İSTANBUL DEVLET TİYATROSUNDA BU HAFTA (20 Mart-25 Mart 2018)
İstanbul Devlet Tiyatrosu 20 Mart-25 Mart haftasında perdelerini ikisi çocuk oyunu olmak üzere dokuz oyun ile açıyor. Sahnelenecek oyunlar Günün Çorbası, Bayrak, Romeo ve Juliet, İstasyon, Kontrabas, Tamamen Doluyuz, Giydirici ve çocuk oyunları Purnima ve Sırlar Ormanı ile Sihirli Keman olacak.
Günün Çorbası (Müzikal), Cevahir Salon 1’de
Todd Mueller ve Hank Boland’ın yazdığı, müzikleri Gregg Opelka’ya ait müzikalin çevirisi ve rejisi Taner Tunçay’a, dramaturjisi Selen Korad Birkiye’ye ait. Oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Nalan Alaylı, ışık tasarımında ise İ. Önder Arık imzası bulunmakta. Koreografisini Seda Özgiş’in, müzik direktörlüğünü Melikcan Zaman’ın yaptığı müzikal Amerika’da tabloid gazetelere karşı tiraj kaygısında olan bir gazetenin Pulitzer ödüllü muhabirinin ünlü bir restorana “günün çorbası”nın sır gibi saklanan tarifini ele geçirmek üzere gönderilmesiyle başlayan romantik bir müzikal komedi. Oyundaki karakterlere Ozan Uçar, Nermin Koçak Tunçay, Onur Ertaman, Selmin Artemiz, Gözde Türker, Aykan Aydın, Seza Yeğin, Aykut Söyük, Vehbi Akıntürk, Gülçin Arslan, Gizem Genç ve Orhan Ergiol hayat veriyor. Günün Çorbası müzikali 1 Nisan Pazar gününe kadar Cevahir Salon 1’de izlenebilir.
Bayrak, Cevahir Salon 2’de
Berkun Oya’nın yazdığı, Kubilay Karslıoğlu’nun yönettiği Bayrak, bu hafta Cevahir Salon 2’de izlenebilir. Oyunun dekor tasarımında Behlüldane Tor, kostüm tasarımında Selin Ölçen, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Murat Gedikli’ye, koreografisi Çağdaş Agun’a, dramaturjisi Günay Ertekin’e ait. Bayrak’ta cinayetle son bulan bir ihanetin bir aileyi trajik çöküşe nasıl sürüklediği anlatılırken, ilişkiler üzerinden aile kavramı, iletişimsizlik ve şiddet olguları sürprizli kurgu ve içeriğiyle sorgulanıyor. Karakterlere Ali İpin, Gönen Aykaç, Murat Sarı, Berkay Tulumbacı, Deniz Çom, Hüseyin Sevimli ve Arda Kaptanlar hayat veriyor. Bayrak, 24 Mart Cumartesi gününe kadar Cevahir Salon 2’de temsillerine devam edecek.
Kontrabas, Küçük Sahne’de
Alman yazar Patrick Süskind’in yazdığı, Metin Belgin’in yönettiği Kontrabas yirmi altıncı yılında sahnelenmeye devam ediyor. Oyunun dekor tasarımında Ethem İzzet Özbora, kostüm tasarımında Serpil Tezcan, ışık tasarımında Yakup Çartık imzası bulunmakta. Oyunda, bir devlet memuru olan kontrabasçı müziğin, tarihin, cinselliğin, hiyerarşinin ve toplumun dedikodusunu yapıyor.
Oyundaki karaktere Metin Belgin hayat veriyor. Kontrabas 20-25 Mart tarihleri arasında Küçük Sahne’de izlenebilir.
Romeo ve Juliet, Üsküdar Tekel Sahnesinde
William Shakespeare’in yazdığı, Özdemir Nutku’nun çevirisini yaptığı oyunun rejisi Makedon yönetmen Dejan Projkovski’ye ait. Oyunun dekor tasarımında M. Nurullah Tuncer, kostüm tasarımında Medina Yavuz Almaç, ışık tasarımında Serhat Akın imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Goran Trajkoski, koreografisi Olga Pango tarafından hazırlandı. Oyunda iki düşman ailenin çocukları olan Romeo ve Juliet’in trajik aşkları farklı bir yorumla seyirciye sunuluyor. Oyundaki karakterlere Damla Ece Dereli, Atakan Akarsu, Seda Yıldız, Ahmet Dizdaroğlu, Zeliha Güney, Nuray Durmuş, Kerim Altınbaşak, Murat Turhan, Muhammed Çakay, Bilal Ercan, Yunus Emre Terzioğlu, Burak Pamuk, Cem Bayurgil, Arif Mustafa Güney ve Serhat Akülker hayat veriyor. Romeo ve Juliet oyunu 20-24 Mart tarihleri arasında Üsküdar Tekel Sahnesinde izlenebilir.
