Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Dersanelerle İlgili Görüşlerimiz

Yayınlanma:
ABONE OL
Dersanelerle İlgili Görüşlerimiz

 

 

Milli Eğitim Bakanlığı Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğünce sendikamıza gönderilen 31.12.2013 tarih ve 4072187 sayılı yazı ile istenen 5580 sayılı Özel Öğretim Kurumları Kanununa göre faaliyet gösteren özel dershanelerin özel öğretim kurumlarına dönüştürülme çalışmaları ile ilgili sendikamızın görüşlerini içeren rapor hazırlanarak MEB’e gönderilmiştir. MEB’e sunduğumuz rapor aynen şöyledir:

 

Kamuoyunu bir süredir meşgul eden dershanelerin kapatılması tartışmaları, ne yazık ki, hem öğrencilerimizin hem de bu dershanelerde görev yapan öğretmenlerimizin heba edilmesi ile sonuçlanacak gibi gözükmektedir. Eğitim dışı amaç ve sebeplerle dershaneleri kapatmak hem ahlaki, hem de vicdani değildir. Dershanelerin kapatılması konusu Türkiye’nin eğitim gerçekleri çerçevesinde tartışılması gerekirken, maalesef siyasi tartışmalarla gündeme getirilmektedir. Siyasi saiklerle ve siyasi hesaplaşmalarla eğitimin meseleleri tartışılmamalıdır.

 

Dershanelerin ve etüt merkezlerinin kapatılması, kapatılan dershanelerin özel okula dönüşmesi ya da iki yıl içinde açık lise olması; okul olan dershaneye çek ya da kupon modeli gibi öneriler üzerinde dikkatlice düşünülmesi gereken konulardır. Nitekim dershanelerin kapatılmasına rağmen, okullardaki ve halk eğitimdeki kursların devam etmesi çocuklarımızın takviyeye ihtiyaç duyacağının da açık bir göstergesidir. Türk Eğitim Sen olarak sürekli ifade ettiğimiz gibi, sınav ve elemeye dayalı bir sistem olduğu sürece yarış da olacak; dolayısıyla öğrenciler takviye yöntemlere de ihtiyaç duyacaktır. Dershanelere olan ihtiyacın ortadan kaldırılması düşünülmeden, dershanelerin kapatılması, merdiven altı dershanecilik faaliyetlerine de zemin hazırlayacaktır.

 

Dershane tartışmalarının tamamen siyasi ve konjonktürel olduğu işbaşındaki siyasi iktidarın döneminde dershane sayısı 2 binden 4 bine çıkmış olmasından da açıkça anlaşılmaktadır. Bugünkü koşullarda dershanelerin kapatılmasının akıl, mantık, izan dışı olduğu görülmektedir. Yasal olarak faaliyet gösteren 4 bin dershanenin dışında, 2 bin de illegal faaliyet gösteren dershanenin varlığı da tüm kamuoyunun malumudur. Dershanelerin kapatılması sağlıklı işleyen bir yapının, tamamen illegal bir yapıya dönüşmesine yol açacaktır. Böyle bir durumda tamamen denetimsiz, ne yaptığı belli olmayan dershanecilik faaliyetleri ile karşı karşıya kalacağımız açıktır.

 

Dershanelerin özel eğitim kurumuna dönüştürülmesinin planlandığı bilinmektedir. Türk Eğitim Sen olarak öncelikle bu tercihin dershane sahiplerine bırakılması gerektiğine inanıyoruz. Yani isteyen dershane sahibi dershanesini özel okula dönüştürmeli, istemeyenler ise dershane olarak kalmaya devam etmelidir. Bu konuda bir zorlama olmamalıdır. Aksi tutum anayasal bir hak olan teşebbüs hürriyetine de aykırı bir tutum olacaktır.

 

Türkiye’de özel okulun bir ihtiyaç olup olmadığı ayrıca tartışılması gereken bir husustur. Çünkü ülkemizdeki mevcut özel okulların doluluk oranı yüzde 40 civarındadır. Özel okul ihtiyacı bulunsa mevcut okulların yüzde 100 kapasite ile çalışması gerekirdi. Öte yandan halkımızın ekonomik durumu göz önüne alındığında, bir miktar devlet katkısı sağlansa bile özel okul masrafının karşılanamayacağı ortadadır. Türkiye’de özel okulların fiyatı 10 bin TL’den başladığı düşünüldüğünde, kamuoyuna yansıyan bilgilere göre 1500 TL devlet katkısı olsa bile geriye kalan 8500 TL’nin asgari ücretli, dar gelirli, memur, işçi gibi kesimler tarafından ödenebilmesi mümkün değildir.

