Özel Haber: Adem Giden
Ne güzel ki sanat, sağlık, eğitim konuşuluyor, parmakla gösteriliyor Kadıköy’de… Ancak, daha önce defalarca vurguladığımız üzere turizm ve tarih adına yeterli bir çaba, saha çalışması, algı ve farkındalık projeleri ne genel – yerel yönetimler, ne sivil toplum kuruluşları, ne de turizm ile ilgili platformlar tarafından görülemiyor. Turizm dokusunun bir türlü hissettirilmediği Kadıköy’de yaklaşık 400 yıllık tarihi çeşmelere yapılanlar ise adeta bir kıyım! Peki; Arkeoloji tarihini değiştirecek kadar insanlığın önemli dönüm noktası, Milattan Önce binlerce yıllık Fikirtepe Höyüğü’nün oy kaygısına onyıllar önce gecekondulaştırılıp, günümüzde de kentsel dönüşüm gerekçeleriyle şantiyeye dönüşmesine ne demeli?
Kadıköy’ün en merkezi noktalarından birinde 397 yaşındaki Osmanağa Çeşmesi reklam panosuna dönüştürülmüş, delici aletlerle zarar verilmiş, üzerine sprey boyalar sıkılmış, grafiti uygulanmış, esnaf da şemsiyesi ile kapatmış. Diğer bir çeşmemiz de Halitağa, Kadıköy Belediyesi’nin defalarca restore ettirmesine rağmen umursamaz magandalar aklınca buraya da imzasını atmış. Bunun gibi Kadıköy’de birçok tarihi çeşme, suları da akmayan…
İNSAN OLAN BUNU YAPMAZ, YA DA TARİHE SAYGISI OLABİLEN!
Elbette turizm algısının oluşturulması, “bu manzaralar sona erecek” anlamını taşımıyor. Sorunun en büyük ve etkili çözüm kaynağı, eğitimden geçiyor. Beraberinde toplumu yönetenlerin yetersiz, sorunları özünden kalıcı olarak çözen yöntemler dışında ilgisiz ve yetersiz kalmaları nedeniyle magandaların verdiği zararlar daha da artıyor.
KADIKÖY’DE TURİZM SADECE KÖZDE KAHVE, YEME-İÇME OLMAMALI!
İstanbul’u yılda yaklaşık 8 milyon turist ziyaret ediyor. Bu ziyaretçilerin tamamına yakını mutlaka Tarihi Yarımadayı (Fatih) geziyor. Kadıköy elbet, mevcut eserleri ile birlikte bir Tarihi Yarımada değil ancak, kökü Milattan Önce 7. Yüzyıllara dayanan Khalkedon, ardından gelen dönemlerde Milattan Sonra yapılan ibadethaneler, köşkler, nostalji sokakları, tarihi çeşmeleri, tarihi çarşısı, odak noktaları ile apayrı bir destinasyon özelliği taşıyor. Sokaklarında ne bir turizm yönlendirme tabelaları, ne de herhangi bir turizm algısı oluşturan bir çalışmanın görülemediği, müzesi bile olmayan Kadıköy, ulaşım olanaklarına rağmen yüzbinleri, hatta milyonları kaybediyor. Sadece tek akbil ile Marmaray aracılığı ile soluğu Yeldeğirmeni’nde alabilecek turistler, ardından Rıhtım, Tarihi Çarşı, kiliseler ve camiler, Boğa, bonibonlu Bahariye Caddesi, Moda köşkleri ve bahçeleri, Moda İskelesi, sahil boyu, “Fenerbahçe Stadyumu”, Kuşdili Çayırı, Fikirtepe ve sayılabilecek birçok değer ile birlikte Bostancı’ya kadar sürecek turlarda ağırlanabilirler. Ancak burada acı bir gerçek var ki, Kadıköy’ün tarihi değerlerinin birçoğu ilçe dışında, Boğa Heykeli’nin olduğu Altıyol’da… Yılında çıkarılan lahitler gibi. Kuşdili Çayırı’nda ve Moda Yarımadası’nda ki birçok kalıntılar!