İstasyon, Üsküdar Stüdyo Sahne’de
Olexandr Viter’in yazdığı, Senem Cevher’in çevirdiği oyun Ali Atilla Şendil rejisiyle 22 Mart’ta prömiyerini gerçekleştiriyor. Oyunun dekor ve kostüm tasarımında Şirin Dağtekin Yenen, ışık tasarımında ise Nejat Karaorman imzası bulunmakta. Yolu istasyona düşen üç kadının zamanla bu mekanın mutlu esirleri haline gelip, kendi kabukları içinde yaşamaya mahkum olmalarını anlatan oyundaki karakterlere Gamze Yapar Şendil, Berrin Akhasanoğlu ve Zeynep Alper hayat veriyor. İstasyon 1 Nisan Pazar gününe kadar Üsküdar Stüdyo Sahne’de izlenebilir.
Tamamen Doluyuz, Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde
Becky Mode’un yazdığı, Lale Eren Dalsar’ın çevirisini yaptığı Tamamen Doluyuz 23-24-25 Mart tarihlerinde Küçükçekmece Cennet Kültür Merkezinde izlenebilir. Elif Erdal’ın yönettiği oyunun dekor ve kostüm tasarımında Batuhan Bozcaada, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Orhan Enes Kuzu’ya, dramaturgisi Günay Ertekin’e ait. Tek kişilik oyunda ana karaktere Efe Erkekli hayat verirken, birçok sürpriz sanatçı da sesiyle oyuna katkıda bulunuyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle:
Konservatuarın oyunculuk bölümünden mezun bir genç, kendi alanında iş bulamadığı için, şehrin en lüks restoranlarından birinde rezervasyon görevlisi olarak çalışmaktadır. Tek isteği mesleğini yapabilmek ve gittiği oyunculuk görüşmelerinin birinden olumlu cevap almaktır. Ancak hali hazırda, çalıştığı restoranın bakımsız bodrum katında, üç kişinin işini tek başına üstlenerek, Noel tatilinin yoğun rezervasyon trafiğine yetişmeye çalışmakta, bir yandan patronlarının istekleri, zengin müşterilerin kaprisleriyle ilgilenip, bir yandan da ailesini ve dostlarını mutlu etmeye çalışmaktadır. Bakalım Sam içine düştüğü bu trajikomik ortamdan kendini kurtarıp, asıl işine geri dönebilecek midir?
Giydirici, Kozyatağı Kültür Merkezinde
Ronald Harwood’un yazdığı, Ergun Sav’ın çevirisini yaptığı, Hakan Çimenser’in yönettiği Giydirici oyunu 20-24 Mart tarihleri arasında Kozyatağı Kültür Merkezinde sahnelenecek. Oyunun dekor tasarımında Savaş Çevirel, kostüm tasarımında İnci Kangal Özgür, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunmakta. Oyunun müzikleri Fırat Akarcalı’ya ait. II. Dünya Savaşı’nda, ölümüne tiyatro yapan bir grubu anlatan oyundaki karakterlere Celal Kadri Kınoğlu, Hakan Çimenser, Rüyam Perihan Dirin, Hülya Gülşen, Ebru Demirdöven, Aral Seskir, Osman Tunca Soysal, Sinan Cem Çabuk, Güneş Yakın, Cem Şahin, Suzan Sabancı ve Özgün Bayraktar hayat veriyor. Celal Kadri Kınoğlu’nun üç ayrı ödül kurulundan “En İyi Erkek Oyuncu” ödülü aldığı Giydirici oyunu, 24 Mart Cumartesi gününe kadar Kozyatağı Kültür Merkezinde izlenebilir.
ÇOCUK OYUNU
Sihirli Keman, Cevahir Salon 2’de
Aristide Christian Charpentier’in yazdığı, Türkan Dündar ve Hakan Tartan’ın Türkçeye kazandırdığı ve yönetmenliğini Ebru Kara’nın yaptığı çocuk oyunu 25 Mart Pazar günü Cevahir Salon 2’de izlenebilir. Oyunun dekor ve kostüm tasarımında Nalan Alaylı, ışık tasarımında Akın Yılmaz imzası bulunuyor. Müzikleri Burçak Çöllü’ye ait olan çocuk oyununda karakterlere Abdülhamit Mutlu, Melek Tanker, Oğuzhan Özcan ve Melih Pamukçu hayat veriyor.
