สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Kitap okuyanlar daha uzun yaşıyor

Yayınlanma:
ABONE OL
Kitap okuyanlar daha uzun yaşıyor

Eğitimci, yazar Murat Tunalı, kitap okuyanların daha uzun yaşadığını belirterek, sağlıklı bir yaşam için herkesi daha fazla kitap okumaya çağırdı.

Hızlı okuma teknikleri alanında yazdığı kitapları ve verdiği seminerleriyle tanınan Murat Tunalı’nın anlamlı çağrısı birçok bilimsel araştırmaya dayanıyor.

O araştırmalardan biri, Yale Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi tarafından gerçekleştirildi. Tunalı, 50 yaş üstü 3 bin 635 katılımcı ile gerçekleştirilen uzun süreli çalışmanın sonuçları hakkında şu bilgileri verdi:

#image_title

KİTAP OKUMAK ÖLÜM RİSKİNİ YÜZDE 20 AZALTIYOR 

“Araştırma süresi içerisinde kitap okumayanların %33’ü ölürken, kitap okuyanların %27’si ölmüştür. Kitap okuyanlarda, kitap okumayanlara kıyasla %20 oranında ölüm oranı azalması gözlemlendi.

Yaşlılarda kitap okumanın hayatta kalma avantajı sağladığı açıkça görülmüştür.

 

Peki okumak nasıl yaşamı uzatıyor? 

Northwestern Üniversitesi Feinberg Tıp Fakültesi verilerine göre okuma; beyni harekete geçirerek, erken ölümle ilişkili çeşitli hastalıklarla ilişkilendirilen bilişsel gerilemeyi önleyecek kadar beyni aktif tutabiliyor. Bu da ömrü uzatıyor.

Rush Üniversitesi’nde 2013 yılında yapılan bir araştırma, hayatları boyunca okuma ve benzer bilişsel olarak uyarıcı aktivitelerde bulunduğunu bildiren kişilerin, okumayan veya bu tür uyarıcı aktivitelerde bulunmayan kişilere kıyasla daha az bilişsel gerileme yaşadığını buldu.

Yale Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi bilim insanları tarafından gerçekleştirilen araştırma ise, daha fazla okuduğunu bildiren kişilerin aslında okumadığını bildiren kişilere kıyasla ortalama olarak daha uzun yaşadığını gösterdi.

Bu nedenle, sağlıklı bir yaşam için herkesi daha fazla kitap okumaya çağırıyorum.

 

GAZETE VE DERGİ OKUMAK ÖMRÜ UZATMIYOR

Bu arada, Yale Üniversitesi ve Michigan Üniversitesi bilim insanları tarafından gerçekleştirilen söz konusu araştırmada, gazete ve dergi okuyanlar da incelendi ama süreli yayın okumanın uzun yaşama katkısı bulunamadı. Yani hayatta kalmak için kitaplar, gazete ve dergilerden daha avantajlı.”

 

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
13 Kasım 2024
Kadıköy Özgürlük Parkı’nda Lösev Şenliği

Lösemili Çocuklar Sağlık ve Eğitim Vakfı LÖSEV, 2-8 Kasım Lösemili Çocuklar Haftası’nı İstanbul’da düzenlenen coşkulu bir şenlikle tamamladı. Kadıköy Belediyesi’nin destekleriyle Göztepe Özgürlük Parkı’nda gerçekleşen etkinlikte, lösemi tedavisi gören çocuklar, aileleri ve gönüllüler bir araya gelerek unutulmaz bir gün yaşadı. Şenlikte, LÖSEV Gönüllü Korosu çocuklarla birlikte sahne aldı ve izleyicilere keyifli anlar sundu. Adalar Belediyesi […]

Etkinlikler
12 Kasım 2024
İstanbul Rumeli Üniversitesi’nden Lösemi Farkındalığına Dair Anlamlı Proje

İstanbul Rumeli Üniversitesi Meslek Yüksek Okulu Tasarım Bölümü öğrencileri, öğretim görevlilerinin rehberliğinde önemli bir sosyal sorumluluk projesine imza attı. Tekirdağ Kapaklı’da bulunan Yanıkağıl Köyü İlkokulu ve Ortaokulu’nda gerçekleştirilen proje, LÖSEV (Lösemili Çocuklar Vakfı) için farkındalık yaratmayı amaçlıyor. Köy okulunun duvarlarına yapılan renkli tasarımlar, lösemi hastalığına dikkat çekerek çocuklara umut ve cesaret dolu mesajlar verdi. LÖSEV’in […]

Genel
11 Kasım 2024
Hepimiz yanlış okuyoruz! Kitap yüksek sesle okunur!

Zamanda yolculuk yaparak Antik Çağ’a gitsek ve oradaki insanlar bizim kitaplarımızı, cep telefonlarımızdaki bir yazıyı sessizce okuduğumuzu görseler bu durumu çok tuhaf karşılarlardı! Çünkü eskiler bugün bizim okuduğumuzdan farklı okuyorlardı! Onlar yüksek sesle okuyordu.    Noktalama işaretlerinin icadı sayesinde 10. yüzyıldan itibaren sessiz okuma uygulaması yaygınlaştı. Modern okumanın sessiz ve yalnız bir faaliyet olduğu benimsendi.  İLGİLİ HABER İZLERİN FISILDADIĞI KİMLİKLER Sergisi Galeri 11.17 […]

Dünyadan
11 Kasım 2024
“Mini web siteleri, Çin’de tanıtımın en kısa yoludur”

Çin’de yılda dört bine yakın irili ufaklı fuar düzenleniyor ve Türk firmaları da bunların önemli bir kısmına katılıyor. Bu noktada akıllara “Çin’de web sitesi olmayan Türk firmaları ürünlerini en kısa ve en etkili şekilde nasıl tanıtabilir?” sorusu geliyor. İşte yanıtlar! Pazar günü Şanghay’da sona eren 7. Çin Uluslararası İthalat Fuarı’na (CIIE) Ege İhracatçı Birlikleri (EİB) […]