สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Yazarlar Teknik Eğitim Fakültesi Hocalarının Hakları Gasp Edilemez

Teknik Eğitim Fakültesi Hocalarının Hakları Gasp Edilemez

Yayınlanma:
ABONE OL
Teknik Eğitim Fakültesi Hocalarının Hakları Gasp Edilemez

02 Kasım 2009 tarih ve 15546 sayılı Bakanlar Kurulu Kararı ile Teknik ve Mesleki Eğitim veren toplam 27 fakülte kapatılarak yerine 21’i Teknoloji Fakültesi, 2’si Sanat ve Tasarım Fakültesi ve 3’üde Turizm Fakültesi adıyla yeni fakülteler kuruldu. Ancak kapatılan fakültelerde görev yapan bine yakın öğretim elemanı yeni kurulan fakültelere dolu kadro aktarımıyla naklen atanması gerekirken YÖK’ün ve Rektörlerin keyfi uygulamalarından dolayı bu konuda büyük mağduriyetler yaşanmaktadır.

 

Yükseköğretim Kuru Başkanlığı tarafından 07.01.2009 tarihinde bütün Rektörlüklere gönderilen yazıda Yürütme Kurulu’nun 24.12.2008 tarihli toplantısında “Dolu kadro aktarımları” konusunda aldığı kararlar çerçevesinde taleplerin alınması ve uygun görülenlerin Başkanlığa tekliflerinin yapılması istenmektedir. Bunu fırsat bilen Rektörler, kapatılan Teknik Eğitim Fakültelerinden yeni kurulan Teknoloji Fakültelerine dolu kadro aktarımıyla geçmesi gereken öğretim elemanlarının büyük bir bölümünün geçişine izin vermemiştir. Yeni açılan Teknoloji Fakültelerine dolu kadro aktarımı yapılması gerekirken, keyfi uygulamalar içerisine girilerek ilana çıkma yoluyla kadro alımı ya da Rektör ve Dekanların istediği kişilerin kadro aktarımı yapılmaktadır. Bu durum Yürütme Kurulunun beş maddeden oluşan 2008/31. Kararına aykırıdır. Yine bu hukuksuz uygulamalar Yürütme Kurulunun 20.01.2010 tarihinde 2008/31. Kararına ilave olarak aldığı;

“1-Fakülte ve yüksekokulların Yükseköğretim Kurulunca yeniden yapılandırılması halinde bölüm/anabilim dallarında bulunan öğretim üyeleri ve yardımcılarının kadroları ile birlikte yeni kurulan bölüm/anabilim dallarına aktarılması,

2-Fakülte, Yüksekokul veya bölüm bazında tahsis edilen kadrolarda bulunan öğretim üyeleri ve yardımcılarının kadroları ile birlikte yeni kurulan bölüm/anabilim dallarına aktarılması” kararlarına aykırı olduğu açıkça ortaya çıkmaktadır.

 

Rektörlerin Yürütme Kurulunun kararlarına aykırı olarak gerçekleştirdiği uygulamalardan dolayı, kapatılan Teknik Eğitim Fakültelerinde görev yapan öğretim elamanları; profesörlüğü gelmişse profesör olarak atanamamakta, doçentliği kazananlara kadro verilmemekte ve doktorasını tamamlayan araştırma görevlileri de yüz üstü bırakılmaktadır.

 

YÖK ve Üniversite Rektörleri, Teknoloji Fakültelerine “dönüştürülen” Teknik Eğitim Fakültelerinde görev yapan öğretim elemanlarını yok saymakta, kendilerine özgü uygulamalar içerisine girmektedirler. Teknoloji Fakülteleri, Teknik Eğitim Fakülteleri yerine kurulan fakültelerdir. Teknoloji Fakültelerininders programları tamamen Teknik Eğitim Fakültelerinde görev yapan öğretim üyeleri tarafından hazırlanmıştır. Yine Teknoloji Fakülteleri, kapatılan Teknik Eğitim Fakültelerinin binalarını, laboratuarlarını ve atölyelerini kullanmaktadır. Buna karşın Teknik Eğitim Fakültelerinde görev yapan öğretim elemanlarının Teknoloji Fakültelerine nakli gerçekleştirilmemekte ve bu konuda ayak diretilmektedir.

 

YÖK, el altından, bir taraftan Teknoloji Fakültelerine atanma şartının mühendislik dalında Lisans, Yüksek Lisans veya Doktora eğitimi şartını öne sürerken, beri taraftan da istediği öğretim elemanlarını mühendislik eğitimi yapıp yapmadığına bakmaksızın bu fakültelere dekan veya öğretim üyesi olarak atamaktadır. Ancak YÖK’ün unuttuğu veya görmezlikten geldiği önemli husus şudur: Anayasamızın 10. Maddesine göre “Hiçbir kişiye, aileye, zümreye veya sınıfa imtiyaz tanınamaz”.