Oyunun konusu kısaca şöyle:
Kendi halinde oğluyla birlikte yaşayan ayakkabı ustası Jules’e günün birinde bir sandık gelir. Babasının yanında çalışan Jacques ile arkadaşı Pierre arasında sandığı açıp içindekilere sahip olmak için amansız bir mücadele başlar. Oysa bu sihirli bir sandıktır. Sandığı açmak ve içindekilere sahip olmak için ise yedi ayrı anahtara ihtiyaç vardır. Babasının mesleğini devam ettirmekle hayallerinin peşinden gitmek arasında kalan genç Jacques’ın renkli hayal dünyasına götüren oyun dostluk, çalışmak, sevgi ve aile bağlarının önemine vurgu yapıyor.
Purnima ve Sırlar Ormanı, Kozyatağı Kültür Merkezinde
Handan Ergiydiren Doğan ve Günay Ertekin’in yazdığı, yönetmenliğini Handan Ergiydiren Doğan’ın yaptığı çocuk oyunu Purnima ve Sırlar Ormanı 25 Mart Pazar günü Kozyatağı Kültür Merkezinde izlenebilir.
Oyunun konusu kısaca şöyle:
Güzeller güzeli Hint prensesi Purnima, Wenteka dağlarının ardındaki Indra nehrinin suyundan içerek sonsuz güzelliğe kavuşulabileceğini öğrenir. Hemen yollara düşer ve sırlarla dolu ormandan geçerek Indra’ya ulaşmaya çalışır. Bu yolculuk sırasında bir sürü hayvan dostu olur, onlardan bir sürü ibret hikâyesi dinler ve sonunda Indra nehrine ulaşır. Bakalım Purnima sonsuz güzelliğe kavuşabilecek mi?
İlgili Haberler
Ne diyeyim edebiyatın tarihini sanki Ruslar yazmış gibi; neyi okur, neyi beğenirsem altından Rus yazarlar çıkıyor. Takdir etmemek elde değil. Helal olsun adamlara… Nasıl bir anlatıdır, nasıl bir olay görgüsüdür, nasıl bir mesaj vermedir; yok böyle bir şey… Rus yazarlar; eserlerinde, işin sosyolojisini, felsefesini, psikolojisini, matematiğini çok iyi oturtmuşlar; toplumsal temelde her şeyi çok iyi […]
Kadın ve Demokrasi Vakfı’nın (KADEM), kadın hakları ve aileyi ilgilendiren meselelerde kalıcı çözümler üreterek, adalet merkezli bir söylem ve literatür oluşturmak için iki senede bir düzenlediği KADEM Kadın Araştırmaları Kongresi’nin 10.’su “Mitik Söylem ve Kadın” temasıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Dursun Ali Tökel’in başkanlığında toplanan kongrede kadınlarla ilgili görüş, düşünce ve inanışların arkasında yer aldığı düşünülen mitler tartışmaya açıldı. İstanbul Üniversitesi Beyazıt Yerleşkesi’ndeki KADEM Kadın Araştırmaları Kongresi, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi, […]
“İnsanoğlu garip bir yaratık” der birçoğu, öyle olduğunu var sayar. Kendilerince haklı da sayılırlar. Kim yaşanan şeylere farklı bir anlam yüklemez ki! Gündelik yaptığımız hareketler bile bilinmeze yorulur. İnsanların konuştuğuna bakarsanız bilinen bir şey yoktur. Her şey bilinmezdir. Bilinmez adeta kutsanır. “Nasıl ya!” dersiniz. İnanın yaşamda var olan her şey için bir bilinmez vardır. Toplumun […]
Kadıköy Mediha – Turhan Tansel Özel Eğitim Uygulama Okulu’nda Fiziksel İyileştirme Çalışmaları Açılış Töreni Gerçekleştirildi. Kadıköy’de özel gereksinimli öğrencilere hizmet veren Mediha Turhan Tansel Özel Eğitim Uygulama Okulu, bağışçı hayırsever firmalar tarafından sosyal sorumluluk projesi kapsamında gerçekleştirilen iyileştirme çalışmaları ile yenilendi. İLGİLİ HABER “Uçan Hollandalı” Operası için İstanbul’a Geliyor Okulun badana, boya, tamir ve […]