Slot Siteleri

SOSYAL MEDYA HESAPLARIMIZ

MOBİL UYGULAMALARIMIZ

Kadıköy Gazetesi

Paylaş
veya
aşağıdaki bağlantıyı paylaşın:

Sanat Sandığımız Kadar Uzakta mı?

Yayınlanma:
ABONE OL
Sanat  Sandığımız Kadar Uzakta mı?

Sanat evrenseldir. Evrensel bir dil olan sanat yoluyla insanlar çevrelerinde olup bitenleri algılarlar. Galeri gezer, kitap okur, müzik dinler, müzelere giderler.

     Sanat nedir? Nasıl olmalıdır? Sanatçı, Sanat Eseri neye denir? Sanat gerekli midir? Gibi sanatla ilgili soruları kendi kendimize sorduğumuzda nasıl cevaplar veririz? Verdiğimiz cevaplar ne derece doğrudur? Öyleyse her şeyden önce sanatı anlayabilme ve doğru algılayabilmemiz için nasıl bir eğitim almalıyız diye sormamız gerekmez mi? Sanatın ne olduğunu bilmek, doğru kavrayabilmek bir eğitim işidir. Eğitimde okullarda alınır, okullarda çağdaş sanat eğitimi nasıl olmalıdır?

     Okulda resim, müzik ve drama gibi dersler kapsamlı bir bütün içinde veriliyor mu? Sanat eğitim disiplinler arası yaklaşımla ele alınıyor mu? Bütün sanatlar araç olarak kullanıyor mu?

İLGİLİ HABER YAŞAM VE ÖLÜM

     Eğitim küçük yaşlarda başlamalı ve çocuk her şeyde olduğu gibi sanatı da yaparak, yaşayarak öğrenmelidir. Önce bir olayı ya da durumu tasarlayabilmeli. Göz önündeki durumları, öğeleri veya olayları farklı yorumlayabilmeli ya da yaratabilmeli, tasarımlarını yazıya dökebilmeli, yazıları sözle ve figürlerle ifade ederken de dramayı tanıyabilmeli. Hareketle somutlaştırılan durumu resim, heykel ve mimari tasarımlarla görselleştirebilmelidir.

     Çocukların sanat eğitiminde eğitim alanı olarak sadece okullardaki derslikler değil, müzeler, parklar, bahçeler, tarihi yerler eğitim alanı kullanabilmelidir. Çocuk eğlenirken sanatın, estetiğin, kültürel değerlerin farkına varabilir. Farklı kültürleri çok yönlü bir yaklaşıma tanıyabilir ve sanatı yaşayarak daha iyi anlayabilir. Okullarda çocukları müzelere götürüyorlar. 15 dakikada dolaştırıp müzedeki tarihi eserleri ve kültürleri tanıtmış oluyorlar. Bu kadar kısa süre içinde ne kazandırmış olabilirler ki! Yine de hiç yoktan iyidir diyoruz. Oysa bunun için müzelere ve kültürel varlıklara yaşayan kurum niteliğini kazandırmamız gerekmez mi? Sergilenen eserleri, müze ortamını, müze çevresini, müze ile insanlar arasındaki ilişkiyi aktif olarak öğrenen kişi, geçmişe şimdiki zaman arasında bağ kurarak insanın değişen dünyaya nasıl uyum sağladığını daha iyi fark etmez mi? Nesnelerle yaşamlar arasında bağ kurarak siyasi, kültürel, ekonomik ve ekolojik ilişkileri anlayamaz mı? Bunları anlayan insanda sanat nedir? Nasıl olmalıdır? Sanat gereklimidir? Sorularına eminim doğru cevaplar veremez mi?

     Çoğu zaman müzeleri gezip görenler, kütüphanelere benzetirler, kültürün arşivlendiği, saygı uyandıran bilgilerin aktarıldığı yerler olarak görülürler. Resim galerilerini gezenlerin çoğunluğunu ise üniversite mezunları oluşturur. Bunların bir kısmı profesyonel, ressamların bir kısmı da güzel sanatlar öğrencileridir. Eserlerin alıcısı yani tüketicisi yoktur. Oysaki ülkemizin bütün insanları sanatla tanışmalı, sanatı anlamalı ve sanatı tüketmelidir.

