สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

CHP’li Yakup Akkaya geçici işçi sorununu Meclis gündemine taşıdı

Yayınlanma:
ABONE OL

Akkaya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; kamuda geçici statüde çalışan işçi sayısını, bunların Bakanlıklar nezdinde dağılımını ve çalışan bu geçici işçilerin kadroya alınıp alınmayacağını sordu.

 

Akkaya verdiği soru önergesinde; 2007 yılında yapılan düzenleme ile Kamuda 6 ay ve daha uzun süreli çalışan geçici işçilerin daimi işçi kadrosuna alındığını; ancak 6 aydan daha kısa süreli( 5 ay 29 güne kadar) çalışan işçilerin ise bu kapsamın dışında tutularak bu işçilere pek çok mağduriyetler yaşatıldığını ifade etti.

 

Ayrıca; geçici işçilerin çalıştığı veya çalıştırılabileceği işlerde taşeron işçi istihdam edildiğinin ve taşeron işçilerinin işçilik maliyetlerinin daha da yüksek olduğunun ilgili kurumlardaki sendikalar tarafından vurgulandığını belirten Akkaya; kamuda tasarruf sağlanması açısından; işçi istihdam ederken; geçici- taşeron işçi bazında gerekli maliyet hesabının yapılıp yapılmadığını da Sayın Sarıeroğlu’na sordu.

 

Yakup Akkaya’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği önerge şöyle:

Bilginiz dahilinde olduğu üzere kamuda kanayan bir yara olan geçici işçi sorunu 2007 yılında kısmen çözümlenmiştir. 4.4.2007 tarih ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kamu kesiminde altı aydan fazla çalışan geçici işçiler daimi işçi kadrolarına alınmıştır. Aynı kanunun Geçici 1. Maddesi ile de altı aydan daha az çalışan geçici, kampanya ve mevsimlik işçilerin çalıştırılacağı düzenlemesi yapılmıştır.

Başta orman, şeker ve demiryolu sektörlerinde olmak üzere birçok kamu işyerinde halen geçici, kampanya veya mevsimlik işçi çalıştırılmaktadır. Kadroya geçirilmeyen bu işçiler ilgili kanun gereği yılda 179 gün (5 ay 29 gün) çalıştırılmaktadır. Anılan işçiler uzun yıllardır bu şekilde çalıştırılmaktadır.

Aynı şekilde, ülkemizde tarım ve sanayi entegrasyonu açısından stratejik önem arz eden tarım ve orman sanayinde de mevsimlik işçi ve kampanya işçisi istihdam edilmektedir. Geçici işçilerin çalışmadığı dönemler için genel sağlık sigortası primleri de kamu kurumları tarafından karşılanmaktadır.

Kamuda hâlihazırda geçici statüde çalışan işçiler altı aydan daha az çalıştırılırken, çalıştıkları işyerlerinde 4734 Sayılı Kamu İhale kanunu çerçevesinde hizmet alım yoluyla bu geçici işçilerin çalıştığı işlerde ve/veya bu işçilerin çalıştırılabileceği işlerde taşeron işçi istihdam edildiği ve taşeron işçilerinin işçilik maliyetlerinin daha da yüksek olabildiği de söz konusu kurumlarda örgütlü sendikalarca dile getirilmektedir.

Bu çerçevede;

 

  1. Kamu kurum ve kuruluşlarında geçici statüde çalıştırılan işçi sayısı nedir?
  2. Bu geçici işçilerin bakanlıklar ve kurumlar nezdinde dağılımı nedir?
  3. Kamu kurum ve kuruluşlarında geçici statüde çalıştırılan işçilerin kadroya alınmasına ilişkin herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  4. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleri ile işyerine faydalı olan bu işçilerin yaptığı işlerin mevsimlik veya kampanya işleri olup olmadığına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
  5. Geçici statüde işçi çalıştırılan kamu kurum ve kuruluşlarında işçi ihtiyacı talebinde bulunulmuş mudur?
  6. Geçici statüde işçi çalıştırılan kamu kurum ve kuruluşlarında geçici işçilerin çalıştığı işler için hizmet alımı ihalesi yapılmakta mıdır? Eğer hizmet alım ihalesi yapılmaktaysa bu ihalelerin birim işçilik maliyetleri ile geçici statüde çalışan işçilerin birim işçilik maliyetleri karşılaştırması yapılmış mıdır?

İlgili Haberler

KADIKÖY’DE CUMHURİYET YÜRÜYÜŞÜ YAPILDI

Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu.  Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]

Etkinlikler
30 Ekim 2024
Günsu Özkarar’ın yazdığı, Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor

Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]

Etkinlikler
28 Ekim 2024
İSLAMIN KILICI TÜRKİYE’DE VİZYONA GİRİYOR

İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor:  “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor.   İLGİLİ HABER KÜLLER KÜLLERE İKİNCİ SEZONDA Osmanlı’nın […]

Etkinlikler
28 Ekim 2024
Ali Asker Barut’tan “Uzak Patikalar Şarkısı”

Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden  Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]