Deneme Bonusu Veren

Slot Siteleri: Hayalleri Gerçekleştiriyor

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Manşet

Kadıköy’de “bir fazla” mutluluk

Yayınlanma:
ABONE OL

Özel Haber: Adem Giden

Bugün 21 Mart Down Sendromu Farkındalık Günü… Onların eksiği yok, yaşıtlarının 46 iken sadece bir fazla ile 47 kromozomları var. Kadıköy’ün sosyal etkinlikleriyle dikkat çeken sevilen ismi Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman güne “beraber Moda’yı gezelim” fikri, down sendromlu çocuklar için unutulmaz bir anıya dönüştü. Özel çocuklarımız tek tek Moda ziyaretleri gerçekleştirdi, hatta ünlü sanatçı Ekip Akbayram ile kafeteryada düet yaptılar. Bu eşsiz anlar, sadece Kadıköy Gazetesi aracılığı ile ölümsüzleşti.

Keyifli bir gezinin ardından Kadıköy Gazetemizin sorularını içtenlikle yanıtlayan Muhtar Ayman; “Hedefimiz muhtarlık, dernek, gönüllüevi, eczane, restoran ya da kafeterya gibi yerlerde down sendromlu çocuklarımızın sosyal hayata entegre olmalarını sağlamak, ellerinden geldikçe işlerde yardım ederek hem gelir elde etmelerini, hem de özgüvenlerini daha çok kazanmalarını sağlamak. Bu yönde çalışma başlattık, başaracağımıza da inanıyoruz” dedi.

MODA TURU İLE GELEN MUTLULUK…

Hava güzel mi güzeldi, doğa da izin verdi! Moda’daki Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi’nin down sendromlu öğrencileri, Caferağa Muhtarı Zeynep Ayman’ın bu güzel fikrine jest olarak ilk ziyaretlerini buraya gerçekleştirdi. Moda İlkokulu Mezunlar Derneği’mim hazırladığı küçük atıştırmalıklarla enerjilerini toplayan özel çocuklar, dinlendikten sonra soluğu Cem Taksi’de aldı. Zırhlıoğlu Eczanesi’ne “merhaba” denildi, ardından sesi gibi gönlü de güzel ünlü sanatçı Edip Akbayram ile karşılaşınca, renkli görüntüler ortaya çıktı. Akbayram bir anda çocuklar gibi şen oldu ve başladı şarkılar söylemeye, down sendromlu öğrenciler de eşlik etti. Ali Usta’da dinlendiler, hasta olmamaları için kağıt helva ikramlarında bulundular ve servislerine binerek okullarına döndüler. Özel çocukların yüzlerindeki mutluluk ise, “anlatılmaz yaşanır” dedirtti.

Bu arada okulun sevimli mi sevimli bir köpeği var, İrma… Arkadaşlarının bir kromozom fazlası var ama, İrma’nın da bir bacağı eksik. O da çocuklar ile geldi, tek tek gezdi esnafı ve Modalıları. Çocukları çok seven İrma, okul zilinin sesinin duyunca nedense adeta oynamaya başlıyor, yıllardan beri de böyleymiş…

İŞTE O MESAJLAR…

Modalılar, özel günde Kadıköy Gazetesi’ne açıklamalarında şu mesajları verdiler;

Caferağa Mahallesi Muhtarı Zeynep Ayman :

“Bizim sizlerden eksiğimiz yok , sadece bir fazla kromozom sahibiyiz“  demek istedikleri, yüzlerinden gülümsemelerinden, hayata neşe dolu bakışlarından anlaşılıyordu.

Dünya genelinde 6 milyon Türkiye’de ise 100 bin civarı Down Sendromlu birey var. Onları topluma kazandırmak, gündelik hayat içinde var olmalarını sağlamak, onlara güven vermek, bizlerin görevi.

Yakın zamanda  Okul Müdürümüz Ayşegül Köksal ile birlikte yürüttüğümüz bir çalışmayı hayata geçireceğiz. Bu Mahallemizdeki STK’lar ile işbirliği içinde ilerleyecek bir çalışma. Bu projede okulumuzun çocuklarını mahallemizin çeşitli kurumlarında / işyerlerinde hayatın içinde olmalarını sağlayacağız.

Hayriye Kemal Kusun Özel Eğitim Uygulama Merkezi ve İş Uygulama Merkezi Müdürü: Ayşegül Köksal

21 Mart’ta toplumda down sendromu konusunda farkındalık yaratmak için çeşitli etkinlikler düzenleniyor. Birleşmiş Milletler’in, 10 Kasım 2011 kararı ile 21 Mart tarihini resmi Dünya Down Sendromu Günü olarak tanımasının ardından dünya genelinde çeşitli etkinlikler farkındalık yaratıyor. 21 Mart’ta kutlanmasının ise ayrı bir sebebi var. 21. kromozomlarının 2 tane yerine 3 tane olması takvimlerde 21 ve 3 rakamını özel kılıyor. Bu yüzden Dünya Down Sendromu Farkındalık Günü 21 Mart’ta kutlanıyor. Dünya genelinde 6 milyon insan bu genetik farklılığı taşıyor.