BİLİYOR MUYDUNUZ? AVRUPA’YA MEDENİYET VE İNSANLIK, KADIKÖY FİKİRTEPE’DEN GİTTİ!
Avrupa’ya medeniyet ve insanlık Fikirtepe’den gitti, biz şantiye yaptık! Kadıköy’de tarih, bilinenden çok eskiye dayanıyor. Birçok arkeolojik veriye göre Milattan Önce 7. yüzyıllardaki Khalkedon değil, Milattan Önce yaklaşık 5.000’li yıllarda bugünkü Fikirtepe’de yaşayan insanlık, zamanla Avrupa’ya göç ederek insanlığın yayılmasını sağladı. Aynı zamanda Anadolu Yakası’nda ilk yerleşim yeri olma özelliği taşıyan Fikirtepe’de Neolotik Çağ insanlarının kullandıkları araçlar, materyaller, kaşık vb ile birlikte iskeletler, kazı çalışmalarının ardından farklı yerlere taşınarak Kadıköy’den uzaklaştı. Bir tarih müzesi bile olmayan Kadıköy, çok eserini Tarihi Yarımada da turistlere sunuyor. İçinde bulunduğumuz dönemde kalıntıların bulunduğu Fikirtepe’de adeta yeller esiyor. Önce oy kaygısına gecekondulara izin verildi, ardından da günümüzün inşaatları yükselmeye başladı. Avrupa’ya medeniyetin gittiği yer olma özelliği taşıyan Fikirtepe Höyüğü, geri dönüşü olmamak üzere artık bambaşka bir dünyaya dönüştü, niteliğini kaybetti. En azından bir müze ile Kadıköy değerlerinin tek çatı altında toplanması ya da benzeri bir çalışmanın yapılabilmesi mümkünken Kadıköy, yıllar içinde çok şey yitirdi!
TOPLU TAŞIMALAR BİLE KADIKÖY İÇİN “TARİHİ” DEMİYOR…
Fotoğraf karemiz, Kadıköy Rıhtım’dan… Metro çıkışı “Kadıköy Çarşı” olarak ifade ediliyor. Peki “Kadıköy Tarihi Çarşı”, beraberinde İngilizcesi ile birlikte Kadıköy Historic Bazaar ve birkaç dilde de, en azından sadece İngilizce olarak neden yazılmıyor? İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin toplu taşımalarda Kadıköy algısı oluşturması gerekiyor.
Ulaşım araçları ve sayısız noktada bir turizm algısı yok ise, Kadıköy’ün yerel yöneticileri ne yapıyor? Sorguluyor, kaygılanıyor, gerekli mekanizmaları harekete geçiriyorlar mı? Turizm Çalıştayları, büyük turizm toplantıları, turizmciler ile buluşmalar gibi sonuca giden, en azından atmosferi oluşturan etkinlikler neden görülmüyor? Aktif bir turizm komisyonu neden yok? İBB’!nin eksikleri varsa, gözlemleyip ve tespit edip neden Kadıköy adına çağrıda bulunulmuyor? Bu ve benzeri birçok soru, Kadıköy’de yanıt bekliyor?
YAPAY ODAK NOKTALARI DA HAYATA GEÇİRİLMELİ!
Sadece tarih değil, yapay odak çekim noktaları ile birlikte çağımız turizmine de göz kırpılabilir, örneğin rıhtımda bir balonun sembol olması! O balonun her gün defalarca göğe yükselip inmesi güvenli, sağlıklı ve estetik olarak sağlansa ya da gondol gibi benzeri akla gelebilecek birçok eğlence noktası bile, gün içerisinde sayısız turisti İstanbul’a kazandırabilir. Ancak Kadıköy Rıhtım’ın, yıllardır içinde bulunduğu döner – ekmek büfeleri ile kapatılmış sahilinde bu gibi hayaller, sadece adında olduğu gibi “hayal” olarak kalıyor.
