Ramazan Bayramı tatilinin ardından gündelik hayata alışmak veya işe dönmek size de zor geldi mi?
Seyahat arama sitesi momondo’nun gerçekleştirdiği bir araştırma, Türkiye’de tatil dönüşü yüzde 34’ümüzün mutsuzluk yaşadığını, yüzde 72’mizin ise işe veya okula dönmekte zorlandığı ortaya çıkardı.
Seyahat arama sitesi momondo’nun yaptığı bir araştırma[1], tatil dönüşü sendromunun Türkiye’de yaşayan her üç kişiden birini etkilediğini ortaya çıkardı.
Araştırmaya katılan her 100 kişiden 34’ü tatil dönüşü kendini mutsuz veya depresif hissettiğini söylüyor. Kadınlarla erkekler arasında tatil dönüşü sendromu yaşayanların oranı açısından önemli bir fark bulunmazken, asıl fark yaş gruplarına göre dağılım incelendiğinde ortaya çıkıyor.
18-22 yaş grubundaki gençler, yüzde 40 ile tatil dönüşü kendilerini en mutsuz hisseden kesim. Onları yüzde 37’yle 23-35 yaş grubu ve yüzde 30 ile 56-65 yaş grubu takip ediyor. 36-55 yaşları arasındaki tatilciler ise yüzde 28’lik tatil dönüşü depresyonu ile en az sıkıntı yaşayan grup konumunda.
ÇİNLİLER TATİL DÖNÜŞÜ SENDROMU YAŞAMIYOR
Araştırmaya göre tatil dönüşü en mutsuz olan ülkeler ise yüzde 59’la İtalya, yüzde 56’yla İspanya ve Birleşik Krallık, yüzde 53’le Portekiz ve Fransa. Yüzde 13’le Çinliler ve yüzde 27’yle Hollandalılar en az depresyon yaşayan ülkeler arasında.
KADINLAR İŞE DÖNMEKTE DAHA ÇOK ZORLANIYOR
Mutsuzluğun yanı sıra pek çok kişi tatil dönüşü işe veya okula dönüş stresi de yaşıyor. momondo’nun araştırmasına katılanların yaklaşık yüzde 41’i gündelik hayatın rutinine alışmakta çok zorlandığını, yüzde 31’iyse belirli bir ölçüde zorlandığını söylüyor. Yani zorluk yaşayanların toplam oranı yüzde 72! Kadınlar özelinde bakıldığında, çok zorlananların oranı yüzde 47’ye, belirli ölçüde zorlananların oranı yüzde 31’e, toplam oran ise yüzde 78’e kadar çıkıyor.
İşe/okula dönüş stresinin ilerleyen yaşlarla birlikte azaldığı da araştırmadan çıkan diğer bir sonuç. 18-22 yaş grubunun yüzde 45’i, 23-35 grubunun yüzde 44’ü, 36-55 grubunun yüzde 38’i, 56-65 grubunun ise yalnızca yüzde 30’u çalışma hayatına veya okula dönmekten çok büyük sıkıntı yaşadıklarını söylüyor.
İlgili Haberler
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
İngiliz Sömürüsü ve Zulmüne Karşı Efsanevi Bir Kahramanlık Destanı “İslam’ın Kılıcı” Türkiye’de Vizyona Giriyor: “İslam’ın Kılıcı”, 1 Kasım’da Türkiye sinemalarında izleyiciyle buluşuyor. Aksiyon ve macera dolu bu destansı film, cesur bir savaşçının İslam’ın kutsal değerlerini korumak ve İngiliz sömürüsüne son vermek için çıktığı nefes kesen mücadeleyi anlatıyor. İLGİLİ HABER KÜLLER KÜLLERE İKİNCİ SEZONDA Osmanlı’nın […]
Şair-yazar Ali Asker Barut’un Uzak Patikalar Şarkısı adıyla yeni kitabı yayımlandı. Pikaresk Yayınevi tarafından yayımlanan kitabı şair, “Sondan bir önceki şiirler” olarak değerlendiriyor. Yeni kitabında kederin, gamın sesini daha da yoğunlaştıran Tunceli doğumlu şair Ali Asker Barut, şiirini, çağıyla yüzleşen, çağıyla hesaplaşan bir çizgiye getirmiş durumda. Geçen yıllarda aynı yayınevinden Gam Divanında Keder Şiirleri ve […]