Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Marmara depreminin ayak sesleri yaklaşıyor

Yayınlanma:
ABONE OL
Marmara depreminin ayak sesleri yaklaşıyor

Hemen hemen her gün Ege’de, Akdeniz’de ve İç Anadolu’da depremler oluyor. İki önemli fay hattı üzerine kurulu Türkiye coğrafyasında deprem hiçbir zaman kendini unutturmuyor.

Bütün yayın organlarında her gün deprem haberlerini takip ediyoruz. Depremi sanki günlük hayatımızın bir parçası ve normal bir olay gibi algılamaya başladık. Kısacası depremleri artık önemsiz bir doğa olayı olarak görüyoruz ne yazık ki.

İşte, en büyük tehlike de burada.  İki yıldır yaşadığımız pandemi süreci sonunda ortaya çıkan tablo, sürü bağışıklığıyla pandeminin son bulacağı yönünde. Her gün yüzlerce insanımızı kaybetmemize rağmen, aşının ne kadar önemli olduğunu hâlâ bazı kesimlere anlatamamış durumdayız.

Bazı vatandaşlarımızın ilgisizliği, duyarsızlığı nedeniyle aşılanmanın olmaması, hastanelerin yoğun bakımlarındaki doluluk oranını, vaka ve ölüm oranını artırıyor. Aşılı olanların son varyantlar karşısında hastalığı daha kolay atlattığı ve hastanelerde yoğun bakımda olanların aşısız vatandaşlardan olması bilimsel olarak ortaya konmasına rağmen, maalesef bazı vatandaşlarımız hâlâ aşıdan kaçıyorlar. Halbuki yapılan araştırmalar aşılıların sayısının artmasının hastalıkla mücadelede ne kadar önemli olduğunu ortaya koymaktadır.

İLGİLİ HABER EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Depremle mücadelemiz de aynı aşı olayına benziyor. Doğa kendisini unutturmamasına rağmen, bizler maalesef umursamaz bir tavır içindeyiz. Yıllardır söylenen acı gerçekleri hemen unutuyoruz toplum olarak.

Beklenen Marmara depreminin ayak seslerini duymamazlıktan geliyoruz sanki. Kafamızı kuma gömerek acı gerçeklerden kaçamayız. Olası bir Marmara depremi ülke olarak hepimizi sıkıntıya sokar ve hep beraber çok üzülürüz. Gerekli tedbirleri, önlemleri ve yenilenmeyi hızlı yapmadığımız takdirde vahim olaylar bizi beklemekte.

Bu kadar geniş ölçekli bir dönüşümü sadece vatandaşın omuzlarına bırakmak da doğru değildir. Zaten vatandaşlarımız küresel ve ulusal ekonomik nedenlerden dolayı zorluk çekmekte, bu nedenle de sanki kadermiş gibi olacak olaylara bile bile lades demekte.

Devlet vatandaşlarının can ve mal güvenliğini sağlamakla zorunlu olduğuna göre beklenen Marmara depreminde de can ve mal riski taşıyan binaların dönüşümüne farklı bir yaklaşım ve çözümle bakmalıdır.

Bugüne kadar olandan çok daha hızlı hareket edilmek zorunda. Deprem gerçeği ulusal bir mesele olup, alternatif çözümler üretilmelidir. Devletin sağladığı imkânlar günün koşullarına göre daha da artırılmalı, bürokratik engeller kaldırılmalı, uygulamadaki aksaklıklar bir an evvel çözülmelidir.

Son söz olarak en son Yunanistan’da olan depremin, beklenen Marmara depremi açısından önemli olduğunu bir kez daha hatırlatmak isterim.

author avatar
Mimar Nihat ŞEN

İlgili Haberler

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]

Basında Kadıköy
02 Nisan 2024
Çiçeği Burnunda Yazar Zehra Güngör

İnternette arattığımızda hakkınızda az şey buluyoruz. Biraz gizemli bir yazar mısınız ve sizi kendinizden dinleyelim mi?   Çok hoş bir soru. Teşekkürler… Bilerek gizemli olan birisi değilim. Fakat gizemi de severim. Açıkçası dijital dünyayla aram pek iyi değil. Kendimi pek eğitemediğim bir yer burası. Haliyle uzak kalmayı tercih ediyorum. Belki de eski kafalıyım. (Gülüyor) Ben […]