Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:
Anasayfa Genel Flaş

Polonezköy’de yeşil her derde deva!

Yayınlanma:
ABONE OL

Pazar günleri genelde İstanbul’un güzelliklerinden nasiplenmeye çalışıyorum. Bu pazarda güzel bir yere gidelim dedik, Polenezköy’ü seçtik.

Ben uzun zamandır gitmek istiyordum.

Gitmek istediğim kadar varmış. Yeşil insanı dinlendiriyor deniliyor ya ne kadar doğru. Çok yorgun olduğum bu günlerde gerçekten ilaç gibi geldi. Vitamin hapı almaya gerek yok, yeşil, her derde deva gibi…

 

Polenezköy hakkında bilgi sabihiydim ama kulaktan dolma bilgiler yerine sizlere resmi anlatımını aktarmak istiyorum ilk önce:

 

İstanbul’un Beykoz ilçesinde yer alan, eski adı Adampol olan, ünlü bir Polak köyü… Karadeniz sahilinden 20 km; İstanbul‘un Boğaziçi kıyılarından ise 15 km uzaklıkta…(alıntı)

 

Sabah erken çıktık, kahvaltıyı orada yapmayı planlamıştık. Yolda bizi şaşırtan yoğun trafik oldu. İstanbul’luların, Polenezköy’e bu kadar ilgi gösterdiklerini bilmiyordum. Bir hayli kalabalık olan yollardan sonra kahvaltı yapacağımız yerlerde boş masa bulmakta zor oldu. Sonunda bulduk. Güzel bir kahvaltıdan sonra, sıra gezmeye geldi.

Bir çok otel, pansiyon, restoran ve kahvehaneler vardı…

Birde anı evi vardı ki, orada da tarihi hakkında bilgi aldık.

Bunuda sizlere resmi bir alıntı ile aktarmak istiyorum.
Köyün adı kurucusunun adı olan Adam’dan dolayı Adamköy (Lehçe: Adampol) olarak türetilmiş.Polonezköy 1830 Polonya Ayaklanması sırasında hükümet başkanı, daha sonra da Polonyalı sürgünlerin siyasî lideri olan Prens Adam Czartoryski tarafından 1842 yılında kurulmuş.

Köyün bulunduğu arazi, 1830’lu yıllarda Saint Benoit Fransız Lisesi‘ni yönetmekte olan Lazarist rahipler tarafından çiftlik olarak düzenlenmiş…

O zamanlar Polonyalıların siyasi göçünün merkezi Paris’miş.

Prens Adam Czartoryski’nin amacı ise, ikinci bir siyasi merkezini Osmanlı Devleti sınırları içinde kurmakmış.

Bu amaçla Michal Czajkowski’yi temsilcisi sıfatıyla Osmanlı Devleti’ne göndermiş.

İstanbul’a geldikten sonra 1850 yılında İslamiyet’i kabul ederek Mehmed Sadık Paşa adını alan Czajkowski, Osmanlı Devleti’nde faaliyet gösteren Lazaryen rahiplerden gelecekte Adampol’un kurulacağı ormanlık bir araziyi satın almış.

İlk başta ancak 12 kişinin oturduğu köye sonraki yıllarda en çok geliştiği dönemde 220 sakin yerleşmiş.

Yıllar geçtikçe Polonezkoy/Adampol gelişmiş.

Köyün nüfusu 1830 Polonya Ayaklanması ve 1853 Kırım Savaşına katılan askerlerin yanı sıra Sibirya sürgünü ve Çerkes esaretinden kaçan Polonyalılarla artmış.

İlk Polonezkoy sakinleri çiftçilik, hayvancılık ve ormancılıkla meşgulmüş.

Daha II. Dünya Savaşı öncesinden başlayarak ilk tatilciler Polonezköy’e gelmeye başlamış.

1938 yılında Polonezkoy sakinleri T.C. vatandaşlığına kabul edilmişler.

1968 yılında Polonezkoy sakinleri işledikleri topraklar üzerinde tapu hakkına sahip olmuşlar.

