Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Elektrik Yangını Nasıl Çıkar?

Yayınlanma:
ABONE OL

Elektrik yangını, elektriğe veya elektrik taşıyan bir cihaza bağlı olarak meydana gelen yangın türüdür. Elektrik yangınının çıkmasında birçok etken rol oynayabilir. Yüksek akım, sigorta sisteminin yeterli olmaması, kontak meydana gelmesi, bir cihazda elektrik kaçağı bulunması gibi nedenlerle elektrik yangını çıkabilir. Bazı durumlarda ise elektrik tesisatının yetersiz kapasitede olması elektrik yangını çıkmasına davetiye çıkarabilir. Bir kablo üzerinden kablonun kapasitesinin üzerinde akım geçmesi sonucu zamanla kablonun erimesi ve ısınması gibi sebeplere bağlı olarak elektrik yangını çıkması bu duruma örnektir. Buna ek olarak düzgün yapılmamış elektrik bağlantıları ve yetersiz toprak hattı elektrik yangınlarının sebepleri arasındadır.

Elektrik Yangınlarının Sebepleri Nedir?

Elektrik yangınlarının sebepleri şunlardır:

  • Bakımı yapılmamış elektrik tesisatı
  • Elektrik devresi veya elektrik kablosu üzerine binen aşırı yük
  • Eski elektronik ve elektrikli cihazların kullanımı
  • Yanlış yapılmış kablo bağlantıları
  • Yetersiz sigorta sistemi
  • Yetersiz toprak hattı

Elektrik Yangını Sınıfları Nelerdir? 

Elektrik yangını sınıfları şunlardır:

  • A sınıfı elektrik yangınları: Katılardan kaynaklanan yangınlar
  • B sınıfı elektrik yangınları: Sıvı veya gazlardan kaynaklanan yangınlar
  • C sınıfı elektrik yangınları: Elektriğin kendisinden kaynaklanan yangınlar
  • D sınıfı elektrik yangınları: Metal parçalardan kaynaklanan yangınlar
  • K sınıfı elektrik yangınları: Yağ sebebiyle meydana gelen mutfak yangıları

Yukarıdaki sınıflandırmalar Amerika kıtasında kabul edilen elektrik yangını sınıflandırmalarıdır. Elektrik yangınlarının sınıflandırılması; Avrupa, Amerika, Avustralya ve Asya kıtalarında değişiklik gösterebilir. Kıtalara göre yangın sınıfları şunladır:

AmerikaAvrupAsya ve Avustralya
A SınıfıA SınıfıA Sınıfı
B SınıfıB SınıfıB Sınıfı
C SınıfıC SınıfıC Sınıfı
C SınıfıSınıflandırılmamışE Sınıfı
D SınıfıD SınıfıD Sınıfı
K SınıfıF SınıfıF Sınıfı

Elektrik Yangını Esnasında Ne Yapılmalıdır?

Elektrik yangınları sırasında panik yapılmamalı ve mümkünse ilk iş olarak elektrik hattı kesilmelidir. Bu işlem ana hat veya sigorta şalterinin indirilmesiyle yapılabilir. Elektrik yangınlarında yangının kaynağının tespit edilmesi önemlidir. Aksi halde yeniden elektrik akımı verildiğinde yangın yeniden cereyan edebilir. Yangının elektrikten çıktığı biliniyorsa kesinlikle su veya benzeri bir sıvı ile yangına müdahale edilmemelidir. Su, iletken bir sıvı olduğu için yangını çok daha tehlikeli bir hale getirebilir. Elektrik yangının söndürülmesi için kullanılması gereken en ideal malzeme karbondioksittir. Elektrik yangınlarına karbondioksit ile müdahale edilmelidir. Şayet karbondioksit yoksa çeşitli kimyasal tozlar ile kum gibi malzemeler de kullanılabilir. Yangının büyüme veya başka yere sıçrama riski varsa 112 acil çağrı merkezine haber vermek de elektrik yangını esnasında yapılması gerekenler arasında yer almaktadır.

Elektrik Yangınlarını Söndürürken Nelere Dikkat Edilmesi Gerekir?        

Elektrik yangınları söndürülürken dikkat edilmesi gereken bazı hususlar bulunur. Bu hususların başında ise elektrik yangınına hiçbir şekilde su ile müdahale edilmemesi gelir. Su, iletken bir element olduğu için elektrik yangınını söndürmekten ziyade daha da alevlendirebilir. Bu nedenle elektrikten kaynaklı olarak meydana geldiği bilinen yangınlar sırasında kesinlikle su kullanılmamalıdır. Elektrik yangını çıktığı zaman mümkünse ilk olarak elektrik kaynağı ana sigorta üzerinden kapatılma ve elektrik kesilmelidir. Daha sonra karbondioksit, özel kimyasal tozlar veya kum yardımıyla yangına müdahale edilmelidir. Ayrıca elektrik yangını sırasında metal yerlere temas etmekten kaçınılmalıdır.

Elektrik Yangınlarından Korunma Yöntemleri Nelerdir?