Sayın YÖK Üyeleri ve Üniversite Rektörleri, Teknik Eğitim Fakültelerinin önünü açmanız gerekirken tam aksini yaparak bu kurumlarda çalışan öğretim elemanlarının özlük haklarını hangi gerekçeyle yok saymaktasınız? Teknoloji Fakültelerinde görev yapacak öğretim elemanlarına “mühendis” olma şartını getiremezsiniz. Çünkü Teknoloji Fakülteleri, Mühendislik Fakülteleri değildir. Ayrıca bilimsel çalışma ve araştırma yapma becerisi sadece mühendis unvanlı kişilere mahsus bir alan da değildir. Aksine bu alan kabiliyeti olan herkese açıktır. Dünyada bunun pek çok örneklerinin olduğunu en iyi bilmesi gereken kurum YÖK olsa gerektir.  Kaldı ki Mühendislik Fakültelerinde görev yapmak için “mühendis” olmak kriteri diye bir şart da bulunmamaktadır. Sonra Teknik Eğitim Fakültelerindeki hocalar Mühendislik Fakültelerinde ders verebilmekte, mühendislere doktora ve yüksek lisans tezi yaptırmakta ve Mühendislik Fakültelerine atanabilmektedirler.Teknoloji Fakültelerinin her türlü alt yapısını oluşturan Teknik Eğitim Fakülteleri öğretim üyelerinin bu fakültelere atanamaması büyük bir çelişki, haksızlık ve zulüm değil de nedir?

 

Karşılaşılan sorunların bir kısmı şöyledir:

ü  Doktorasını bitiren, Doçent olan ya da Profesörlüğü gelen akademik personel için kapatılan fakültelerde ilana çıkılamadığı için özlük haklarında ciddi mağduriyetler yaşanmaktadır.

 

ü  Kapatılan fakültedeki bir öğretim elemanının Üniversite bünyesindeki başka bir fakülteye ya da yeni açılan fakülteye dolu kadro aktarımı yapılmayıp ilana çıkma yoluyla kadro verilmek istenmesi durumunda, ilan genel ilan olduğu için bir başka kişi de müracaat edip atanması düşünülen akademik personelin yerine bir başkası atanmak zorunda kalınabilmektedir.

 

ü  Yeni kurulan fakültenin ya da mevcut fakültenin ilgili Bölüm Başkanı, Dekanı, Müdürü vb. istemediği için yüzlerce akademik personelin geleceği diğer fakülte ve MYO yöneticilerinin insafına terk edilmiş durumda, onlar istemediği için kadrolara atanma ihtimalleri de bulunmamaktadır.

 

ü  Kapatılan fakültelerde öğrenci sayısı son derece azalmış olup yok denecek durumdadır. Diğer taraftan var olan Yüksek Lisans ve Doktora programlarına da öğrenci alımı yapılmadığı için mevcut akademik personel eğitimden uzak kalmakta bu yönüyle de kamu zarara uğratılmaktadır.

 

ü  Kapatılan Fakülte, MYO ve Yüksekokulların mevcut tüm atölye, laboratuar vb. alt yapıları da yeni kurulanlara devredildiği için, kapatılan akademik birimlerde ki öğretim elemanları aslında kendi bölümlerine ya da fakültelerine ait olan bu laboratuar, atölye vb. alanları kullanamaz hale gelmişlerdir. Dahası Dekanlıklar aracılığı ile haftalar, günler süren yazışmalardan sonra yeni kurulan Bölümün Başkanı ve Fakültenin Dekanı da uygun görürse kullanımlarına kısıtlı şartlarda izin verilmektedir.

 

ü  Atölye ve laboratuar gibi alt yapı kullanımlarında ciddi sorunlar yaşanabilmekte bu nedenle de öğretim elemanlarının ve hatta mevcut öğrencilerin bile kullanımları da sorun haline gelmektedir.

 

ü  Teknik Eğitim Fakültesinde bulunan Eğitim Bilimleri Bölümü öğretim elemanlarının tamamı dolu kadro olarak Üniversitenin Eğitim Fakültesine ilansız olarak aktarılmaktadır.

 

ü  Yine kadrosu Teknik Eğitim Fakültesi Eğitim Bilimleri Bölümünde olan bir öğretim görevlisi dolu kadro olarak kendi isteğiyle başka bir akademik birime aktarılabilmektedir.

 

ü  Kadrosu Meslek Yüksek Okulunda olan bazı Turizm İşletmeciliği Bölümü hocaları, İşletme Fakültesine dolu kadro olarak ilansız şekilde aktarıldığı görülmektedir.