 

Dershanelerin önemli bir istihdam kapısı olduğu, dershanelerde görev yapan öğretmenlerin ve diğer çalışanların, dershanelerin kapatılması ile işsizler ordusuna dâhil olacakları da bir vakıadır. Kamuoyunda kapatılan dershane öğretmenlerinin sınavsız olarak MEB’de istihdam edileceği ile ilgili söylentiler dolaşmaktadır. Bir yanda yüz binlerce öğretmen atama beklerken böyle bir uygulama kabul edilemez. Bunun düşünülmesi bile atama bekleyen öğretmenlerimize haksızlıktır. Dershane öğretmenlerinin MEB’e entegrasyonu atama bekleyen öğretmenlerle birlikte girecekleri KPSS sınavı ile olmalı, bunun dışında bir alternatif düşünülmemelidir. Dolayısıyla dershanelerin kapatılmasının yeni işsizler ordusu yaratacağı hesap edilmelidir.

 

 

Sonuç olarak;

 

 

  1. Dershaneler kanunlarla kurulmuştur. Anayasamız da buna destek vermektedir. Anayasa’da mülkiyet hakkı vardır. Dershanelerin kurulması da mülkiyet hakkı olarak değerlendirilmelidir. Alınan tek taraflı karar, mülkiyet ve ticari teşebbüs hakkı gibi demokratik kazanımlara zarar verecektir.

  2. Dershaneleri ihtiyaç olmaktan çıkarmak için eğitim sistemi içerisinde köklü tedbirler almak gerekmektedir. Dershaneleri ihtiyaç olmaktan çıkarmadan yapılacak kapatmalar, gerçek anlamda dershaneleri kapatmayacak, kayıt dışı ve korsan hale getirecektir. Hâlbuki yarış ortadan kalkarsa dershaneler de kendiliğinden kapanacaktır.

  3. Dershanelerin, şu anda yapılmak istendiği gibi siyasi saiklerle kapatılması durumunda, hem iç hukukumuzda, hem de AİHM’de ciddi davalarla muhatap olunacağı bilinmelidir. T.C Devletinin kör dövüşü ve yanlış kararlar nedeniyle dershane sahiplerine milyarlarca TL ödemek zorunda kalabileceği de hesaba katılmalıdır.

  4. Dershanelerin özel eğitim kurumuna dönüştürülmesi konusunda tercih dershane sahiplerine bırakılmalıdır. Yani isteyen dershane sahibi dershanesini özel okula dönüştürmeli, istemeyenler ise dershane olarak faaliyet göstermeye devam etmelidir. Bu konuda bir zorlama yapılmamalıdır.

  5. Dershane öğretmenlerinin MEB’e entegrasyonu konusunda atama bekleyen öğretmenlerimize haksızlık anlamına gelecek uygulamalardan uzak durulmalı, bu öğretmenler atama bekleyen öğretmenlerle birlikte KPSS sınavına girmeli ve başarılı olanların ataması yapılmalıdır.

 

 

Kamuoyuna saygı ile duyurulur.

 

 

 

 

Yrd. Doç. Dr. M. Hanefi Bostan

 

Türkiye Kamu Sen ve Türk Eğitim Sen

 

İstanbul İl Başkanı

 

author avatar
M. Hanifi Bostan

İlgili Haberler

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]

Genel
06 Nisan 2024
08 – 14 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 08 Nisan Güneş Tutulmasına Dikkat!

Haftanın en önemli olayı 08 Nisan Güneş Tutulmasıdır. Çünkü 08 Nisandaki Güneş Tutulması -1 katsayılı olup Koç, Yengeç, Terazi ve Oğlak burçlarını olumsuz etkileyebilir. Natal Marsı İkizler, Aslan, Yay, Kova olanlar ise çeşitli fırsatlar elde edebilirler. Koç burcu NATO, Yengeç burcu Irak, Terazi burcu Suriye gibi ülkeler Güneş tutulmasından son derece olumsuz etkiler alabilir. Bu […]