Öte yandan, Czartoryski ailesinin vârisleri ise Polonezköylüler lehine iyelik haklarından vazgeçmişler.

Ulaşım imkânları, coğrafî konumu ve güzel manzaraları sayesinde Polonezkoy bir tarım köyünden tatil köyüne dönüşmüş…

Polonezköy’de toprak köy sakinlerine ya da Polonezköy’e dinlenmeye gelen zengin ve meşhur şahıslara aitmiş.

Polonezköy’un gelişmesi ve köydeki ekonomik şartların düzelmesiyle birlikte 1980’li yıllarda yurt dışına göç eden gençler Polonezköy’e geri dönmeye ve köyde pansiyon, lokanta ve çayevi işletmeye başlamışlar.

Polonezköy’e gelen ünlüler arasında Macar piyanist Franz Liszt (1847),

Fransız yazar Gustave Flaubert (1850),

Çek yazar Karel Droz (1904),

T.C.’nin ilk Cumhurbaşkanı Kemal Atatürk (1937),

Sonradan Jan 23 adıyla Papa olan Nuncio Piskopos Angelo Roncalli

(bu ziyaret sırasında birkaç Adampollu çocuğa konfirmasyon sakramentini vermişti) ve T.C. Hükümeti temsilcileri ile birlikte Polonezköy’e gelen, Polonya’nın II. Dünya Savaşı sonrasındaki dışişleri bakanı Adam Rapacki (1961) de bulunuyormuş.

Dünyaca tanınan soprano Leyla Gencer de burada doğmuş…

Köyü 1985 yılında T.C. Cumhurbaşkanı Kenan Evren, 1994 yılında ise, Polonya Devlet Başkanı Lech Walesa ziyaret etmiş.

Bir sonraki Polonya Devlet Başkanı Aleksander Kwasniewski ise ilki 1996 ve ikinci 2000 yılında olmak üzere iki defa Polonezköy’ü ziyaret etmiş…

Son ziyareti esnasında Aleksander Kwasniewski, Zofia Rizi Anı Evi‘ni de gezmiş… Bu ziyaretten iki sene sonra Polonezköy’un kuruluşunun 160. yıldönümü törenle kutlanmış.

Günümüzde Polonezköy’de yaklaşık olarak 1.000 kişi yaşamaktaymış.

Bunlar arasında 40 kişi düzgün Lehçe konuşuyormuş.

Adampol-Polonezköy’de her yaz Polonezköy’ün Polonya ile olan bağlarını vurgulayan Polonezköy festivali düzenlenmekteymiş.

Polonezköylüler, bu festivale katılan folklor gruplarını kendi maddi olanaklarını kullanarak davet etmektelermiş.(alıntı)

 

Bizlere burası ile ilgili bilgileri, anı evinin sahibi olan bir bey anlattı. Mini bir müze haline getirilen yerde hatıra defterine de bir şeyler karaladıktan sonra, yeşilin tonlarının elele verdiği bu güzel yerlerde gezmeye davem ettik.

Türk ve Polanya’lı sanatçıların yaptıkları tahta heykeller önünde resimler çektirdik.

Yollarda açılmış küçük sergilerden alışveriş yaptık.

Daha fazla kalmak istiyorduk ama Riva’ya da gidecektik, bir başka zaman yine Polenezköy’e gelmek için sözleştik, bu güzel yere veda ettik…

 

