Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

NOMOFOBİ(No Mobile Phobia)

Yayınlanma:
ABONE OL

TELEFONSUZ KALMA KORKUSU

Öncelikle herkes kendine şu soruyu sormalı, akıllı telefonlarınızın hayatınızdaki yeri nedir. Sizin için sadece iletişim cihazımı, yoksa hayatınızı kolaylaştıran en yakın arkadaşınız mı? Genel de insanlar ikinci seçenekteki cevabı veriyorlar, bunun sebebi ise sosyal çevreleri ile iletişim sağlayan, dünyada olup biteni haber veren, bilgi kaynağı olması, acil durumlarda kurtarıcı, merak edilen sorulara cevap, hayatlarına konfor katan teknoloji kullanımı sağlayan cihazlar olarak kullanmaktadır.

Faydası sayılamayacak kadar çok olan bu cihazlar, ülkemizde 1994 yılında hayatımıza girdi. Cihazların yapılış amacının insana hizmet etmesi olduğu düşünülse de; her güzel şey gibi kötü kullanıma da açık olduğu unutulmamalıdır.

Akıllı telefonların niye bağımlılık yaptığını aslında bize sağladığı yaşam konforu ve hayatımıza eklediği yeni alışkanlıklarla ilgili olduğunu söyleyebilirim. Diğer bir etkense merak, hırs, korku, mutluluk gibi insani duygularımızı harekete geçirmesidir. Bu duygular akıllı telefon ile aramızda bir bağ oluşturmaktadır. Oluşan duygusal etkileşim henüz resmi olarak bir psikiyatrik hastalık olarak kabul edilmese de dünya genelinde psikiyatrik hastalıkların kriterlerine uygun olması sebebiyle bir fobi olarak kabul edilmeye başlamış ve monofobi (No Mobile Phobia) olarak tanımlanmıştır.

Akıllı telefonunuzu bir mekânda unuttuğunuzda, şarjınızın bittiğinde, günlük yaşantınızda odaklandığınız işlerinizi yaparken aklınızın son paylaşımlarınızdaki izlenme veya beğeni sayıları, fikrîmizi beyan ettiğimiz bir yazıya yapılan yorumlarda kalıyorsa duygusal olarak bizi mutlu eden bir etkileşimden haz duyuyorsak o andan itibaren Nomofobi olduğunuzu düşünebilirsiniz.

Araştırmalara göre Nomofobi en belirgin belirtileri;  

İletişimden kopma; cihazınızı sürekli yakınınızda olmasını sağlamak, sürekli yeni mesaj, arama var mı diye kontrol etmek. Telefonun kapalı olduğunda endişe ve korku duymak, yüz yüze söyleyemeyeceğiniz konuşmaları telefon aracılığı ile yapmak. Son model, marka telefon kullanmanın statünüzü değiştirebileceğine inanmayı belirleyici sebep olarak sayabilirsiniz.

Mobil cihazları çeşitli nedenlerle 14 – 55 yaş arası bireylerin kullanım oranları düşünürsek; yapılan araştırmalara göre en riskli grup 18-24 sonrasında 25-35 yaş aralığı olduğu bilgisine ulaşıyoruz.

Telefonla ilgilenen her kişiye bağımlı diyemeyiz. Bu ihtimalden söz edebilmek için sürekli hale gelmesi ve her seferinde çok uzun süre kullanımı gerekir.

Bu alanda dikkat etmemiz gereken mobil cihazlardan nasıl uzaklaşacağımızdan çok sorunlu ve yanlış kullanım konusunda kendimizi ve çevremizdekileri nasıl bilinçlendirmeliyiz olmalıdır.

Ayrıca kişinin bunu bir sorun olarak kabul etmesi ve bu durumla ilgili rahatsızlık duyması gerekir. Bu konu bizim davranışlarımızı gözlemleyen çocuklarımıza da örnek teşkil etmektedir. Bağımlılık neye olursa olsun bağımlıktır. Kişinin yaşantısındaki neleri aksattığını, zararlar verdiğini ve ona bağımlı olduğunu anlaması gerekmektedir.

Kullanım sürelerinize dikkat edin, araç kullanırken, yemek yerken, sohbet ortamlarında, ders çalışırken, dinlenme sürelerinizde telefonunuza odaklanmayın kısacası telefon kullanım alışkanlıklarınızı değiştirin.

Mobil telefonlar sizin en yakın arkadaşınız değil, bizlerin işlerini kolaylaştırmak amacı ile üretilmiş teknolojik cihazlar olduğunu unutmayın. Bu konu ile ilgili gerektiğinde ruh sağlığı uzmanlarından yardım alınmalıdır.

author avatar
Okan ALGÜN - Siber Güvenlik Uzmanı

İlgili Haberler

Dünyadan
20 Nisan 2024
Türk Kızılay öncülüğünde 9. İyilik Gemisi Mısır’a ulaştı, yardımlar Gazze yolunda

Gazze halkına insani yardım ulaştırmak üzere Türk Kızılay öncülüğünde hazırlanan 3774 tonluk malzemeyle yola çıkan 9’uncu İyilik Gemisi, 55 saat süren deniz yolculuğunu tamamlayarak Mısır’ın El-Ariş Limanı’na ulaştı. Yardım malzemelerinin hızla Gazze’ye sevkiyatını sağlamak için işlemler başlatıldı. Türkiye’nin 7 Ekim’den bu yana Gazze’deki çatışma mağdurlarına gönderdiği dokuzuncu gemi olan İyilik Gemisi, başta gıda, barınma, hijyen […]

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. Türkiye’de özellikle son yıllarda konutlardaki arz yetersizliği ve enflasyondaki hızlı yükseliş, kira fiyatlarının katlanarak artmasına […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]