BELEDİYE MECLİS ÜYELERİ ŞEHİR ŞEHİR GEZERKEN TURİZMİ GÜNDEMDE TUTMALI!
Birçok konuda olduğu gibi turizmde de farkındalık yaratabilecek en önemli etkenlerden biri, Kadıköy Belediyesi Meclis’i! Başkan Nuhoğlu tarafından oluşturulan gündem maddelerinde turizm temasının kalıcı olarak yarar getirmesi için ilgili hususların eklenmesi, turizm faaliyetlerinin aktif olarak hayata geçirilmesinin gerekliliği hissediliyor. Çoğu kez iki – üç madde ile kapanan son oturumlarda en azından turizm gibi önemli hususlara yönelik meclisin ortak akıl ile projeler üretip bu yönde çalışması, Kadıköy’e inanılmaz getirileri sağlayabilir. Bu süreçte farkındalık sağlanması bile, büyük bir kazanım olarak Kadıköy’ün artı hanesine yazılacak olması yönüyle önem taşıyor. Kadıköy Belediye Meclis Üyeleri, Türkiye genelinde mevkidaşları gibi şehirden şehre, yurtdışına çeşitli gezi, toplantı ve organizasyonlara katılım gösteriyor. Bir dönem yurtdışı çıkışları OHAL nedeniyle yasaklansa da, genel olarak çeşitli temaslar için yolculukları sürüyor. Bu süreçte arının polenleri taşıdığı gibi belediye meclis üyelerinin bulundukları şehirlerde Kadıköy’e faydalı olabilecek turizmsel
İlgili Haberler
İnsan hakları, insan olmanın temelidir. Hakları gasp edilen, adaletsizlikle karşı karşıya bırakılan bireyler, insan onuruna yakışır bir yaşamdan mahrum kalır. Bu nedenle “İnsan Hakları ile İnsandır” diyoruz. Herkesin eşit, onurlu ve güvenli bir yaşam sürdürmesi ancak haklarının korunmasıyla mümkündür. Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilen İnsan Hakları Evrensel Beyannamesi, bireylerin doğuştan gelen haklarını güvence altına alır. […]
Kadıköy Belediyesi ortak çalışma alanlarına bir yenisini daha ekledi. İDEA Kadıköy’den sonra İDEA Acıbadem, Kadıköylülerin hizmetine açıldı. Kadıköy Belediye Başkanı Mesut Kösedağı, “Bu alanda, sadece bireysel değil, aynı zamanda kolektif bir çalışma ruhunu da teşvik edeceğiz.” dedi. Kadıköy Belediyesi, serbest çalışan veya ofisi olmayanların ve öğrencilerin mekan arayışına çözüm bularak ortak çalışma alanı olarak hayata […]
Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı “BAK-Kadıköy”, “ağır seviye arama kurtarma” akreditasyonunu alarak, olası bir afete AFAD ile birlikte müdahale etme yetkisi alan ilk ve tek kamu kurumu oldu Kadıköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takımı (BAK Kadıköy), Türkiye Afet Müdahale Planı çerçevesinde İçişleri Bakanlığı Afet ve Acil Durum Başkanlığı’nın (AFAD) belirlediği “Afetlere İlişkin Akreditasyon Standartları […]
AKOM, İstanbul başta olmak üzere Marmara Bölgesi genelinde Orta Akdeniz üzerinden gelen alçak basınç sisteminin etkili olmasının beklendiğini duyurdu. Pazartesi sabah 10.00’dan itibaren Avrupa yakası geneli ile Anadolu yakasında boğaz çevresi ağırlıklı olarak il genelinde sağanak yağış bekleniyor. İBB Afet İşleri Dairesi Başkanlığı AKOM, İstanbul genelinde yarın sabah itibarıyla etkili olacak yer yer gök gürültülü sağanak […]