Nazan Şara Şatana

author avatar
Nazan Şara Şatana
Ben gazeteciydim. Günaydın gazetesi, Ankara bürosunda Bekir Coşkun’un istihbarat şefi olarak görev yaptığı yıllarda; Meclis, Adliye, TRT ve magazin muhabiri olarak görev yaptım. Günaydın gazetesi haricinde, Merhaba, Haftanın Sesi gazetelerinde de yine muhabir olarak çalıştım. Gazetecilik yıllarım turizme geçerek sona erdi. Pamfilya Turizm acentesinden sonra, birçok beş yıldızlı tesislerde (Öger bünyesinde ve başka önemli tesislerde) üst düzey yöneticisi olarak görev yaptım. Halen Genel Müdür olarak görevimi sürdürmekteyim. Sekiz kitabım yayınlandı. Asar şamil Ve Rus terzi, Şarkın Modern Gelini Şehribahar, Zeus’un Aşkları, Otel I, Otel II, Hekim Ali Suavi Efendi, Havada Kekik Kokusu Vardı, Herkül 2006 da yayımlanan Asar Şamil Ve Rus Terzi, Havada Kekik Kokusu Vardı ve Şarkın Modern Gelini adlı kitaplarım T.B.M.M. Meclis Kütüphanesindeki yerini almıştır. Yeni yayınlanacak kitaplarım; Belkıs Akkale’nin hayatı roman tadında – Belkıs - Şimdi Yağmur Yağacak, Topkapı Şifresi, Taşlar, Mihrace, İstanbul – İstanbul. Ayrıca yayına hazır senaryolarm ve müzikallerim mevcuttur. Evlat TV filmim TGRT de yayınlandı. Birçok senaryom dizi olması için televizyon kanallarında beklemektedir. Bir senaryom ise dizi olarak yayınlanması için TRT1’de hazırlıklarda.

İlgili Haberler

Basında Kadıköy
26 Nisan 2024
İSTANBULLULAR, KADIKÖY’DE ATALIK TOHUMLARLA BULUŞUYOR

Kadıköy Belediyesi’nin atalık tohum üretimini korumak, desteklemek ve çoğaltmak amacıyla bu yıl 3.’sünü düzenlediği Kadıköy Tohum Takas Şenliği, 28 Nisan Pazar günü 12.00-17.00 saatleri arasında Selamiçeşme Özgürlük Parkı’nda gerçekleştirilecek. Ziyaretçilere atalık tohumların hediye edileceği şenlikte, 30’dan fazla üretici ve kooperatif de stant açacak. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de sağlıklı gıdaya erişimin önündeki en büyük tehditlerden […]

Büyükşehir
26 Nisan 2024
Galataport İstanbul’a Avrupa Birliği’nden Ödül!

Galataport İstanbul, inşaattan işletme dönemine uzanan çalışmalarında sergilediği çevre dostu yaklaşımla ödülleri arasına bir yenisini ekledi. Dünyadaki okyanus ve denizleri kurtarmayı hedefleyen BlueMissionMed Koordinasyon ve Destek Hareketi, Galataport İstanbul ekibinin faaliyetlerini “Çevreye Duyarlı Girişimci ve Kişilik” ödülüyle taçlandırdı.   İstanbul’un dünyaya denizden açılan kapısı Galataport İstanbul, geniş ödül yelpazesine bir yenisini daha ekledi. İnovatif projeleri […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB Başkanı İmamoğlu, 23 Nisan’da Koltuğunu Ali Selim Metli’ye Devretti

BAŞKANI METLİ’DEN İLK TALİMATLAR: OKULLARA ÖĞRENCİ DOLAPLARI YAPILSIN, HER OKULDA YEMEKHANE OLSUN İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nın 104’üncü yıldönümünde koltuğunu, ilkokul 3. sınıf öğrencisi Ali Selim Metli’ye devretti. Başkan Metli’nin ilk talimatları, “Bütün okullarda öğrenci dolapları yapılmasını istiyorum. Çünkü, çantalarımızı taşımakta zorlanıyoruz. Bir de okullarımızda yemekhaneler olmasını istiyoruz. Bize […]

Belediye
26 Nisan 2024
İBB, 23 Nisan kutlamasını Üsküdar Meydanı’nda yaptı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi (İBB), 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nı kentin farklı noktalarında gün boyu süren organizasyonlarla kutladı. Bu programların birçoğuna katılan ve 23 Nisan coşkusuna ortak olan İBB Başkanı Ekrem İmamoğlu, bayramın finalini Üsküdar Meydanı’nı dolduran İstanbullularla birlikte yaptı. Eşi Dr. Dilek Kaya İmamoğlu’yla birlikte el ele sahneye çıkan İmamoğlu’na, 15 farklı ülkeden […]