Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi
Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar.
Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, sevinçlerimizi ve özel anlarımızı ölümsüzleştirmek için fotoğraf çekmek ve sosyal medyada paylaşmak vazgeçilmez bir alışkanlık haline geldi. Tatil fotoğrafları da bu paylaşımların başında geliyor. Sıcak denizlerin tadını çıkardığımız, güneşli kumsallarda dolaştığımız, tarihi mekânları keşfettiğimiz o güzel anları arkadaşlarımız ve tüm dünya ile paylaşmak istiyoruz.
Ancak bu masumane görünen paylaşımlar, farkında olmadan hırsızlara davetiye çıkarabiliyor. Güvenlik ayarları yapılmamış bir sosyal medya hesabı, hırsızlar için altın bir maden gibidir. Meslek, ikametgâh gibi kişisel bilgileriniz sizlerin maddi durumunuzu ifşa eder ve sizi kolay bir hedef haline getirebilir. Yer bildirimleriniz, evinizin balkonunda çekilmiş bir fotoğraflarda görünen arka plandaki manzara ve binalar, konumunuzu kolayca ele verebilir.
Yaşadığınız yer ve kişisel verileriniz bu kadar savunmasızken, Ailede bir kişinin bile sosyal medya hesaplarını herkese açık hale getirmesi tüm aileyi riske atabilir. Bu nedenle, ailenin her bireyinin en azından temel düzeyde sosyal medya güvenliği bilincine sahip olması önemlidir.
Sosyal ağlarda cep telefonu bilginizi paylaşmak riskli olabilir. Kötü niyetli kişiler bu bilgiyi kullanarak sizi kargo personeli veya başka bir kimliğe bürünerek arayabilirler.
Örnek: Bir kişi sizi arayarak paketinizin olduğunu ve sizi adresinizde bulamadıklarını söyleyebilir. Bu durumda, açıklama yapmadan “Şu anda müsait değilim, kargomu merkeze geri gönderin, ben ilgilenirim” demek yerine, tatilde olduğunuzu ve uzun süre eve gelmeyeceğinizi söylerseniz niyetini bilmediğiniz kişilere tehlikeli bilgiler vermiş olursunuz.
Havalimanlarında çekilen fotoğraflar, Uçak bileti, pasaport gibi seyahat belgelerinizi paylaşmak, hırsızlara “Evde değiliz, rahat rahat takılın” mesajı vermekten farksızdır. Tatil fotoğraflarınızı paylaşırken ev adresinizi, konakladığınız yerin bilgilerini ve ayrıntılı seyahat planlarınızı gizleyin. Ya da tatil dönüşünde bu bilgileri paylaşmanız güvenliğiniz açısında sizin için faydalı olacaktır.
Hırsızların Dikkatini Çekmemek İçin:
Unutmayın:
Sosyal medya, güzel anılarımızı paylaşmak ve sevdiklerimizle bağlantıda kalmak için harika bir araç. Ancak, bu platformları kullanırken bilinçli ve dikkatli olmamız da gerekiyor. Unutmayalım, sanal dünyada da gerçek hayattaki gibi güvende olmak bizim elimizde.
Siber Güvenlik Uzmanı. Okan Algün
İlgili Haberler
İstanbul takımlarının stadında, gazetecilere ayrılan basın tribününün neredeyse tümünde maç izlemişimdir. Gazetecilere ayrılan basın tribünü sadece Türk gazetecilere değil akredite olan yerli-yabancı tüm gazetecilere açıktır. Özellikle Avrupa maçlarında yurt dışından gelen yabancı basın mensupları, Türk takımlarının statlarına hayran kalıyor. İLGİLİ HABER KÜLLER KÜLLERE İKİNCİ SEZONDA Hayran kalıyor kalmasına da acaba bu durum “basın tribünü” için geçerli midir? Beşiktaş ve Fenerbahçe’nin basın tribünü gayet modern […]
Cumhuriyetin ilanının 101’inci yıl dönümünde kutlamaların İstanbul’daki merkezi bu yıl da Kadıköy oldu. Bağdat Caddesi’nde yapılan Büyük Cumhuriyet Yürüyüşü’ne yüz binlerce kişi katıldı. Yürüyüş sonunda konuşan Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı “Cumhuriyet bu ülkenin evlatlarının en büyük ve en kıymetli mirasıdır. Bu mirasa sonsuza kadar sahip çıkacağız” dedi Bağdat Caddesi’nde düzenlenen Cumhuriyet yürüyüşleri ile her […]
Bitiyatro ve Nejat İşler’in (Meddah) ortak yapımcılığında Fil Rüyası, 11 Kasım’da Baba Sahne’de prömiyer yapıyor. Günsu Özkarar’ın Galata Perform’un eğitimleri sırasında yazdığı bu oyun, Sınırlar Ötesi Tiyatro 11. Yeni Metin Festivali’nde okuma tiyatrosu olarak gösterime sunuldu. Bir terapist ile danışanın seanslarında ortaya çıkan güven, sadakat ve aşk temaları çerçevesinde bilinçaltına bir yolculukla başlayan oyunda terapiyle […]
Boşuna değilmiş sermaye sahiplerinin yatırım yapmak için güvenli bölgeler, ülkeler, kıtalar araması. Son zamanlarda ülkemize ne yabancı yatırımcı geliyor ne de yatırım yapmak için teklif… Ekonomide en önemli şey güven… Güven olmayınca yatırım olmuyor. İster ekonomik ister sosyal ister siyasal süreçlerin hayat bulması için güven ortamın var olması şart. Arsa, ev, araba alacağımızda bile dünyanın […]