DOWN SENDROMU NEDİR?

En basit tanımıyla Down Sendromu çocuğunuzun vücudundaki hücrelerin 46 yerine fazladan bir kromozoma, yani 47 kromozoma sahip olmasıdır. İnsan vücudunu oluşturan kromozomların 23 tanesi anneden, 23 tanesi ise babadan gelmektedir. Down Sendrom’unda 21. kromozom 2 değil 3 adet olmaktadır. Bunun sonucu olarak toplam kromozom sayısı 46 değil 47 olmaktadır.

DOWN SENDROMU ÜÇE AYRILIYOR

Trizomi 21: Bütün hücreler ekstra bir 21. kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 94’ü bu gruptadır.

Translokasyon: Ekstra 21. kromozom başka bir kromozoma bağlanır. Down sendromlu insanların %4’ü bu gruptadır.

Mozaik: Hücrelerin bir kısmı ekstra bir 21. Kromozama sahiptir. Down sendromlu insanların % 2’si bu gruptadır.

Evet bizler farklıyız.

Ama sizin düşündüğünüz gibi değil.

Farklıyız çünkü yargılamayız.

Farklıyız çünkü içimizde kötülük yoktur.

Bu yüzden ben down sendromumla gurur duyuyorum.

Dünya farklılıklarla güzel.

Moda İlköğretim Okulu Mezunlar Derneği Başkanı: Volkan Ayman

Bugün Caferağa  Muhtarlığı  ile birlikte yaptığımız  farkındalık çalışmasında mahallemizde  çeşitli işyerlerine uğradık.  Taksi durağımız, eczanemiz, kafelerimiz, bakkalımız, çiçeklerimiz ve esnaflarımıza “merhaba” dedik.

Okul Müdürümüz Ayşegül Hanım’ın gerek derneklerden gerek mahalle halkından istediği desteği verebilmek adına elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.

İlgili Haberler

Genel
20 Nisan 2024
KİRA ANLAŞMAZLIKLARININ YÜZDE 80’İ DAVAYA DÖNÜŞÜYOR

Ev sahipleri ve kiracılar arasındaki anlaşmazlıkların çözüme kavuşturulması için hayata geçirilen arabuluculuk sistemiyle Anadolu illerindeki anlaşmazlıkların yaklaşık yüzde 60’ı çözüme kavuşturulurken, büyük şehirlerde bu oranın yüzde 20’lerde kaldığı görülüyor.   Büyük şehirlerdeki kira anlaşmazlıklarının yüzde 80’i davaya dönüşmeye devam ediyor. İLGİLİ HABER Başkan Yıldız’ın yeğeni Doruk Erol Çevik Eskrim Dünya Şampiyonu oldu Türkiye’de özellikle son […]

Eğitim
20 Nisan 2024
Prof. Dr. Nevzat Tarhan ile İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde Bağımlılık Üzerine Söyleşi

Ülkemiz Bağımlılıkla Mücadele Seferberliği kapsamında, İstanbul Anadolu Denetimli Serbestlik Müdürlüğü’nde uyuşturucu kullanımı, bağımlılığı ve tedavi yöntemleri konularında Prof. Dr. Nevzat TARHAN ile birlikte Kurum Psikologu Nurdan EYÜPREİSOĞLU’nun moderatörlüğünde bir söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşide Prof. Dr. Nevzat TARHAN,  bağımlılık nedir, kişiyi madde kullanmaya iten nedenler nelerdir, bağımlı bir bireyin tedavisi nasıl olmalıdır, bağımlı bir birey ile nasıl […]

Belediye
20 Nisan 2024
Dünyanın Çocukları “Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali” için İBB’de buluştu

İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 15 farklı ülkeden ‘Uluslararası 23 Nisan Çocuk Festivali’ için İstanbul’a gelen çocukları, Saraçhane’deki tarihi Meclis Salonu’nda ağırladı. İmamoğlu, aralarında Filistin ve Ukrayna’dan gelen çocukların da bulunduğu katılımcılara, “Dünyanın farklı bölgelerinde yaşanan savaşların, acıların son bulması, Atatürk’ün dediği gibi, yurtta ve dünyada barışın egemen olması için, çocuklardan öğreneceğimiz çok şey var. Dilerim, […]

Çocuk
20 Nisan 2024
Çevreci ve Sanat Sever Öğrencilerin Yaratıcı Çalışmaları 3. Kez Müze Gazhane’de!

 İTÜ GVO Beylerbeyi Yerleşkesi öğrencilerinin geleneksel olarak gerçekleştirdiği Yıl Sonu Resim Sergisi bu yıl üçüncü kez 23 Nisan – 14 Mayıs tarihlerinde Müze Gazhane’de yapılacak. Sergideki çalışmaların bir kısmı ‘’ileri dönüşüm’’ temasına odaklanıyor. Öğrencilerin yaratıcı güçlerini dünyanın geleceği için ortaya koydukları sergi izleyicileri düşündürürken, yaşam ve tüketim alışkanlıklarını sorgulamaları için de ilham verecek. Dünya Bankası’nın […]