Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

EĞİTİMDE ÖNÜMÜZE DÜŞEN ŞAPKA

Yayınlanma:
ABONE OL
EĞİTİMDE ÖNÜMÜZE DÜŞEN ŞAPKA

Günümüz dünyasında eğitim alanında, bilimde belli bir standardı ve başarıyı yakalayamayan ülkelerin refaha erişmesi, ekonomik olarak büyümesi, ilerlemesi mümkün değildir.

Eğitimine çeki düzen veremeyen ve ileri dünya standardına getiremeyen ülkeler tek bacakla koşmaya çalışanlar gibi bir noktada tıkanır kalırlar, ilerleyemezler.

2000 yılından beri OECD Eğitim Direktörlüğü her üç yılda bir PISA adı altında tüm dünyada eğitim alanında referans olan, ülkelerin eğitim sistemlerinin ve seviyelerinin uluslararası karşılaştırmada nerede durduğunu göstermek amacıyla çalışmalar yapmaktadır.

İLGİLİ HABER EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Bu çalışmalarda 15 yaş grubu öğrencilerinin matematik, fen bilgisi, problem çözme ve okuma dallarında yetenek ve bilgi birikimleri test edilmektedir.

Konuya girmeden önce bu sınavlara üç kere katılan ülkemizin her seferinde sondan ikinci olduğunu söylemek zorundayım. 2003 ve 2006 yıllarında 30 OECD ülkesi arasında Türkiye 29., 2009 yılında 33 OECD ülkesi arasında Türkiye 32. Sırada yer almaktadır.

Daha kötüsü OECD Ülkeleri arasında yar almayan ve PISA’ya katılan diğer ülkeler de değerlendirmeye alınınca ülkemizin yeri daha aşağılara düşmektedir.

PISA testi ve sonuçları tüm ülkelerde eğitim politikalarının ve eğitim sistemlerinin varsa eksiklerini, hatalarını ortaya koyması açısından çok büyük itibar görmektedir ve ülkelerin eğitim politikaları bu sonuçlara bağlı değiştirilmektedir.

Ülkemizin de katıldığı 2003 yılına ait PISA sonuçları belli olunca Milli Eğitim Bakanı tarafından yapılan açıklamada; Türk Eğitim Sisteminin dünyadaki bilimsel ve ekonomik gerçeklere duyarlı bir yapı taşımadığı, mevcut müfredat içeriği ile bu sınavlarda OECD ortalamalarının altında bir sonuç alınacağının bilindiği belirtmiştir. Bakan; yapılacak olan müfredat ve sistem değişiklikleriyle sonraki PISA testinde önemli merhaleler kaydedileceği söylemiştir.

2003 yılı sonuçları için Dışişleri Bakanlığı da bir açıklama yapmış, başarısızlığımız ve bunun sebeplerini ortaya koymuştur. Bu açıklamada ülkemizin temel eğitim sisteminin eksikliklerini objektif bir şekilde ortaya koyan bu testlerin önemi belirtilmiş ve ileriye dönük temel eğitim politikalarına ve uygulamalarına ışık tutması açısından bu testlerin değer taşıdığı söylenmiştir.  

Bugün 2003’ten bu yana altı yıl geçmiş ve ülkemiz adına hiçbir şey değişmemiştir. Bakanlar değişmiş, altı ayda bir sistem değişmiş ama ülkemiz eğitimde dünyanın gerisinde kalmaya devam etmiştir.

Her PISA testi sonucu OECD tarafından açıklanınca bu konuyu gündeme getirmeye çalışan biri olarak PISA sonuçlarının hükümetler dâhil Türk toplumunda her hangi bir spor karşılaşması kadar bile önem arz etmemesinden büyük üzüntü duymaktayım. Böylesi bir milli meselenin göz ardı edilmesi, eğitimin siyasete, popülizme kurban edilmesi ülkemiz ve insanımız için çok acıdır.

Nasıl acı olmasın ki; bu sonuçlarla öğrencilerimizin problem çözme becerisi, okuma anlama, metinler arası ilişki kurma, fen bilgisi, matematik gibi temel konularda dünya standardının çok altında olduğu görülmektedir.

Yine bu testler ülkemizde bölgeler, okullar ve öğrenciler arası gelir uçurumunun da eğitim sistemimizin gelişmiş ülkeler seviyesine erişememesinde çok önemli bir faktör olduğunu ortaya koymaktadır.

Demek ki; biz çocuklarımızı yıllardır kendi aralarında yarıştırırken, aralarından birinciler seçerken diğer ülkeler almış başını gitmiş.

Dünyada ekonomisi üst seviyelerde olan ülkelere baktığımızda önce eğitim problemlerini çözmüş olduklarını görürüz. Mesela Çin, mesela Japonya, mesela Kore ki bütün bu ülkeler bu testlerde ilk sıralarda yer almaktadırlar.

Ülkemizde yaşanan gelir dağılımdaki adaletsizliğin, uçurumun altında yatan temel sebebin de eğitim sistemimizdeki adaletsizlik ve başarısızlık olduğunu da unutmayalım.

Kısaca hiçbir başarı tesadüf değildir ve eğitimsel bir alt yapısı vardır. Kısaca Çin mucizesi, Japonya mucizesi denen şey bu ülkelerin eğitim problemlerini aşmış olmalarıdır.

AHMET BERHAN YILMAZ

OECD: Ekonomik İşbirliği ve Kalkınma Teşkilatı

PISA: OECD Eğitim Direktörlüğü Uluslararası Öğrenci Değerlendirme Programı

author avatar
Ahmet Berhan Yılmaz

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]