Zamanda yolculuk yaparak Antik Çağ’a gitsek ve oradaki insanlar bizim kitaplarımızı, cep telefonlarımızdaki bir yazıyı sessizce okuduğumuzu görseler bu durumu çok tuhaf karşılarlardı! Çünkü eskiler bugün bizim okuduğumuzdan farklı okuyorlardı! Onlar yüksek sesle okuyordu.
#image_title
Noktalama işaretlerinin icadı sayesinde 10. yüzyıldan itibaren sessiz okuma uygulaması yaygınlaştı. Modern okumanın sessiz ve yalnız bir faaliyet olduğu benimsendi.
Yazar Murat Tunalı, “Bugün aslında hepimiz yanlış okuyoruz! Çünkü kitap yüksek sesle okunur! Bilimsel araştırmalar da yüksek sesle okumanın daha yararlı olduğu sonucuna vardı” diyor.
Anlayarak hızlı okuma seminerleriyle tanınan yazar Murat Tunalı, yüksek sesle okumanın sıra dışı faydaları hakkında önemli bilgiler verdi:
KENDİNİ DUYMAK HAFIZA İÇİN FAYDALI
“Yüksek sesle okuma, sessizce okumaktan daha yararlı bir bilişsel süreçtir. Bilimsel çalışmalar, bir insanın; başka birinin yüksek sesle okumasını duyması değil kendi kendine yüksek sesle okumasının daha üstün bir hafızaya sahip olacağını söylüyor. Kanada’daki Waterloo Üniversitesi Psikoloji Bölümü’nde hafıza ve okuma üzerine yapılan araştırmada bu durum kanıtlanmıştır.
Kanada’nın Toronto şehrindeki Rotman Araştırma Enstitüsü Psikoloji Bölümü’nde yapılan araştırmada; bir kelime listesini inceleyen öğrenciler, hemen ardından yüksek sesle okudukları kelimelerin yüzde 90’ını hatırlarken, sessizce okuduklarının yüzde 71’ini hatırlayabildiler.
YETİŞKİNLERDE VE ÇOCUKLARDA AĞRIYA İYİ GELİYOR
Yüksek sesle okumanın sağlık açısından faydaları o kadar derindir ki, İngiltere’deki bazı doktorlar artık kronik ağrı çeken hastalarını yüksek sesle okuma gruplarına yönlendiriyor.
Kelimelerin size yüksek sesle okunmasının, özellikle çocuklar için, benzersiz avantajları vardır. Brezilya’nın São Paulo şehrindeki ABC Federal Üniversitesi’nde yapılan araştırma; hikaye anlatmanın, hastanede yatan çocukların oksitosin seviyelerini artırırken kortizol ve ağrıyı azalttığını göstermiştir.
Anne ve babalar okumayı yeni öğrenen ve geliştiren çocuklar için karşılıklı sesli okuma yapıp, kaydedip, dinletirlerse çocukların hem dil gelişimi hem okuma performansı artar.
RUH İÇİN ŞİFA EVİ: KÜTÜPHANE
Bu arada, Milattan Önce ikinci binyılda Firavun II. Ramses’in kütüphanesinin kapılarının üzerinde “ruh için şifa evi” yazıyordu. Okumanın şifa olduğunu anlatan yazıt, Batı’da ancak 15. yüzyılda önemi bilim insanları üzerinde etki yaratmaya başladı. Bilim, çok sonraları okumanın sağlıklı bir aktivite olduğunu keşfetti.
İlgili Haberler
Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde, yükümlü ve hükümlülere yönelik düzenlenen musıki ile terapi programları ilgiyle sürdürülüyor. Sanatçı Udi Mehmet Akçil ile icracılar Yunus Emirhan Kılıç ve Abdurrahman Yağcı’nın hazırlayıp sunduğu programa olan yoğun ilgi, yetkilileri ve katılımcıları memnun ediyor. İLGİLİ HABER SAPANCA’DAKİ BU SÖZDE BUNGALOVLARDAN UZAK DURUN! Yenilikçi bir eğitim ve iyileştirme […]
Ne diyeyim edebiyatın tarihini sanki Ruslar yazmış gibi; neyi okur, neyi beğenirsem altından Rus yazarlar çıkıyor. Takdir etmemek elde değil. Helal olsun adamlara… Nasıl bir anlatıdır, nasıl bir olay görgüsüdür, nasıl bir mesaj vermedir; yok böyle bir şey… Rus yazarlar; eserlerinde, işin sosyolojisini, felsefesini, psikolojisini, matematiğini çok iyi oturtmuşlar; toplumsal temelde her şeyi çok iyi […]
Yaklaşık iki aydır yardımların geçişine izin verilmemesi nedeniyle Gazze halkı bir kez daha felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya. Sınır kapılarının kapanması sonucu Gazze’de faaliyetine devam eden Türk Kızılay aşevinin de gıda stoku azalıyor. Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Bu trajedinin sona ermesi için, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması hayati bir ihtiyaç. Gazze’ye […]
Cumhurbaşkanı Erdoğan KADEM Genel Kurulu’nda konuştu: “Kamunun ve özel sektörün tepe noktalarında daha fazla kadın görmeye alışacaksınız” Kadın ve Demokrasi Derneği’nin (KADEM) Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın katılımıyla düzenlenen 5. Genel Kurulu’nda Av. Dr. Canan Sarı yeni Yönetim Kurulu Başkanı oldu. Başkanlık seçimiyle birlikte KADEM’in 3 yıl boyunca görev yapacak yeni yönetimi de belirlendi. İLGİLİ HABER SOSYAL MEDYA VE MÜKEMMEL KADIN MİTLERİ, KADINLARI TEHDİT […]