Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Toplum

Kadıköy Kent Dayanışması’ndan Açıklama

Yayınlanma:
ABONE OL

Bugün Moda’da toplanan Kadıköy Kent Dayanışması, ilçedeki inşaat sorunuyla ilgili bir açıklama yaptı. Açıklama metni şöyle:

İstanbul’un en önemli rant alanı haline gelen Kadıköy’de inşaatların doğurduğu ekolojik, sosyal, kültürel ve ekonomik krizin ötesinde doğrudan insanların canına kast ediliyor.

Kadıköy’de her ay 100’e yakın binaya inşaat izni verilmekte. Bağdat Caddesi, Fikirtepe, Dumlupınar ve Eğitim Mahalleleri tamamiyle şantiye haline geldi. Hafriyat kamyonları, inşaat malzemeleri taşıyan ağır tonajlı kamyonlar, beton mikserleri artık Kadıköy’ün her noktasında. İnşaat sektörüne verilen sınırsız imtiyaz ve denetimsizlik ölümlere neden oluyor. Kadıköy’ü inşaat ve gayrimenkul sektörü yönetmeye başladı.

İnşaat sektörü kentleri, yaşamı, geleceğimizi ve vatandaşları yok etmekte! Kadıköy’ü şantiye haline getirenleri göreve çağırıyoruz!

Kadıköy’de bir yıl içinde inşaat sektörünün sebep olduğu 5 cinayet gerçekleşti. Minibüs yolunda Hüseyin Özbudak, Yoğurtçu Parkı’nda Şule İdil Dere, Suadiye’de Ayşe Altın, basın açıklamamızı yaptığımız yer olan Moda’da Özge Kandemir, 2 gün önce de Erenköy’de Mehmet Demirkaya yaşamını yitirdi.

6306 no’lu afet yasası Kadıköy’ün şantiye haline gelmesinin başlıca sebebidir. Deprem riski bahanesiyle çıkan kanunun amacı inşaat sektörü üzerinden ülke ekonomisinin gününü kurtarmaktır. Riskli olmayan binalar, güçlendirme ile güvenli hale getirilebilecekler riskli statüsüne sokulmakta. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yetkilendirilen kurumlar çürük raporu vererek inşaat sektörüne hizmet etmekte. Riskli yapıları belirlemek için bilimsel, yansız kararlar verecek güvenilir kurumlar oluşturulmalı, sosyal devlet anlayışı ile riskli yapılar güçlendirilmeli ya da yeniden yapılmalıdır.

Kadıköy’de kentsel dönüşüm ve kentsel yenileme sonucu yoğunlaşan inşaatların terörüne son verebilmek için taleplerimiz şunlardır:

Hafriyat kamyonlarının, iş makinelerinin, vinçlerin ve nakliye kamyonlarının mahallelere giriş çıkış saatleri kısıtlanmalı; hafta içi belirli saatlerde belirli güzergahlara girecek şekilde düzenleme yapılmalı.

Hafriyat kamyonları, inşaat malzemesi taşıyan kamyonlar, beton mikserleri tonajları sınırlanmalı. Bu araçların hız limiti düşürülmeli, periyodik kontrollerinin yapılması denetlenmeli.

Meclis hafriyat kamyonları ile ilgili yasa çıkarmalı. Hafriyat kamyonu ehliyeti sınavları zorlaştırılmalı; ciddi bir kazaya sebep olmuş kişiye ehliyet verilmemeli, yaptığı kaza sonrası ehliyetine el konulmalıdır. Sadece bu cinayetlere sebep olan şoförlere değil, inşaat şirketi ve hafriyat şirketi yöneticilerine de caydırıcı cezalar verilmeli.

İnşaat ruhsatlandırmalarında sınırlamaya gidilmeli (sokak bazında sayı kısıtlaması).

Yıkım çalışması yapılan bölgeler yaya ve araç trafiğine kapatılmalı.

İnşaatlarda meydana gelen iş cinayetlerini önlemek için iş güvenliği denetlemesi yapılmalı.

İlçe belediye zabıtalarının trafik denetlemesi yapmasını sağlamak için İBB ve Valilik zorlanmalı.

Ruhsatlandırılan inşaatların çalışma saatlerinin düzenlenmesi konusunda ilgili kurumlar işbirliğine girmeli, denetim ve kontroller aksatılmadan yapılmalı.

İnşaatlardan kaynaklanan çevre problemlerinin çözümü için acilen önlemler alınmalı, Kadıköylünün şikayetleri dikkate alınmalı.

Kentsel dönüşüm yasasındaki aksaklıklar giderilmeli.

Bu cinayetlerin asıl suçlusu kentsel dönüşüm yasasının rant yasasına dönüşmesine göz yuman AKP hükümeti olmakla birlikte, kent içindeki inşaatlara hizmet veren araçların trafik düzenlemesini sağlamayan İBB, İstanbul Valiliği ve yerel düzenlemeleri hayata geçiremeyen Kadıköy Belediyesi de sorumludur.

Kadıköy Belediyesi kentte yaşayan insanların sağlıklı ve güvenli yaşayabilmesi için yetkisi olan konularda gereğini yapmalı, yetkisi olmayan konularda da Kadıköy halkıyla birlikte davranarak ilgili kurumları zorlamalı, gerekli her türü önlemi acilen almalı. Bir canımızı daha kaybetmeye tahammülümüz kalmadı.

Kadıköy Kent Dayanışması olarak taleplerimizin ve trafik cinayetinde yaşamlarını yitirenlerin dava süreçlerinin takipçisi olacağız. Yaşanabilir bir Kadıköy için tüm duyarlı insanları mücadelemize destek vermeye çağırıyoruz.

Kadıköy Kent Dayanışması

İlgili Haberler

Çocuk
30 Nisan 2024
AKUT VAKFI, 23 Nisan Şenliği’nde çocuklarla buluştu

AKUT VAKFI, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda çocukların yanındaydı. Nesin Vakfı’nın Çatalca’daki 23 Nisan Şenliği’ne destek veren AKUT VAKFI, çocuklarla doğanın bir parçası olabilecekleri eğlenceli etkinlikler gerçekleştirdi. Vakfın Hatay’da eğitime kazandırdığı okullarda ve kuaförlerde de 23 Nisan sevinci vardı. Ülkemizde deprem bilincinin yaygınlaştırılması için yaptığı çalışmalar yanında insani yardım projeleri ve eğitime verdiği […]

Belediye
29 Nisan 2024
Şile Şakayık Şenliği 10. Yaşında Doğa Severlerle Buluştu

10 Yıl önce Şile Çevre Gönülleri Derneği tarafından başlanan ve Şile Belediye Başkanlığının da organizasyona dahil olan 10.Şile Şakayık Şenliği geçtiğimiz hafta sonu Şile Hasanlı Mahallesi Sarıkavak Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği İşbirliğinde Gerçekleştirildi Zaman Yağan Yağmura Rağmen Yoğun Katılımla Gerçekleşti. Şakayık Şenliği, Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği işbirliğindeki […]

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]