63 yıllık köklü bir geçmişe sahip olan Atatürk Üniversitesinin kurulduğu günden bu yana bünyesinde oluşturduğu birimlerden biri olan Halıcılık Eğitim Merkezi, diğer adıyla Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezi, 1962 yılından beri üretimini aralıksız sürdürerek Türk Halı Dokuma Sanatını gelecek kuşaklara aktarmaya devam ediyor.
Üniversitenin kuruluş yıllarında 22 tezgâhlı küçük bir atölye şeklinde faaliyetine başlayan Halıcılık Eğitim Merkezi, daha sonra “Enstitü” haline dönüştürülerek, el sanatları alanında araştırma, yetiştirme ve özellikle köye yönelmiş yayım hizmetleri yapmakla görevlendirildi.
İsmi Türk Halıcılığı Araştırma Yetiştirtme Enstitüsü olarak değişen merkez, enstitülerin “Akademik Organlar” olarak tanımlanması üzerine son olarak “Halıcılık Eğitim Merkezi” adı altında Rektörlüğe bağlı olarak faaliyetlerini sürdürerek günümüze kadar varlığını korudu.
Halı dokuma sanatını icra eden, üreten, araştırmacı, katılımcı, paylaşımcı, özgün, sanatsal ve estetik değerlere sahip, çağdaş bir öğretim kültürü oluşturan Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinde geleneksel dokumaların yanı sıra bazı dokuma türlerinin kompozisyonları da korunuyor.
Türk Halı dokuma sanatını koruma, uygulama yöntem ve tekniklerini geliştirerek gelecek kuşaklara taşıma bilincini oluşturan Halıcılık Eğitim Merkezi diğer taraftan öğretim kültürü oluşturarak mesleki açıdan yetkin ve toplumsal değerlere saygılı dokuma ustaları yetiştirmek suretiyle uzun süreli ve düzenli sosyal sorumluluk projeleri de gerçekleştiriyor.
Türk Halı dokuma sanatını koruma, uygulama yöntem ve tekniklerini gelecek kuşaklara taşıma noktasında önemli bir misyonu gerçekleştiren merkez, verdiği eğitim-öğretim, ürettiği bilgi vesunduğu kültürel ürünlerle ülkemizin çağdaş uygarlık düzeyinin üzerine çıkmasına katkıda bulunarak öğretim ve üretim yolunda emin adımlarla ilerliyor.
Bölgeye Özgü Geleneksel Motifler Kayıt Altına Alınıyor
Üniversitenin en eski birimlerinden biri olarak 58 yıldır bölgenin kadim kültürünü yaşatma noktasında hizmet eden Halı Kilim ve El Sanatları Uygulama ve Araştırma Merkezinde çalışan kadınlar hem meslek öğreniyor hem de aile ekonomisine katkı sağlıyor. Aynı zamanda bölgeye özgü unutulmaya yüz tutmuş desen ve motifler ile Osmanlı saray halılarından esinlenerek üretilen lale, karanfil, gonca, hatai, penç ve saz yolu yaprak ve çiçek motifleri çeşitli kompozisyonlarda yorumlanarak kayıt altına alınıyor.
“Tarihten Süre Gelen Geleneksel Yapıyı Devam Ettiriyoruz”
Orta Asya halklarının dokuma sanatı olan halının geleneksel Türk sanatları içerisinde önemli bir yere sahip olduğunu belirten Atatürk Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ömer Çomaklı, Türk halılarının dokunduğu yer ve zamanın etnografik değer belgelerini oluşturduğunu söyledi. Rektör Çomaklı: “Atatürk Üniversitesi bünyesinde 58 yıldır faaliyetlerini sürdüren Halıcılık Merkezi, Erzurum ve çevresinde dokunan halıların zamanla doğal, coğrafi ve işlevsel özelliklerini, efsanelerini, motif adlarını ve bölgesel deyimlerini kaybetmemeleri adına adeta bir arşiv konumunda. İstihdam konusunda kadınlara önemli derecede katkıda bulunan merkezimiz, hem Türk halı-kilim kültürünün kaybolmaması adına önemli bir misyon yürütüyor. Ayrıca burada dokunan halılarla ülke ekonomisine katkıda bulunuluyor. Yarım asırdan fazla bir süredir aktif halde çalışan Halıcılık Merkezinin faaliyetlerine bundan sonra da aralıksız devam edebilmesi için desteğimiz sürecek” ifadelerini kullandı.
İlgili Haberler
Sosyal güvenlik prim borcu olan çok sayıda esnaf ve sanatkarın sağlık alanında almadığı muayene ve almadığı ilacın bedelini cezalı ödediğini belirten TESK Genel Başkanı Bendevi Palandöken, “İki aydan fazla süreyle sigorta prim borcunu geciktiren esnafımız hem hastaneye gidip muayene olamıyor hem de tedavi için gereken ilaçları eczaneden alamıyor. Bu hizmeti sadece esnaf alamamakla kalmıyor bakmakla […]
Hazal Türesan ve Yiğit Sertdemir’in rol aldığı “Salıncak”, 20 Ocak’ta Kadıköy’de, Baba Sahne’de prömiyerini yapıyor. Gülhan Kadim’in yazıp yönettiği bir perdelik oyunun süresi 80 dakika. “Salıncak”; orta yaşlarına gelmiş iki kardeş, Bahar ve Kerem’in birlikte yaşadıkları evde geçiyor. Geçmiş bir olayın izleri, anılarında ve çevrelerinde rahatsız edici bir şekilde tekrar gün yüzüne çıkmaya başladıkça, Bahar […]
Beykoz Belediye Başkanı Mimar Alaattin Köseler’in başlattığı öğrenci dostu projelere bir yenisi daha eklendi. İlkokul, ortaokul ve lise öğrencilerine sağlanan beslenme ve kırtasiye desteğinin ardından; belediye bünyesinde verilen lise ve üniversite hazırlık kurslarında eğitim gören öğrencilere yardımcı kitap desteği başlatıldı. Öğrencilere, kitapları bizzat armağan eden Başkan Köseler: “Bu kitaplar, bilgiye giden yolda size rehberlik etsin. […]
TÜKODER Merkez Yönetim Kurulu tarafından yapılan açıklamaya göre; Yeni asgari ücret, milyonlarca çalışan ve aileleri için derin bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Bu artış, artan hayat pahalılığı, yüksek enflasyon oranları ve temel gıda ile barınma maliyetlerindeki büyük artış karşısında tamamen yetersiz kalmış, asgari ücretli açlığa ve yoksulluğa mahkum edilmiştir. Açlık sınırı kadar asgari ücret ilan edilmesini […]