Slot Giriş

Slot Siteleri

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Verda Erman hayata gözlerini kapattı

Yayınlanma:
ABONE OL

O piyononun tuşlarında dans ederken salon susar!
Bir trans hali gerçekleşmeye başlıyordur.
Sesler kısılır ve yok olur, nefesler istem dışı alınmaktadır, sessiz ve asude.
Sonra havadan üstlere doğru notalar beyaz kelebekler eşliğinde dökülmeye başlar. Salon heyecanlanır, oturanlar sesiz, kulaklar aralıksız çalışmakta. Bir tek nota kaçırılmamak istenmekte!

 
Yanındakinden haberin yok, öndekinin kim olduğu kimin umurunda? Gıdasız kalan ruhlar hareketlenmeye hazır. Önce beslenecek sonra şahlanacak! Derken sesler salonun her yerinde. Kulaklarında, saçlarında gözlerinde!
Bir hamınefendi piyanonun tuşlarında.

 

Bir kadın, bir başarı öyküsü!
Yılmaz bir kraliçe gibi, dimdik piyanonun karşısındaki taburesinde oturmuş, oradaymış gibi görülen oysa çoktan yılların eskilerinde olan bir kadın.
Verda Erman’ın ışıklandırılmış enerjileri etrafa saçmakta!
Parmakları ile gözleri, dudakları ile kalbi yine birlikte.
Değilmi ki piyano var, sahnede ve dinleyenleri orada. Yapılacak olan birlikte muhabbet. Hemde en naif haliyle, en mutlu, en şık haliyle…
Tuşlar gözlerinin önünde, baktığı tuşlar değil oysa!

Daha dört yaşlarında tanıştı, bu harekteli sihirli tuşlarla. Ne çok hocalarla çalıştı, ne çok üstadlardan dersler aldı ve ne çok müzik dehaları ile bir araya geldi. O çocuk, o küçük iken ruhu bir kere yükselmişti, yerinde durmuyordu. İlk müzik adına merhabalaştığı Rana Erksan’dı, ardından Prof. Dr. Ferdi Statzer’in öğrencisi olmuştu.
Yerinde duramıyordu, o daha çocuk içi kıpır kıpır! Derdi müzik, sevdiği piyano. Uzun meşakatli, sevdiği hayatı dört yaşında başlamıştı bir kere. Elbette çok hocalar ve çok diyarlar görecekti.

 

Fransa yolu görülmüştü. 1957 yılında devletin çıkardığı özel kanundan faydalanarak gitmişti. Öğrenimini artık Paris Milli Konservatuarı’nda devam edecekti. On dört yaşında, ilk büyük, kocaman başarısı gelmişti.
Kurumun Yüksek Piyano ve Oda Müziği bölümlerinden birincilikle mezun olmuştu. Ne de çok değerli hocalarla çalışmıştı bu sürelerde. Marguerite Long, Lucette Descaves, Lazare Lévy, Jean Hubeau ve Bruno Leonardo Gelber gibi birçok ünlü hoca ile çalıştı. Daha sonra Dinu Lipatti’nin asistanı Prof. Dr. Louis Hiltbrandt ve Clara Haskil…
Dahasında büyük bir adamla Prof. Peter Feuchtwanger ile çalışmalarına devam etti.
Başarılar onu bekliyordu, çok geciktirmemesi gerekiyordu. O azimliydi, hırslıydı. Müzikti o, gıdası notalardı onlarla besleniyor, onlarla ayakta duruyor ve yaşıyordu. Bu kadar istek ve azim olunca başırılar birbirini kovalayacaktı.

 

Nitekim Napoli’de Casella, Paris’te Marguerite Long – Jacques Thibaud, Kanada’da Montreal ve New York’ta düzenlenen Edgar Levintritt uluslararası piyano yarışmalarından ödüller kazandı.
Ödülleri sıralanmış onun gelmesini bekliyorlardı. Hep ödüllendirilecekti, hep başarıları eskilerde kalacak o yeniler için çalacaktı, ödül üstüne ödül, başarı üstüne başarılara koşacaktı.

 

 

Fransa, İngiltere, Almanya, İsviçre, İtalya, İspanya, Çek Cumhuriyeti, Avusturya, Norveç, Danimarka, İtalya, Macaristan, Romanya, Bulgaristan, Litvanya, Letonya,  Estonya, Makedonya, Sırbistan, Hırvatistan, Şili, Arjantin, Brezilya, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti, Rusya, Bolerus, Lübnan, Ürdün, İran, Kanada, Hindistan, Kenya, Habeşistan, Tayland ve Japonya gibi birçok ülkede konserleri de onları takip edecekti…

 

 

Dünyanın en ünlü orkestraları ile çalıyordu.
Dünyanın en ünlü müzik salonlarında çalıyordu.
Seçkin davetliler, müzik otoriterleri onu uzun süreler ayakta alkışlıyorlardı.
Dünyanın her yerinde konserler veriyor, daha yeni birini bitirmişken bir yenisine koşuyordu.
Biletleri aylar öncesinden satılan, salonlarda birtek sandalye boş kalmayan buna karşın o çaldığında müzik harici tek bir ses duyulmayan konserleri ile dünyayı dolaşaya uzun upuzun yıllar devam etti.

