MENÜ ☰
Esentepe Avrupa Konutları
Kadıköy Gazetesi » Yazarlar » Süleyman Saim Tekcan Röportajım
Yıldırım Onur Erdiren
Yıldırım Onur Erdiren
Tüm yazıları için tıklayınız.

Süleyman Saim Tekcan Röportajım



Geçtiğimiz günler Sevgili Süleyman Saim Tekcan’nın atölyesini ziyaret ettim. Çok özel bir sohbet gerçekleştirdik.

1. Kendinizden biraz bahseder misiniz?

Yurtiçinde ve yurtdışında sayısız sergilere katıldı, ödüller almış çağdaş eğitimin hizmetinde olmaktan mutluluk duymuş bu çalışkan ve işine daima saygılı sanatçı bize yalnız sanatıyla değil, dışa dönük ama içte hep huzuru koruyan, karşılıklı anlayış ve sevgiye dayanan yaşamıyla da mesajlar verir. Dünya sanatçıları arasında yer almasını sağlayan işte bu sanatıyla özdeşleşmiştir.

2. Özgün baskı çalışmalarınız hangi yıllarda başladı?

Tekcan’ın özgün baskıdaki çalışmaları, 70’lerin başına rastlar. Gazi Eğitim Enstitüsü’nün birinci yılında, tesadüfen Trabzon’da Haluk Organ’la beraber, bir Fransızca kitaptan takip edilerek yapılan ilk serigrafi denemeleri ile başlayan ve ufak tebrik kartları ötesine geçmeyen baskı macerası, 1970-71 yılları arasında Almanya’da baskı üzerine yaptığı çalışmalarda ciddi bir boyut kazanır ve bu deneyim sanatına ve eğitimciliğine bundan sonra yeni bir yön verir.

3. Öğretim üyeliğine nasıl başladınız?

Tekcan, bugün Mimar Sinan Üniversitesi, Güzel Sanatlar Fakültesi olarak anılan, Güzel Sanatlar Akademisi Grafik Bölümü’nde serigrafi atölyesini kurarak öğretim üyeliğine başlar.

4. Müze projesi nasıl başladı?

2000’li yıllara gelindiğinde artık atölyenin olanakları ve galerinin sergileme mekanları, kurumsal bir yapıya doğru hızla yol alan sanat evinin geleceğe dönük vizyonuna dar gelmeye başlar. Bunun farkına varan Tekcan bu andan itibaren uzun süredir kafasında kurguladığı Müze projesini hayata geçirir ve çalışmara başlar.

5. 50. Sanat yılınız nasıl devam ediyor?

2011 yılı 50. Sanat yılı’nın heyecanı ve coşkusu ile hızlı biçimde gelir ve yoğun tempolu devam eder. İlk sergi Çırağan Saray’ında yapılır. Ardından Ankara’da Arete Sanat Galerisi’nde, özel hazırlanan bir yayın ile beraber, 50. Yıla özel üretilen bir dizi eser ile görkemli bir sergi gerçekleşir. 50. Yıl ile beraber, Süleyman Saim Tekcan’ın sanatının ustalık dönemi de farklı bir tepe noktaya ulaşmıştır artık. Sanat izliyicileri ve sanat dünyasının düşünce insanları büyük beğeni ve keyifle usta ile alışverişe girerler.

6. Kişisel sergilerinizden örnekler verebilir misiniz?

Ankara; 2009 Kızıltoprak Sanat Galerisi, İstanbul; 2010 Galeri Altan, Adana; 2011 50. Yıl Sergisi, Çırağan Sarayı, İstanbul; 2011 50. Yıl Sergisi.

7. Kurduğunuz atölyeler hangileridir?

İstanbul Atatürk Eğitim Fakültesi Gravür, Litografi, Serigrafi Atölyelerini, İstanbul Teknik Üniversitesi Gravür, Serigrafi Atölyeleri, İstanbul Devlet Güzel Sanatlar Akademisi Gravür, Serigrafi Atölyeleri ile Çamlıca Sanat Evi ve IMOG, İstanbul Grafik Sanatlar Müzesi Artess Özgün Baskı Atölyesi Gravür, Serigrafi, Litografi, Işık Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Özgün Baskı Atölyeleri’ni kurdu.

Soru ve Görüşleriniz için bana ulaşabileceğiniz adresler; https://twitter.com/#!/OnUrErdiReN

http://onurerdiren.blogspot.com/

📆 22 Şubat 2012 Çarşamba 15:45   ·   💬 0 yorum   ·  
ABS Kör Kalıp

KADIKÖY'DE HAVA

İSTANBUL

BLOG

YAZARLAR

RÖPORTAJLAR

BAĞLANTILAR

Kadıköy Gazetesi
Gizliliğe genel bakış

Bu web sitesi, size mümkün olan en iyi kullanıcı deneyimini sunabilmek için çerezleri kullanır. Çerez bilgileri tarayıcınızda saklanır ve web sitemize döndüğünüzde sizi tanımak ve ekibimizin web sitesinin hangi bölümlerini en ilginç ve yararlı bulduğunuzu anlamasına yardımcı olmak gibi işlevleri yerine getirir.