สล็อต

betflix

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet Sempatik şiddet

Sempatik şiddet

Yayınlanma:
ABONE OL
Sempatik şiddet


Çocuklarımıza kendi ellerimiz ile izlettiğimiz tehlikeli videoları.

Teknoloji, çocukların sınırsız bilgiye erişim sağlamasına, dijital kütüphanelerde araştırma yapmasına imkân verdiğinden eğitim ve gelişimlerine fayda sağlayabilir. Bu katkının hayatlarını olumlu yönde etkilemesi için, onlara izledikleri yayın içeriklerinin seçimi ve sanal dünyada nelere dikkat etmeleri gerektiğini öğretmek gerekir.


Çocuklarımıza erken yaşlarda Televizyon ve yotube’daki çeşitli videoları izleterek ilk etkileşimlerine bizler başlatıyoruz. Yaşları küçük çocuklara yemek yedirmek veya daha sessiz sakin otursunlar diye önlerine video açıp koyuyoruz.  Belirli bir süre sonra sıkıldıklarında oyuncakları ile oyun oynamak yerine, oyun oynayan kişilerin videoları izlemek onlar için eğlenceli bir etkinlik haline geliyor. 

7 yaş üzerindeki çocuklar ise daha bağımsız olarak hareket etmeye başlıyor ve bizlerin kontrolünden çıkarak kendi tercihlerine göre videoları değiştirmeye, izlemeye başlayabiliyorlar. Bu yaş gurubundaki çocuklar izledikleri içeriklerden çok çabuk etkilenirler ve hassastırlar.

Doğru ve yanlışı ayır etmek algıları zayıf olduğundan uygunsuz içerikleri izlediklerinde aile ve çevrelerine karşı davranışlarını etkilendiğini görürsünüz.

Ebeveynler çocuklarını bu konularda yeterli olarak bilgilendirmelidirler. Çocuğunuzla sınırlı yer küredeki, sınırsız dünya ile ilgili karşılaşabilecekleri tehlikeleri yüz yüze konuşmak büyük fayda sağlayacaktır. Çocuğunuz ile sohbete başladığınızda belki de teknoloji konusunda sizin tahmininizden daha fazla bilgiye sahip olduğunu görerek şaşırabilirsiniz. Onlara bir şeyler öğretmeye çalışırken bir şeylerde öğrenebilirsiniz.

Sizler Aile büyükleri olarak çocuklar için rol model olduğunuzu unutmayın evdeki internet kullanım süre ve alışkanlıklarınıza dikkat edin. Çocukların teknoloji ile tanıştıkları yaşlar artık çok erken. Psikologların yaptıkları araştırmalara göre çocuğunuzun yaş grubuna göre içerikleri sizler özenle seçin, izin verdiğiniz videoların tamamı izlemiş olmanız büyük önem taşımaktadır. Piyasadaki çizgi filmlerin birçoğunda Sempatik şiddet dediğimiz kavga, birine vurma, süper kahramanların kötüleri etkisiz hale getirmek için kullandıkları hayali güçler gibi, olumsuz davranışları komik ve masum şekilde göstererek meşrulaştırmışlardır. 

Ülkemizde TV yayınlarındaki gençlerin ve çocukların fiziksel, zihinsel ve ahlaki gelişimini zedeleyecek türden programların yayınlanma zaman ve saatleri hususunda yetkili kurumlar üzerine düşen sorumluluğu hassasiyeti göstermektedir. Programların başlangıçlarında uygunluk bilgisi içeren uyarıları vermektedirler. Fakat internet üzerinde denetim ve kontrol biz Ebeveynlerde olduğunu unutmayın.

Çocuklarınıza Tv ve Sanal dünyadaki tehlikeler, kullanım süreleri, gerçek ile sanal dünya arasındaki farklılıklar hakkında yeterli bilgilendirme dikkati sağladığınızdan emin olun. Sonrasında çocuğunuzu gerçek dünya ile etkileşimi konusun da yönlendirin. Ailece veya kardeşleri ile oynaya bileceği oyunlar, oyuncaklar alın, Sanal dünya dışında da eğlenebileceklerini öğrensinler. Gerekirse sizlerin organize ettiği arkadaşları ile sosyalleşe bilecekleri ortamlar yaratın. Gerçek hayattaki mutluluk, öz veri, sohbet, yüz mimikleri ve vücut dilinin ön planda olduğu etkileşimler kurmalarını sağlayın. Belgesel izlemek yerine çocuğunuzu hayvanat bahçesine götürün hayvanları yakından görmek onları daha mutlu edecektir. Hafta sonları için yeşil alanlarda doğa ve tabiat gezisi planları yapabilirsiniz.