 

 

Önceleri radyolar ardından televizyonlar onu paylaşamıyordu. O müziği ile şifa dağıtıyordu adeta!
Uluslararası  piyano yarışması ve Paris Milli Konservatuarı’nda jüri üyesi olarak bulunmuştu…
Cumhurbaşkanlığı Senfoni Orkestrası’nın solist sanatçısı olmuş ve Devlet sanatçısı ünvanını almıştı.

 

 

Yılları dans eder gibi yaşadı. Yetenekli bir çocuk olmasının geterdiği 6660 sayılı yasanın kensine verdiği imkânla dünyaya açılmıştı.
Kendine verilen bu lutfu fazlası ile değerlendirmiş ve Türkiye’yi dünyanın bir çok yerinde üstün başarıları ile temsil etmişti.
Neler yoktu ki hayatında, olmayanlar başarıları değildi. Olanlar ödülleriydi. Birkaçı daha geldi gözlerinin önüne…
1963 Kasım ayında Marguerite Long-Jaques Thibaud Uluslararası Piyano Konkuru’nda Paris kenti ödülünü kazanmıştı.
1965’de Kanada Uluslararası Piyano Yarışması’nda ikincilik kazanmıştı.
1971’den sonra, dünyanın önemli müzik merkezlerine konuk sanatçı olarak davet edildi ve konserler vermişti.
Rudolf Serkin tarafından Malboro Festivaline çağrılmıştı.

 
Müzik merkezlerindeki ünlü orkestralar eşliğinde konçertolar çalmıştı.
Belgrad, Paris, Montreal ve Bükreş’te başarılar kazanmıştı.

Bir diplomatla evliydi, iki çocuğu vardı…
Sonra gözleri karardı, ışık yavaşlamaya, notalar uzaklaşmaya, sesler azalmaya başladı.
Sonra karanlık oldu.
Sonrasında bir ses uzaklardan seslendi.
Devlet sanatçısı piyanist Verda Erman yaşamını yitirdi.
Perde kapandı.

Allah rahmet eylesin…
Bir eli öpülesi kadın daha!
Nazan Şara Şatana

 

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

Genel
26 Mart 2024
Snowboard’un harika çocuğu Dağhan Güler Türkiye şampiyonu

Bursalı snowboard sporcusu 13 yaşındaki Dağhan Güler, bu yıl düzenlenen ‘Giant (geniş) Slalom’ ve ‘Slalom’ yarışlarında topladığı 455 puanla klasmanda Türkiye birincisi oldu. Henüz 6 yaşında başladığı ve yıllar içinde adeta gönül verdiği snowboard sporunu profesyonel olarak sürdüren Dağhan Güler, bu yıl elde ettiği başarılarla gururlandırdı.   İLGİLİ HABER AKBANK SANAT’TA YENİ SERGİ “Dijital Sanatta […]

Eğitim
26 Mart 2024
EZBERCİ EĞİTİM

İsterseniz önce “Eğitim nedir?” onun bir tanımını yapalım. Eğitim: Bir insanın; duygusal, bedensel, zihinsel olarak sahip olduğu yeteneklerini belirlenen amaç doğrultusunda geliştirmektir. Kısacası eğitim, ülke insanını en iyi şekilde yetiştirmektir. Eğitim, hayat boyu devam eder, ömür boyudur. Eğitim, sürekli devam eden bir süreçtir. Ne kadar eğitim, o kadar gelişmişliktir. Bir ülke, eğitimi kadardır. Bu kadar […]

Genel
25 Mart 2024
Kuran-ı Kerim’i Güzel Okuma Yarışması Sunuculuğuna Bekir Köse yapıyor

TRT1’in uzun soluklu ve en çok izlenen programlarından bir tanesi olan “Kuran-ı Kerimi Güzel Okuma Yarışması”, 8. sezona sunucu değişikliğiyle girdi. Bu yılın sunucusu, modern tarzı ve sesiyle dikkat çeken Bekir Köse oldu. 11 yaşında Kuran’ı ezberleyerek hafız olan olan ünlü sunucunun Ramazan ayı boyunca sunacağı program, 8 sezondur yüzlerce başvuru alıyor. FİNALE CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN […]

Belediye
24 Mart 2024
Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Murat Kurum, Beylikdüzü’ndeki Gürpınar Su Ürünleri Hali’nde balıkçı esnafıyla bir araya geldi. Mevcut İBB yönetimi tarafından balıkçı esnafının görmezden gelindiğini belirten Murat Kurum, “Her işte olduğu gibi yine balıkçı esnafımız da çaresiz bırakılmış, göz ardı edilmiş, görmezden gelinmiş. Aynı anlayışı aslında İstanbul’un her yerinde görüyoruz. İstanbul’un neresine gitseniz bir sorun, […]