Özel Haber: Adem Giden
Haberimiz fanatik gruplar tarafından “saçmalamayın”, bir hayli dertli olan diğer kesimlerce de “kesinlikle haklısınız” yorumları ile karşı karşıya kalacak kadar hassas! Önüne eklenen uzantıları köşeye koyarsak, herkesin bildiği adıyla “Fenerbahçe Stadyumu” için “Kadıköy’den taşınsın mı yoksa taşınmasın mı” sorusunu, Kadıköy Gazetesi olarak yılın derbisi ile birlikte gündeme taşıyoruz. Haberimizi objektif yorumlayabilmek için ise, son kelimesine kadar okuyabilmenizde yarar var. Zira, Kadıköylülerin öyle haklı gerekçeleri var ki!
Ülker Stadyumu Fenerbahçe Şükrü Saracoğlu Spor Kompleksi, konumu itibariyle sadece Moda,Caferağa, Osmanağa, Rasimpaşa, Hasanpaşa ve Göztepe gibi çevre mahalleleri değil, önce tüm Kadıköy’ü, ardından da Anadolu Yakası’nın önemli kesimini etkiliyor.
ÖYLE BİR HASSAS KONU Kİ!
Stadyumun Kadıköy’den taşınması, özellikle fanatik taraftarlar için değil projelendirilmesi, akıllara getirilmesi bile imkansız olan bir gelişme! Sadece stadyum ile değil, uzun yıllar içerisinde yerinde kopması düşünülemeyen bağları oluşan Türkiye genelindeki milyonlarca fanatik için Kadıköy, bambaşka bir manevi önem taşıyor. Bu gibi hassas konularda gerek yerel, gerekse de genel yöneticilerin ağzını bıçak açamıyor zira, adeta arı kovanına çomak sokmak gibi!
DİĞER YANDAN KADIKÖYLÜLER, HER MAÇ GÜNÜ “FELÇ GEÇİRİYOR”
Maç günleri stadyuma çıkan ana arterler, güvenlik amacıyla trafiğe kapatılıyor. Saatler öncesinde başlayan trafik öyle bir hal alıyor ki, sürücüler yol ortasında araçlarını stop edip saatlerce bekliyorlar. Bir de bu karşılaşmalar derbi ya da yabancı takımların ağırlandığı çok büyük müsabakalar olunca, adeta yer yerinden oynuyor. Ambulans ve itfaiye araçları, en az yarım gün boyunca bölgedeki olaylara müdahale edemez hale geliyor. Dolayısıyla hastaneneler de bir anlamda devre dışı kalıyor. Geçtiğimiz haftalarda Kadıköy Gazetesi olarak bu yönde, çok hassas bir gelişmeyi okurlarımızla paylaşmıştık. Moda’da bir yangın çıkmış, itfaiye araçları müdahalede zorlanmış, üç kişi son anda alevler arasından alınmıştı. Bu yangından sadece bir gün sonra Kadıköy’de maç günüydü ve bölge, saatlerce kilitlenmişti. Değil araba ile ilerlemek, bazı kaldırımlarda yürümek bile imkansızdı. O yangın bir gün sonra gerçekleşmiş olsaydı, acı bir muhtemeldi ki üç kişiyi kaybedecektik!
MAGANDA TERÖRÜ BİTMİYOR…
Elbette maganda terörü, spor karşılaşmalarının ya da stadyumun bir suçu değil. Gerek toplumsal, gerekse de “aile” eğitimini alamamış bireylerin Türkiye’nin dört bir yanından Kadıköy sokaklarına dökülüp ağza alınmayacak sloganları bağıra bağıra naralar atarak tekrarlaması, çok ağır küfür ve hakaretlerde bulunması, apartman önlerinin açıkhava meyhaneneye dönüştürülmesi, dört bir yanın çöplüğü çevrilmesi gibi olumsuzluklar, Kadıköylüleri derinden yaralıyor. Bu gibi tablolar, öz mü öz Fenerbahçelileri, bilinçli taraftarları da büyük ölçüde üzüyor. Camını penceresini açamayan Kadıköylülerin evine, hayatta duymadıkları kadar ağır küfürler kulaklarını kapatsalar bile zorla giriyor, saatlerce bitmek bilmeyen kaos nedeniyle mahallesinden, Kadıköy’den taşınan birçok kişi de özellikle sosyal medya üzerinden sitemlerini sık sık dile getiriyor. Kavgalar, bıçaklamalar, yaralamalar, bazen de silahlar!
Kadıköy’de “Yaşanacak Bir Moda, Moda Muhtar Meclisi, Moda Bülten, Öz Kadıköylüler, Kadıköylüyüm, Kadıköylüler, Kadıköy Sevdalıları & Kadıköy Gazetesi” gibi birçok sosyal medya ağında vatandaşlar, yorumları ile yetkilerin soruna çözüm bulmasını istiyor.
MAÇIN KAZANANI TAVUK DÖNERCİLER, DÜRÜMCÜLER!
