Türk şiirine modernist çizgi kazandıran ve İkinci Yeni şiirinin öncülerinden olan Cemal Süreya, doğumunun 89. yılı nedeniyle 28 Temmuz günü, Kulaksız’daki mezarı başında anıldı.
Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği (CSKSD) tarafından gerçekleştirilen etkinlikte, dernek başkanı Seyyit Nezir, dernek başkan yardımcısı Aydan Ay, yönetim kurulu üyeleri ve sevenleri hazır bulundu.
Seyyit Nezir yaptığı konuşmada özetle, Cemal Süreya’nın Dersim’den çıkmış ve Bilecik’te soluğu almış bir ailenin çocuğu olduğunu, zor bir çocukluk geçirdiğini, insana ait hiçbir şeyin ona yabancı olmadığını, Türkçe kahramanı bir insan olduğunu, 2000’li yıllarda geniş bir okur kitlesine ulaştığını, bunda CSKSD’nin de katkısının bulunduğunu söyledi.
Seyyit Nezir sözlerini, “Biz anma günleri yapmasak da binlerce insan O’nu okuyor. Ancak bu buluşma bize mutluluk veriyor” şeklinde tamamladı.
Aydan Ay ve diğer konuşmacılar ise, Cemal Süreya ile ilgili anılarından söz ederken, usta şairin şiirlerinin önemine vurgu yaptılar. Etkinlik, Seyyit Nezir’in okuduğu bir Cemal Süreya şiiriyle son buldu.
Cemal Süreya, 1931 yılında Erzincan’da doğdu. 9 Ocak 1990 tarihinde vefat etmiştir. Cemal Süreya Kültür ve Sanat Derneği’nin kuruluş günü olan 28 Temmuz, her yıl şairin doğum günü olarak kutlanıyor.
İlgili Haberler
“İnsanoğlu garip bir yaratık” der birçoğu, öyle olduğunu var sayar. Kendilerince haklı da sayılırlar. Kim yaşanan şeylere farklı bir anlam yüklemez ki! Gündelik yaptığımız hareketler bile bilinmeze yorulur. İnsanların konuştuğuna bakarsanız bilinen bir şey yoktur. Her şey bilinmezdir. Bilinmez adeta kutsanır. “Nasıl ya!” dersiniz. İnanın yaşamda var olan her şey için bir bilinmez vardır. Toplumun […]
İstanbul’un gözbeği Kadıköy bir gün çöplüğe dönecek deseler inanır mıydınız? Tüm şehirlerimiz artık böyle oldu. Sokaklar kaldırımlar kedi köpek pisliği, çöp ve hastalık yuvası. Başıboş köpekleri şehir hayatının bir parçası haline getirdiler. Üstelik ayrıcalık tanıdılar, bir insan sokakta böyle kendine ev falan yapamaz. Şu çirkinliğe bakarmısınız güya hayvanlar rahat etsin diye yuva yapmışlar. Polis ve […]
Konservatuvar müzik mezunu olmama rağmen, yıllardır kültür sanat mecralarında edebiyat ve tiyatro haberleri yazıyorum. Çocukluk ve ilk gençlik arkadaşlarım birbirinden kıymetli işlere imzalar atarken, torpilli yazı demesinler diye onlardan bahsetmeye çekiniyorum. Ama bazı işlerin de daha görünür olması gerektiğine inanıyorum. Bilkent’ten sınıf arkadaşım Başar Can Kıvrak ‘ın ilk ve özgün albümü “Schumann Director’s Cut” […]
İnsan hayatında en büyük hazine sağlıktır. Sağlık dilekleri, samimi ilişkiler ve içten dualar günlük yaşamın ayrılmaz bir parçasıdır. “Sağlık diliyorum”, “Sağlıklı ol”, “Canın sağ olsun” gibi ifadeler sağlığın ne kadar değerli olduğunu gösterir. Bir insan ne kadar büyük bir servete sahip olursa olsun, sağlık sorunu yaşadığında ilk başvurduğu kişi bir doktordur. Ancak, alanında uzman, vicdanlı […]