Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

CHP’li Yakup Akkaya geçici işçi sorununu Meclis gündemine taşıdı

Yayınlanma:
ABONE OL

Akkaya; Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu’nun yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde; kamuda geçici statüde çalışan işçi sayısını, bunların Bakanlıklar nezdinde dağılımını ve çalışan bu geçici işçilerin kadroya alınıp alınmayacağını sordu.

 

Akkaya verdiği soru önergesinde; 2007 yılında yapılan düzenleme ile Kamuda 6 ay ve daha uzun süreli çalışan geçici işçilerin daimi işçi kadrosuna alındığını; ancak 6 aydan daha kısa süreli( 5 ay 29 güne kadar) çalışan işçilerin ise bu kapsamın dışında tutularak bu işçilere pek çok mağduriyetler yaşatıldığını ifade etti.

 

Ayrıca; geçici işçilerin çalıştığı veya çalıştırılabileceği işlerde taşeron işçi istihdam edildiğinin ve taşeron işçilerinin işçilik maliyetlerinin daha da yüksek olduğunun ilgili kurumlardaki sendikalar tarafından vurgulandığını belirten Akkaya; kamuda tasarruf sağlanması açısından; işçi istihdam ederken; geçici- taşeron işçi bazında gerekli maliyet hesabının yapılıp yapılmadığını da Sayın Sarıeroğlu’na sordu.

 

Yakup Akkaya’nın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Sayın Jülide Sarıeroğlu tarafından yazılı olarak yanıtlanması istemiyle verdiği önerge şöyle:

Bilginiz dahilinde olduğu üzere kamuda kanayan bir yara olan geçici işçi sorunu 2007 yılında kısmen çözümlenmiştir. 4.4.2007 tarih ve 5620 sayılı Kamuda Geçici İş Pozisyonlarında Çalışanların Sürekli İşçi Kadrolarına Veya Sözleşmeli Personel Statüsüne Geçirilmeleri, Geçici İşçi Çalıştırılması İle Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkında Kanun ile kamu kesiminde altı aydan fazla çalışan geçici işçiler daimi işçi kadrolarına alınmıştır. Aynı kanunun Geçici 1. Maddesi ile de altı aydan daha az çalışan geçici, kampanya ve mevsimlik işçilerin çalıştırılacağı düzenlemesi yapılmıştır.

Başta orman, şeker ve demiryolu sektörlerinde olmak üzere birçok kamu işyerinde halen geçici, kampanya veya mevsimlik işçi çalıştırılmaktadır. Kadroya geçirilmeyen bu işçiler ilgili kanun gereği yılda 179 gün (5 ay 29 gün) çalıştırılmaktadır. Anılan işçiler uzun yıllardır bu şekilde çalıştırılmaktadır.

Aynı şekilde, ülkemizde tarım ve sanayi entegrasyonu açısından stratejik önem arz eden tarım ve orman sanayinde de mevsimlik işçi ve kampanya işçisi istihdam edilmektedir. Geçici işçilerin çalışmadığı dönemler için genel sağlık sigortası primleri de kamu kurumları tarafından karşılanmaktadır.

Kamuda hâlihazırda geçici statüde çalışan işçiler altı aydan daha az çalıştırılırken, çalıştıkları işyerlerinde 4734 Sayılı Kamu İhale kanunu çerçevesinde hizmet alım yoluyla bu geçici işçilerin çalıştığı işlerde ve/veya bu işçilerin çalıştırılabileceği işlerde taşeron işçi istihdam edildiği ve taşeron işçilerinin işçilik maliyetlerinin daha da yüksek olabildiği de söz konusu kurumlarda örgütlü sendikalarca dile getirilmektedir.

Bu çerçevede;

 

  1. Kamu kurum ve kuruluşlarında geçici statüde çalıştırılan işçi sayısı nedir?
  2. Bu geçici işçilerin bakanlıklar ve kurumlar nezdinde dağılımı nedir?
  3. Kamu kurum ve kuruluşlarında geçici statüde çalıştırılan işçilerin kadroya alınmasına ilişkin herhangi bir çalışmanız bulunmakta mıdır?
  4. Yıllardır başarılı olarak çalışan, bilgi, beceri ve deneyimleri ile işyerine faydalı olan bu işçilerin yaptığı işlerin mevsimlik veya kampanya işleri olup olmadığına ilişkin bir çalışma yapılmış mıdır?
  5. Geçici statüde işçi çalıştırılan kamu kurum ve kuruluşlarında işçi ihtiyacı talebinde bulunulmuş mudur?
  6. Geçici statüde işçi çalıştırılan kamu kurum ve kuruluşlarında geçici işçilerin çalıştığı işler için hizmet alımı ihalesi yapılmakta mıdır? Eğer hizmet alım ihalesi yapılmaktaysa bu ihalelerin birim işçilik maliyetleri ile geçici statüde çalışan işçilerin birim işçilik maliyetleri karşılaştırması yapılmış mıdır?

İlgili Haberler

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]

Etkinlikler
23 Mart 2024
AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası”

Sanatın her disiplinine kapılarını açan Akbank Sanat, bu kez bilgisayar oyunları dünyasını sanatla buluşturan ‘Dijital Sanatta Şimdi: Oyun Odası’ adlı sergiye ev sahipliği yapıyor.  Küratörlüğünü Zeynep Arınç ve Güven Çatak’ın üstlendiği sergi, 26 Mart – 18 Mayıs 2024 tarihi arasında Akbank Sanat’ta sanatseverler ve oyun tutkunları ile buluşuyor. Günümüzde bilgisayar oyunlarının hayatımızın vazgeçilmez bir parçası […]

Büyükşehir
23 Mart 2024
İstanbul Devlet Opera ve Balesi’nden “Verdi & Wagner” Gala Konser

İstanbul Devlet Opera ve Balesi, “Giuseppe Verdi & Richard Wagner” Gala Konseri ile, 30 Mart 2024 günü Atatürk Kültür Merkezi – Türk Telekom Opera Salonu’nda sanatseverle buluşuyor… İtalyan operasının babası olarak bilinen Giuseppe Verdi ve Alman opera literatürünün en büyük bestecisi olarak anılan Richard Wagner’in tezatlıkları ve ortak noktalarının buluştuğu konserde, bu iki bestecinin şan […]