Elektrik yangınlarından korunma yöntemleri şunlardır:

  • Elektrik tesisatını düzenli olarak kontrolden geçirmek ve bakımlarını yaptırmak.
  • Eskimiş, hasar görmüş, kırılmış veya erimiş kabloları yenilenmek.
  • Eski elektronik veya elektrikli cihazları kullanmamak ya da kontrol altında tutmak.
  • Uzun süre kullanılmayacağı bilinen hallerde elektrik hattı ana sigorta üzerinden kapatmak.
  • Sigorta sisteminin yeterli olduğundan emin olmak.
  • Toprak hattının yeterli olduğundan emin olmak.
  • Kablo bağlantılarının doğru yapıldığından emin olmak.
  • Elektrik arızasından şüphelenilen durumlarda alo 186 elektrik arıza hattına başvurmak.
  • Elektrik yangınları hakkında bilgi sahibi olmak.

Türkiye’deki Elektrik Yangını Oranları Nedir?

Türkiye’de her yıl meydana gelen yangınların yaklaşık %22’si elektrik yangınıdır. Elektrikten kaynaklı meydana gelen yangınların oranı 2012 yılında %19,7, 2013 yılında %18,5, 2014 yılında %23,5, 2015 yılında %24,3, 2016 yılında %21,5, 2017 yılında %27,6 ve 2018 yılında %27 olarak belirlenmiştir.

Dünyadaki Elektrik Yangını Oranları Nedir?            

Elektrikten meydana gelen yangınlar, her yıl meydana gelen yangınların ciddi bir bölümünü oluşturur. Yangın sebepleri arasında elektrik ikinci sırada yer alır. Birinci sırada yer alan etmen ise sigaradır. Bir yıl içerisinde meydana gelen yangınların ortalama %22’si elektrik yangınıdır. Dünya genelinde elektrikten kaynaklanan yangınlar konusunda resmi bir istatistik bulunmasa da en çok elektrik yangını çıkan ülkelerin Japona, ABD ve Almanya gibi yüksek teknolojiye sahip ülkeler olduğu düşünülmektedir.

İlgili Haberler

Belediye
29 Nisan 2024
Şile Şakayık Şenliği 10. Yaşında Doğa Severlerle Buluştu

10 Yıl önce Şile Çevre Gönülleri Derneği tarafından başlanan ve Şile Belediye Başkanlığının da organizasyona dahil olan 10.Şile Şakayık Şenliği geçtiğimiz hafta sonu Şile Hasanlı Mahallesi Sarıkavak Yerleşkesinde gerçekleştirildi. Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği İşbirliğinde Gerçekleştirildi Zaman Yağan Yağmura Rağmen Yoğun Katılımla Gerçekleşti. Şakayık Şenliği, Şile Belediyesi ve Şile Çevre Gönüllüleri Derneği işbirliğindeki […]

Genel
29 Nisan 2024
Basketbol U14 Kızlar Türkiye Şampiyonasında Rüya Şükran Güvenç turnuvanın en iyisi seçildi

22-28 Nisan arası Sinop’ta gerçekleşen basketbol U14 Kızlar Türkiye Şampiyonası Samsun Canik Belediyesi – Botaş Spor finali ile sonuçlandı. Botaş Sporun 66-35 galibiyeti ile sonuçlanan maçta 15 sayı 10 ribaund ile double double yapan Botaş Spor oyuncusu Rüya Şükran Güvenç aynı zamanda turnuvanın en iyi oyuncusu ödülüne layık görüldü. Slot Demo.Kumar Becerileri Admin See Full Bio

Akıllı Telefonların Alışveriş Deneyimini Nasıl Dönüştürdüğü?

Akıllı telefonların ortaya çıkışı, tüketicilerin davranışlarını önemli ölçüde şekillendirerek alışverişle etkileşim kurma ve algılama şeklimizi etkilemiştir. Bu elde taşınabilir teknoloji, günlük yaşantımıza sorunsuz bir şekilde entegre olmuş, yeni kolaylıklar sunmuş ve alışveriş deneyimimizi artırmıştır. Akıllı telefonların perakendeyi nasıl devrim niteliğinde dönüştürdüğünü keşfederken, dijital ve fiziksel alışveriş dünyalarının sorunsuz bir şekilde birleştiği bir manzara keşfediyoruz. Akıllı […]

Bir Akıllı Telefon İşletim Sistemini Öne Çıkaran Nedir?

Akıllı telefon işletim sistemi (OS), işlevselliğinin ve kullanıcı deneyiminin temelini oluşturur. İdeal bir OS, cihaz etkileşimini basitleştirmenin yanı sıra yeteneklerini artırarak günlük yaşamımızda vazgeçilmez bir araç haline getirir. Teknolojinin ilerlemesiyle, olağanüstü bir OS’u ayırt etmenin kriterleri daha da talepkar hale gelmiştir. Bu makale, çağdaş kullanıcıların ve geliştiricilerin taleplerini nasıl karşıladığına odaklanarak, akıllı telefon işletim sistemlerini […]