Özel Haber: Adem Giden
Bugün 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü… Onların eksiği yok, yaşıtlarının 46 iken sadece bir fazla ile 47 kromozomları var. Kadıköy’ün sosyal etkinlikleriyle dikkat çeken sevilen ismi Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman güne “beraber Moda’yı gezelim” fikri, down sendromlu çocuklar için unutulmaz bir anıya dönüştü. Özel çocuklarımız tek tek Moda ziyaretleri gerçekleştirdi, hatta ünlü sanatçı Ekip Akbayram ile kafeteryada düet yaptılar. Bu eşsiz anlar, sadece Kadıköy Gazetesi aracılığı ile ölümsüzleşti.
Keyifli bir gezinin ardından Kadıköy Gazetemizin sorularını içtenlikle yanıtlayan Muhtar Ayman; “Hedefimiz muhtarlık, dernek, gönüllüevi, eczane, restoran ya da kafeterya gibi yerlerde down sendromlu çocuklarımızın sosyal hayata entegre olmalarını sağlamak, ellerinden geldikçe işlerde yardım ederek hem gelir elde etmelerini, hem de özgüvenlerini daha çok kazanmalarını sağlamak. Bu yönde çalışma başlattık, başaracağımıza da inanıyoruz” dedi.
MODA TURU İLE GELEN MUTLULUK…
Hava güzel mi güzeldi, doğa da izin verdi! Moda’daki Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi’nin down sendromlu öğrencileri, Caferağa Muhtarı Zeynep Ayman’ın bu güzel fikrine jest olarak ilk ziyaretlerini buraya gerçekleştirdi. Moda İlkokulu Mezunlar Derneği’mim hazırladığı küçük atıştırmalıklarla enerjilerini toplayan özel çocuklar, dinlendikten sonra soluğu Cem Taksi’de aldı. Zırhlıoğlu Eczanesi’ne “merhaba” denildi, ardından sesi gibi gönlü de güzel ünlü sanatçı Edip Akbayram ile karşılaşınca, renkli görüntüler ortaya çıktı. Akbayram bir anda çocuklar gibi şen oldu ve başladı şarkılar söylemeye, down sendromlu öğrenciler de eşlik etti. Ali Usta’da dinlendiler, hasta olmamaları için kağıt helva ikramlarında bulundular ve servislerine binerek okullarına döndüler. Özel çocukların yüzlerindeki mutluluk ise, “anlatılmaz yaşanır” dedirtti.
Bu arada okulun sevimli mi sevimli bir köpeği var, İrma… Arkadaşlarının bir kromozom fazlası var ama, İrma’nın da bir bacağı eksik. O da çocuklar ile geldi, tek tek gezdi esnafı ve Modalıları. Çocukları çok seven İrma, okul zilinin sesinin duyunca nedense adeta oynamaya başlıyor, yıllardan beri de böyleymiş…
İŞTE O MESAJLAR…
Modalılar, özel günde Kadıköy Gazetesi’ne açıklamalarında şu mesajları verdiler;
Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman :
“Bizim sizlerden eksiğimiz yok , sadece bir fazla kromozom sahibiyiz“ demek istedikleri, yüzlerinden gülümsemelerinden, hayata neşe dolu bakışlarından anlaşılıyordu.
Dünya genelinde 6 milyon Türkiye’de ise 100 bin civarı Down Sendromlu birey var. Onları topluma kazandırmak, gündelik hayat içinde var olmalarını sağlamak, onlara güven vermek, bizlerin görevi.
Yakın zamanda Okul Müdürümüz Ayşegül Köksal ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu Mahallemizdeki STK’lar ile işbirliği içinde ilerleyecek bir çalışma. Bu projede okulumuzun çocuklarını mahallemizin çeşitli kurumlarında / işyerlerinde hayatın içinde olmalarını sağlayacağız.
Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Müdürü: Ayşegül Köksal
21 Mart’ta toplumda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.
DOWN SENDROMU NEDİR?
En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.
DOWN SENDROMU ÜÇE AYRILIYOR
Trizomi 21: Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 94’ü bu gruptadır.
Translokasyon: Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların %4’ü bu gruptadır.
Mozaik: Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 2’si bu gruptadır.
Evet bizler farklıyız.
Ama sizin düşündüğünüz gibi değil.
Farklıyız çünkü yargılamayız.
Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur.
Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.
Dünya farklılıklarla güzel.
Moda İlköğretim Okulu Mezunlar Derneği Başkanı: Volkan Ayman
Bugün Caferağa Muhtarlığı ile birlikte yaptığımız farkındalık çalışmasında mahallemizde çeşitli işyerlerine uğradık. Taksi durağımız, eczanemiz, kafelerimiz, bakkalımız, çiçeklerimiz ve esnaflarımıza “merhaba” dedik.
Okul Müdürümüz Ayşegül Hanım’ın gerek derneklerden gerek mahalle halkından istediği desteği verebilmek adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.
İlgili Haberler
Günümüz iş dünyasında yapay zeka (AI) teknolojilerinin kullanımı giderek daha yaygın hale geliyor ve bu devrimin başını çeken teknolojilerden biri de OpenAI’ın geliştirdiği ChatGPT. Birçok sektörde iş süreçlerini dönüştürme potansiyeline sahip bu teknoloji, hem zamandan hem de maliyetten tasarruf ettirirken, verimliliği artırıyor ve müşteri deneyimini iyileştiriyor. Peki, ChatGPT’yi iş süreçlerinize nasıl entegre edebilirsiniz? İşte bu […]
Modern inşaat projelerinde kullanılan kalıp sistemleri, yapıların hem dayanıklılığını hem de inşaat sürecinin verimliliğini doğrudan etkileyen önemli unsurlar arasında yer alır. ABS Yapı’nın sektöre sunduğu ABS Level Kör Kalıp, bu iki temel gereksinimi başarıyla bir araya getirerek inşaat projelerinde yeni bir standart belirliyor. Hem inşaat maliyetlerini düşürme hem de sürdürülebilir bir yapı üretimi sağlama hedefiyle […]
Programlara katılmak isteyenler, ücretsiz biletleri İstanbulSenin uygulaması üzerinden temin edebilirler. Ünlü müzisyenler ekim ayında İBB Kültür merkezlerinde İstanbullularla buluşuyor! Kültür ve sanatın herkes için erişilebilir olması amacıyla çalışmalarını sürdüren İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB) Kültür Dairesi Başkanlığı (İBB Kültür), yeni sezonda da 14 ilçede bulunan kültür merkezlerinde her ay düzenlenen yüzlerce etkinlikle İstanbulluları ağırlayacak. Hem çocuklar […]
TÜMEVSİAD ve BİFAŞ iş birliğiyle düzenlenen Mobil Ev Çalıştayının dördüncü gününde, afetlere karşı alternatif yaşam alanlarının önemi ele alındı. Akademisyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, TÜMEVSİAD Başkanı Murat Yıldız, Akbey Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Adnan Silinmez ve Göçebe Tiny House Yönetim Kurulu Başkanı Ümit Yanık’ın katılımlarıyla gerçekleşen panelde, mobil evlerin afetlere karşı sunduğu güvenli ve […]