Çocukların kültürel gelişimlerine en fazla kattı sağladığı bilinen, bulunduğunuz il deki tarihi mekânların ziyaretlerini de tavsiye ederim. Bu ziyaretler öncesi çocuklarınızdan internet üzerinde gidilecek yerler konusunda araştırma yapmalarını isteyebilirsiniz. İnternet’ten araştırarak gidilecek yerleri kendilerinin bulması ve ziyaret gittiklerinde keyif almaları, internet kullanım amacını onlara anlatmanın en güzel yöntemlerinden biri olacaktır.

Çocukluğun doğasında olan enerjiyi, heyecanı serbest bıraktırmalısınız. Fiziksel etkinliklerin yanı sıra başka çevrimdışı hobiler bulmaya teşvik etmeli ve sadece internette değil, gerçek hayatta da arkadaşları ve aileleriyle iletişim kurmaya yönlendirmelisiniz.

İlgili Haberler

İDOB Çocuk Korosu, “Çığır” Konseri İle Sahnedeydi…
Basında Kadıköy
05 Mayıs 2025
İDOB Çocuk Korosu, “Çığır” Konseri İle Sahnedeydi…

İstanbul Devlet Opera ve Balesi Çocuk Korosu’nun “Çığır” adlı konseri, 4 Mayıs 2025 günü, Kadıköy Belediyesi Süreyya Opera Sahnesi’nde sanatseverlerle buluştu. Çocukların yaşlarına değil, üretimlerine ve sanata odaklanan bir anlayışla hazırlanan konser, izleyicilere unutulmaz bir deneyim yaşattı. Çocuk Koro Şefi Berrak Taş Güzeloğlu yönetimindeki koro, sahnede sergilediği performansla hem teknik hem de duygusal anlamda büyük […]

MUSIKI İLE TERAPİ PROGRAMLARI HÜKÜMLÜLERİN RUH DÜNYASINA DOKUNUYOR
Genel
24 Nisan 2025
MUSIKI İLE TERAPİ PROGRAMLARI HÜKÜMLÜLERİN RUH DÜNYASINA DOKUNUYOR

Kadıköy Hasanpaşa’da bulunan İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde, yükümlü ve hükümlülere yönelik düzenlenen musıki ile terapi programları ilgiyle sürdürülüyor. Sanatçı Udi Mehmet Akçil ile icracılar Yunus Emirhan Kılıç ve Abdurrahman Yağcı’nın hazırlayıp sunduğu programa olan yoğun ilgi, yetkilileri ve katılımcıları memnun ediyor. Yenilikçi bir eğitim ve iyileştirme yaklaşımıyla gerçekleştirilen programda, Türk Tasavvuf Musikisi’ne ait eserler […]

RUS EDEBİYATI
Genel
24 Nisan 2025
RUS EDEBİYATI

Ne diyeyim edebiyatın tarihini sanki Ruslar yazmış gibi; neyi okur, neyi beğenirsem altından Rus yazarlar çıkıyor. Takdir etmemek elde değil. Helal olsun adamlara… Nasıl bir anlatıdır, nasıl bir olay görgüsüdür, nasıl bir mesaj vermedir; yok böyle bir şey… Rus yazarlar; eserlerinde, işin sosyolojisini, felsefesini, psikolojisini, matematiğini çok iyi oturtmuşlar; toplumsal temelde her şeyi çok iyi […]

SINIR KAPILARI KAPALI, GAZZE YENİDEN AKUT AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA
Dünyadan
21 Nisan 2025
SINIR KAPILARI KAPALI, GAZZE YENİDEN AKUT AÇLIKLA KARŞI KARŞIYA

Yaklaşık iki aydır yardımların geçişine izin verilmemesi nedeniyle Gazze halkı bir kez daha felaket düzeyinde açlıkla karşı karşıya. Sınır kapılarının kapanması sonucu Gazze’de faaliyetine devam eden Türk Kızılay aşevinin de gıda stoku azalıyor. Kızılay Genel Başkanı Prof. Dr. Fatma Meriç Yılmaz, “Bu trajedinin sona ermesi için, bölgede kalıcı bir ateşkesin sağlanması hayati bir ihtiyaç. Gazze’ye […]

Kadıköy Gazetesi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.