 

ü  Aynı Üniversite bünyesinde birden fazla Fakülte aynı anda kapatıldığı için yüzlerce öğretim elemanına Maliye Bakanlığı ve YÖK’ün yeni ilanlar için kadro verme ihtimali olmadığı için bazı Üniversitelerde bu işlemlerin tamamı dolu kadro aktarımı olarak yapılırken bazı Fakültelerin öğretim elemanları için ilana çıkma yolu tercih edilmektedir.

 

ü  Doktora yapmamış öğretim elemanlarının ilanla yeni kurulan bir Fakülteye geçme ihtimalleri Yabancı Dil ve ALES vb. kriterleri nedeniyle imkânsız durumdadır. Bu yönüyle de ciddi sorunlara yaşanmaktadır.

 

YÖK ve Üniversite Rektörleri, her hangi bir haksızlığa ve hukuksuzluğa meydan vermeden kapatılan Teknik Eğitim Fakültelerindeki bütün öğretim elemanlarının kadrolarıyla birlikte Teknoloji Fakültelerine geçişlerini sağlamalıdır.

 

Teknoloji Fakülteleri; yalnız sanayiye uygulama mühendisi yetiştiren kurumlar olarak düşünülmemeli, on yıl sonra hat safhaya çıkacak teknik öğretmen ihtiyacını karşılayacak şekilde şimdiden gerekli planlama yapılmalıdır.

          

Teknoloji Fakültelerinin kurulmasıyla birlikte kapatılan Matbaa Bölümleri, Matbaa ya da Baskı Mühendisliği adıyla yeniden açılmalıdır.

 

Teknoloji Fakültelerine girişte Meslek Lisesi öğrencilerine öncelik tanınmalı, Meslek Liselerinin gelişmesinin önüne geçilmemelidir.

 

Türk Eğitim-Sen olarak, kapatılan Teknik Eğitim Fakültelerindeki öğretim elemanlarının özlük haklarının gasp edilmemesi için Sayın Cumhurbaşkanını acilen göreve çağırıyoruz.

         

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

Türkiye Kamu-Sen ve Türk Eğitim-Sen

  İstanbul İl Başkanı 

İlgili Haberler

İNSANOĞLU
Toplum
08 Nisan 2025
İNSANOĞLU

“İnsanoğlu garip bir yaratık” der birçoğu, öyle olduğunu var sayar. Kendilerince haklı da sayılırlar. Kim yaşanan şeylere farklı bir anlam yüklemez ki! Gündelik yaptığımız hareketler bile bilinmeze yorulur. İnsanların konuştuğuna bakarsanız bilinen bir şey yoktur. Her şey bilinmezdir. Bilinmez adeta kutsanır. “Nasıl ya!” dersiniz. İnanın yaşamda var olan her şey için bir bilinmez vardır. Toplumun […]

Karagümrük taraftarının hayali gerçek olur mu?
Genel
22 Mart 2025
Karagümrük taraftarının hayali gerçek olur mu?

Karagümrük stadı hakkında bu kaçıncı yazımı artık söylemiyorum. Fatih Belediye Başkanı Ergün TURAN , 15 Mart’ta sosyal medya hesabından Karagümrük taraftarına stat müjdesini verdi. İLGİLİ HABER MUSIKI İLE TERAPİ PROGRAMLARI HÜKÜMLÜLERİN RUH DÜNYASINA DOKUNUYOR Bu kaçıncı müjdeden artık bunu da söylemiyorum. Bildiğim tek şey taraftarın artık boş vaatlere karnının olduğu şey. Neyse ki krizi bırakıp iyi bir yerde […]

KIZLARIMA MEKTUPLAR
Toplum
18 Mart 2025
KIZLARIMA MEKTUPLAR

Zaman sonsuzdur. Evren, uzay, yani içinde bulunduğumuz mekân da sonsuzdur. İnsan, birey olarak da “insanlık” olarak da zamanın ve mekânın sonsuzluğunun kesiştiği herhangi bir noktada, bir hiç, bir sıfırdır. Bir insan ömrünü yüz yıl kabul etsek bile, zamanın sonsuzluğunda yüz yıl nedir ki? Bırakın yüz yılı, bin yılı, milyar yıl nedir ki, sonsuzluk karşısında? Biliyorsunuz, […]

Ya Osimhen olmasaydı
Genel
10 Mart 2025
Ya Osimhen olmasaydı

Galatasaray son haftalarda formsuz, şampiyonluklar yaşayan Okan Hoca da kayıplarda.   Büyük takımlar bazen böyle durumlarla karşı karşıya kalabilir. İLGİLİ HABER SINIR KAPILARI KAPALI, GAZZE YENİDEN AKUT AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA   Tam her şey bitti derken ortaya bir “kahraman” çıkar hem takımı hem hocayı tabiri caizse ipten alır.   Doğru tahmin ediyorsunuz, Osimhen’den bahsediyorum.   Piyasa değeri […]

Kadıköy Gazetesi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.