Stadyuma gelen onbinler, bölgedeki Kadıköylü esnaflar için iki haftada bir de olsa, önemli gelir kaynağı. Bazı esnaflar, bir aylık kira bedellerini maç günü sadece birkaç saat içerisinde kazanabiliyor. Genel olarak seyyar satıcılar ile birlikte tavuk dönerciler ve dürümcüler, ayaküstü yenebilen satış yaptıkları için ciro rekoru kırıyor. Sonrası günler ise, rutin işlerine dönüyorlar.
ŞEHRİN GÖBEĞİNDE STADYUM OLUR MU?
Birçok dünya şehrinde stadyumlar, “Birkaç bin kişinin mutluluğu için yüzbinlere, milyonlara çile çektirmek olmaz” düşüncesi ile atılan cesur adımlarla şehir dışına taşınıyor. Bu yönde radikal bir yazı da, İlber Ortaylı tarafından daha önce kaleme alınmış, Beşiktaş’ın stadyumunun da yer tercihinin yanlış olduğuna dikkat çekmişti. Maçların haftanın sadece bir günü olması, ulaşım imkanlarının da sağlanması ile birlikte şehir merkezi dışında oynanmasının, günlük kent yaşamının huzur ve refahı için daha yararlı olacağı düşünülüyor. Sonuç itibariyle maçı yerinde görmek isteyen, şehir merkezi dışında da olsa o sahaya gidecek, evinde izlemek isteyen ise bu karmaşadan kurtulmuş olacak…
STADYUMLAR TAŞINDIĞINDA DA HUZUR GELMEYEBİLİYOR!
Bazen stadyumların farklı bir bölgeye taşınması ile sorun çözülmüyor. Zira o alanların, halkın yararına ortak kullanım alanı, yeşil alan olabilmesi mümkünken yerine devasa binalar dikilip, bölgenin trafiği daha da kaosa sürüklenebiliyor. Şişli’de Galatasaray’ın stadyumunun taşınmasının ardından yerine yapılan Torun Center, bölgedeki trafik yüküne kat be kat yük taşıdı. Binalar her yere yapılabilir ancak, böylesi geniş ve yeşillendirilebilecek onlarca dönümlük şehir merkezinde geniş arazi bulmak, imkansız! Örneğin, “Fenerbahçe Stadyumu”nu Kadıköy’den taşınmak istense, Kadıköy sınırları içerisinde böyle bir arazi yok zira, zaten taşınmanın amacı da İstanbul’un şehir merkezinden bir nebze uzaklaştırmak! Kadıköy’ün tamamı, şehir merkezi özelliği taşıyor. Bu nedenle günün birinde böyle bir adım atılmaya kalkışılırsa, Kadıköy dışındaki ilçelerden yararlanılmak zorunda…
İlgili Haberler
Çanakkale Ezine’ye yakın Tavaklı İskelesi civarında ağaçların ortasında ve denizin kıyısında sanatseverlerin ilgisini çeken bir alan var. Çarşı alanı anlamına gelen Agora, ismini de her şeyin ortasında olmasından dolayı alıyor. Tüm antik yerlerin de tabi: Troya, Asos, Neandria, Tenedos, Behramkale, Kolonai… ( İstanbul, İzmir, Balıkesir, Bursa) 20 yıllık geçmişi olan Agora Sanat Köyü’nün kuruluş hikayesini […]
Yönetmenliğini ve senaristliğini Fatih Yıldırım yaptığı Yapımcılığını Oktay Türkan’ın üstlendiği Hükümet Bey filmi 20 Eylül’de sinemaseverlerle buluşuyor. Hükümet Bey, her sokağında, her köşe başında tarihten izler taşıyan Şanlıurfa Halfeti’de çekildi. Şanlıurfa’nın bütün renklerini içinde barındıran film, beyazperde de sinemaseverlere buluşuyor. Zengin oyuncu kadrosuyla dikkat çeken “hükümet Bey” filminde Erkan Bektaş, Arzu Yanardağ, Ayhan Taş, Metin […]
EVRENSEL BİLİM KURGU VE FANTASTİK FİLM FESTİVALİ ULUSLARARASI CGI ÖDÜLÜ YARIŞMASI’NIN JÜRİSİ BELLİ OLDU 30 Eylül- 4 Ekim tarihleri arasında 3.kez İstanbul’da gerçekleşecek olan Evrensel Bilim Kurgu ve Fantastik Film Festivali’nin “Uluslararası CGI Ödülü Yarışması”nın jürisi açıklandı. Filiz Dağ’ın başkanlığını üstlendiği Uluslararası Bilim ve Sanat Yaratıcıları Derneği tarafından organize edilen ve T.C. Kültür ve Turizm […]
İstanbul Deniz Otobüsleri (İDO), Türkiye Orman İşletmeleri işbirliği ile yanan ormanlarımızı yeniden yeşertmek için harekete geçti… İstanbul Deniz Otobüsleri (IDO), Ege Bölgesi’nde yanan ormanları yeniden yeşillendirmek için örnek bir sosyal sorumluluk projesine imza atıyor. Çevreye duyarlılığını her fırsatta gösteren IDO, Türkiye Orman İşletmeleri İzmir Ağaçlandırma Bölge Müdürlüğü ile iş birliği yaparak, İzmir’in Karşıyaka Yamanlar ormanlık […]