MENÜ ☰
Volimax
Esentepe Avrupa Konutları
Kadıköy Gazetesi » Basında Kadıköy, Manşet » Lunapark oyuncağı değil, tarihi Boğa!

Lunapark oyuncağı değil, tarihi Boğa!



Haber: Adem Giden

Büyüğüyle küçüğüyle, vatandaşıyla yöneticisiyle tarihe ve sanata değer verilen değer, bir anlamda o ülkenin gelişmişlik seviyesinin de açık göstergesi… Kadıköy Gazetesi olarak görüntülediğimiz bu anlar ise ne yazık ki, kara kara düşünmemiz için oldukça yeterli!

“Ben Kadıköy’deyim” diyenler için adeta bir yer bildirimi, fotoğrafların eşsiz objesi, yılların kızgın hatırası ikinci asrını karşılamaya hazırlanırken tarihi eser, son yıllarda magandalar tarafından karşı karşıya kaldığı uygunsuz yaklaşımlar nedeniyle zor süreçten geçiyor.

ÜZERİNE ÇIKIP NEDEN POZ VERİLİR Kİ?

Yıl 1864, Fransa’da Parisli Heykeltraş İzidor Bonhovr uzun uğraşlar sonucu titizlikle Boğa Heykeli’ni inşa ediyor. Boğa Almanlara esir düşüyor, Osmanlı Devleti’ne hediye ediliyor ve ardından bahçe bahçe gezdirilerek bugün var olduğu Altıyol’a bırakılıyor. Uzun ve yorucu yolculuğun sonunda sanat eserinin maruz kaldığı yaklaşım ise ayaklar altında çiğnenmek! Kim bilir, ayaklarından yere vidalı olmasaydı, nasıl da karşılık verirdi? Bir tarihi eserin üzerine çıkıp neden poz verilir ki? Dünyanın neresinde şehrin göbeğinde bir tarihi eser, böyle bir mantıkla yok edilmeye esir bırakılabilir ki?

KÜLTÜR EROZYONU VE İLGİSİZLİK HAT SAFHADA!

Gün içerisinde onbinlerce, hatta yüzbinlerce kişinin geçiş noktası Altıyol’un göbeğine hiçbir güvenlik önlemi alınmadan çıplak halde monte edilmesi, hatalar zincirinin ilk halkası. Altın boynuzlarının tornavida ve anahtarlıklarla delinmesi, özellikle futbol karşılaşmaları sonrasında sprey boyalar sıkılması ve üzerine propaganda mesajlarının kazınması nedeniyle son yıllarda Boğa Heykeli orijinalliğini yitirdi. Üzerine çıkılıp bazen kahkaha, bazen de pişkinlikle karışık gurur ifadeleri ise gün içinde defalarca tekrarlanmaya devam ediyor. Heykelin bulunduğu aynı noktada bir platform üzerine oturtularak yine halka açık olarak korunurluluğunun sağlanması Kadıköylülerin önerileri arasında yer alırken yerel yöneticilerin bu yöndeki yetersizliği de dikkat çekiyor. Sayısız köşede “çimenlere basmayın” uyarısının bulunduğu bir dönemde Kadıköy’ün göbeğinde yaşanan dram, kalıcı çözüm bekliyor.

BOĞA HEYKELİ HAKKINDA KISACA…

1864 yılında Paris’te Heykeltraş İzidor Bonhovr tarafından tasarlanıp sanata kazandırıldı. Almanlar Fransızların elinden aldı, 1900’lü yılların başında Osmanlı Devleti’ne hediye etti. Ardından İstanbul’da macera dolu bir yolculuğa çıkan Boğa Heykeli Yıldız Sarayı’ndan Lütfü Kırdar Spor Salonu’nun önüne, o yıllarda belediye binası olarak kullanılan Kadıköy Şehremaneti bahçesinden bugünkü Altıyol’a kadar çeşitli birçok noktada sökülüp yeniden monte edildi. Boğa Heykeli Altıyol ile öyle bir özdeşleşti ki herkes onu çok sevdi, milyonlarca fotoğraf karesinin parçası ve anıların sembolü oldu. 152 yaşındaki Boğa Heykeli, titiz işçiliği ve yolculuk serüveniyle de ünlü!

📆 17 Ocak 2018 Çarşamba 15:00   ·   💬 0 yorum   ·  
ABS Kör Kalıp

KADIKÖY'DE HAVA

İSTANBUL

BLOG

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR

Kadıköy Gazetesi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.