     Hepimiz geçmişimizi anlayabilmeliyiz ki kendi kültürümüzü ve farklı kültürleri daha iyi tanıyabilelim, değer verelim ve yaşamımızın her alanında sanatın hiçte uzakta olmadığını sanatla iç içe olduğumuzu fark edelim.

Yıldırım Onur Erdiren

author avatar
Yıldırım Onur Erdiren
YILDIRIM ONUR ERDİREN Özgeçmişi; 1985 yılında İstanbul'da doğan Yıldırım Onur Erdiren, 2003 yılında Habire Yahşi Lisesi, 2008 yılında Yeditepe Üniversitesi Güzel Santlar Fakültesi Grafik Tasarımı bölümünden mezun oldu. 2009 yılında başladığı Yüksek Lisans öğrenimine Yeditepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Plastik Sanatlar bölümünü başarıyla bitir. 2010 yılında başladığı Doktora programına Yeditepe Üniversitesi Sanat Felsefesi bölümünde devam etmektedir. 2005 ve 2006 yılları arasında Ekol Reklam Ajansında tasarımcı olarak çalıştı. 2007 yılında Modacı Cemil İpekçi'nin ötölyesinde çalıştı. ŞileGündem Gazetesi ve YeniMaltepe Gazetesinde sanatla ilgili yazılar yazdı. Caddebostan Kültür Merkezi'nde karma sergi ve Yeditepe Üniversitesi sergi salonunda kişisel sergisini açtı. Genç Sanatçı katılmaya devam ettiği sanatsal etkinliklerle çalışmalarına devam etmektedir.

İlgili Haberler

Yazarlar
23 Nisan 2024
22 – 28 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 23 Nisan Ayın En Tehlikeli Günü! Dikkat!

23 Nisan Türkiye açısından Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı ama 2024’deki 23 Nisan Dünya açısından Büyük ve Yıkıcı Olaylara gebe olabilir. 23 Nisan haftanın ve ayın en olumsuz ve düşük katsayılı günü olup bugünde Güneş (-3), Ay (-4), Merkür (-2), Venüs (-3), Plüto (-2) son derece düşük katsayıda olacaktır. Hafta boyu ve bilhassa 23 Nisanda […]

EĞİTİMDE ÇÖZÜM!
Yazarlar
16 Nisan 2024
EĞİTİMDE ÇÖZÜM!

Geçen hafta eğitim sisteminin ezberci olduğunu söylemiş, neden ezberci olduğunu örnekler vererek anlatmıştım. İşin doğrusu eğitim sistemini anlatmaya da gerek yok. Eğitimin ne durumda olduğu ortada… Bilinmeyen bir mevzu değil… İyi de iyi bir eğitim nasıl olmalıdır? Öyle değil mi? Evet! Çözüm nedir? Ne yapılırsa kaliteli bir eğitim ortaya çıkar? İsterseniz size kısa ve net […]

Yazarlar
15 Nisan 2024
15 – 21 Nisan 2024 Astroloji haftalık yorum: 21 Nisan Güneş, Merkür, Venüs Dikkat!

15 Nisan haftası Güneş Tutulmasından sonraki hafta olup haftanın en olumsuz günü 21 Nisan Pazar günüdür. Güneşin katsayısı 20 Nisandan itibaren -2 seviyesine düşecektir ve Natal Güneş ve Marsı Koç, Boğa, Yengeç**, Aslan, Başak, Terazi, Akrep, Oğlak**, Kova, Balık olanları son derece olumsuz etkileyebilir. Bilhassa Yengeç ve Oğlak burçları 20, 21 Nisanda Tr Güneşden son […]

Genel
09 Nisan 2024
Tatil Fotoğraflarınız: Hırsızlara Davetiye mi, Keyifli Anılar mı?

Sosyal Medyanın Hırsızlık İstatistikleri Üzerindeki Etkisi Son yıllardaki istatistikler, bayram ve ara tatiller gibi yoğun dönemlerde artan hırsızlık vakalarına dikkat çekiyor. Ancak bu artışın arkasında yalnızca geleneksel yöntemlerin değil, aynı zamanda dijital dünyanın etkisinin de olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sosyal medyanın yaygınlaşmasıyla birlikte, hırsızlar giderek daha sofistike ve planlı bir şekilde işlerini yürütüyorlar. Teknolojinin gelişmesiyle birlikte, […]