizlere. Ne kadar güzel oruca alıştırma metodu. Sonra yaşımız ilerledikçe yarım günden hazır olduğumuz oruçlarımızı tam güne çıkarmıştık.

Çocukluk ne kadar güzeldi…

Biz memur ailesiydik. Ramazan gelmeden bizim evimizde hazırlıklar başlardı. Ben hayatımda en güzel börekleri, en güzel hoşafları, en güzel tatlıları çocukluğumdaki Ramazanlarda yemişim. Aklıma geldikçe o tatları hissederim damağımda.

Sahura annemin bizi kaldırması çok güzeldi. Bazen kardeşim Ömer’le uyumazdık. Annem bizi uyandırmaya geldiğinde derin bir uykudaymışız gibi gözlerimizi kapatırdık. Annemin uyandırışını çok severdik.

Sahur sofraları çok güzel olurdu… Annem canım benim… Nur içinde yatsın. Çok becerikli bir kadındı. Erkenden kalkar sahur için hazırlıklar yapardı. Babam çok titiz biriydi. Taze yemek isterdi yemeklerini. Sahur için yemek hazırlardı anneciğim. Sıcak ve çok lezzetli… Çayımız mutlaka olurdu. Hoşafımız kayısı, erik kara üzüm…

Babam çocukların uykusu açılsın, daha çok yesinler ertesi günü çok acıkmasınlar diye bize neler anlatırdı neler? Babamla hatırladığım en güzel anılarımın içinde hep mübarek Ramazan ayının muhteşem sahur geceleri var…

Babam birkaç kez niyetlenip niyetlenmediğimizi sorardı biz yatmaya giderken! Hey gidi günler hey!

İftar sofraları tam bir şölen… Gerçekten Ramazan demek bolluk demek, ramazan demek bereket demek… Dedim ya memur ailesiydik biz. Ramazan’da zengin aile gibi olurduk. Her şeyimiz çok olurdu. Artardı, bereketinden adeta çoğalırdı.

Soframız ezan okunmadan on veya on beş dakika önce kurulurdu. Beklerdik. Ezan okunacak, top patlayacak oruç açılacak. Bu ne muhteşem bir olay… Bunun tadı başka nede var ki. Bunun güzelliği başka nede olabilir ki… Bütün günü geçirmişsinizdir ama o son on dakika geçmez, bitmez. Sonra hepimizin gözü, kulağı hocanın ezan sesinde… Top patlar, ezan okunur. Babam hepimizle birlikte dua okur.

“Haydi, Allah kabul etsin.”

“Âmin.”

Yemekler yenilir, çaylar içilir. Babam erkek kardeşlerimi annem biz kızları alır camiye gideriz. Teraviye… Hey gidi günler Hey diyeceğim tekrardan…

 

Ramazan Hayırlı ve uğurlu olsun. Gönlümüz güzelliklerle dolacağı için, sakin olacağız, bağırmayacağız, mümkün olduğunca kızmayacağız. Fakirleri sevindireceğiz.

İslam dininin güzelliğine bakın. Bize farz kıldığı her şey, güzellikler üstüne…

Bizim için en doğru, en güzeli üstüne.

 

Hayırlı Ramazanlar…

 

Nazan Şara Şatana

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]