Tehlikeler, günlük yaşamımızda kullandığımız birçok cihazda, her an yanı başımızda. Peki, siz bunun farkında mısınız?
Siber Tehlikelere Dikkat!
Son günlerde uluslararası siber saldırılar gündemde sıkça yer alıyor. Uzmanların yorumlarını izlerken, bu konuda bilgi sahibi olmayan birçok kişinin, ellerindeki teknolojik cihazlarla ilgili endişe duymaya başladığını görüyorum.
Her fırsatta siber saldırıların veya güvenliğin evrensel bir mesele olduğunu vurguluyorum. Artık din, dil, ırk veya ülke sınırları tanımayan, zamandan bağımsız ve yapay zeka sistemleriyle desteklenen bir yapıya sahibiz. Ancak, bu konudaki bilincin artırılması için daha fazla çaba gösterilmesi gerektiğini biliyorum.
Günümüzde, siber güç ve yapay zeka teknolojilerinin birleşimi, yeni bir teknoloji çağının doğuşu olarak görülebilir. Eskiden siber saldırılar sadece bilgisayarlar, telefonlar veya kurumsal sunucularla sınırlı sanılırdı, ama bu algı ne yazık ki gerçeği yansıtmıyor. Tehlikeler, günlük yaşamımızda kullandığımız birçok cihazda, her an yanı başımızda. Peki, siz bunun farkında mısınız?
Bugün “Nesnelerin İnterneti” (IoT) olarak adlandırılan teknolojik cihazlar, evlerimizde, iş yerlerimizde ve okullarımızda yaygın olarak kullanılıyor. Akıllı buzdolaplarından televizyonlara, kolumuzdaki akıllı saatlerden güvenlik kameralarına kadar geniş bir yelpazeye yayılan bu cihazlar, internet bağlantısına sahip olmaları nedeniyle siber saldırılara açık hedefler haline gelebiliyor. Size, evinizde bulunan internet bağlantılı cihazları düşünmenizi ve konumlarını kontrol etmenizi tavsiye ederim.
Aklınıza gelen bu cihazlardan kaynaklanabilecek tehditler, özellikle güvenlik açıkları henüz tespit edilmemiş en yeni model akıllı cihazlarda yoğunlaşmaktadır. Eğer bu cihazların ilk üretim serilerini kullanıyorsanız, “sıfır gün saldırıları”na maruz kalma riskiniz oldukça yüksek. Bu nedenle, buzdolabınızdan televizyonunuza, temizlik robotunuza kadar tüm akıllı cihazlarınızın güvenlik güncellemelerini düzenli olarak yapmanız şart. Aksi takdirde, bu cihazlar evinizde açık bir kapı bırakmakla eşdeğer olacaktır.
Düşünün, güvenliği sağlanmamış bir modem, kötü niyetli kişilerin evinizdeki güvenlik kameralarına veya temizlik robotunuzun ses ve görüntü sistemine erişmesine olanak tanıyabilir. Bu sayede evde olup olmadığınızı tespit edebilir, maddi durumunuz hakkında bilgi toplayabilirler. Ev içindeki konuşmalarınızı dinleyebilir, bu bilgiler doğrultusunda evinize fiziksel bir giriş ve hırsızlık gibi tehditler organize edebilirler.
Belki de bu yazıyı okumadan önce modeminizin ayarlarını kontrol etmediniz ya da evinizdeki internet bağlantılı cihazlarınızın güncellemelerini yapmadınız. Hatta belki cihazlarınızı fabrika ayarlarında bıraktınız. Ancak, artık tehlikenin farkındasınız. Şimdi modeminizin ve diğer IoT cihazlarınızın güvenlik ayarlarını ve güncellemelerini kontrol etme zamanı!
Sanal dünyada güvenliğinizi sağlamak için dikkatli olmalısınız. Unutmayın, “dijital dünyada kör bir yolculuk felaketle sonuçlanabilir.”
Okan Algün
Siber Güvenlik Uzmanı
İlgili Haberler
Dünya Sağlık Örgütü tarafından Ekim Ayı içinde MEME KANSERİ farkındalığına dikkat çekmek, erken teşhis ve tedavi konusunda bilinçlendirmek amacıyla her yıl düzenlenen kamuoyu etkinliklerine bu yıl Yeni Yüzyıl Üniversitesi Gaziosmanpaşa Hastanesi İstanbul ve Türkiye genelinde farklı bir ses ve renk getirerek etkinlik yaptı. Ekim ayında tüm dünyada şehirler ve başkentler pembe renge bürünüp, sembol anıtlar, […]
Basın Platformu Başkanı Mehmet Remzi Tanış’ın önderliğinde ” Gazeteciler Sorunlarını Anlatıyor Çalıştayı ” bu kez Şanlıurfa ‘da gerçekleşti. İstanbul, Ankara Hatay- İskenderun, Erzurum illerinden gelen Platform üyeleri ilk olarak İstanbul Şanlıurfa Dernekler Federasyonu Başkanı Adnan Şansal’ın kahvaltı programına misafir oldular. BASIN PLATFORMU’NDAN URFANATİK ‘E ANLAMLI ZİYARET Çalıştay Şanlıurfa’nın önemli medya kuruluşlarından biri olan URFANATİK- Rose […]
Günümüz iş dünyasında yapay zeka (AI) teknolojilerinin kullanımı giderek daha yaygın hale geliyor ve bu devrimin başını çeken teknolojilerden biri de OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT. Birçok sektörde iş süreçlerini dönüştürme potansiyeline sahip bu teknoloji, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ettirirken, verimliliği artırıyor ve müşteri deneyimini iyileştiriyor. Peki, ChatGPT’yi iş süreçlerinize nasıl entegre edebilirsiniz? İşte bu […]
Modern inşaat projelerinde kullanılan kalıp sistemleri, yapıların hem dayanıklılığını hem de inşaat sürecinin verimliliğini doğrudan etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. ABS Yapı’nın sektöre sunduğu ABS Level Kör Kalıp, bu iki temel gereksinimi başarıyla bir araya getirerek inşaat projelerinde yeni bir standart belirliyor. Hem inşaat maliyetlerini düşürme hem de sürdürülebilir bir yapı üretimi sağlama hedefiyle […]